Welke criteria Google toepast op jouw website

Welke criteria Google toepast op jouw website

welke criteria google.jpgJe hebt een product of dienst waar je zelf wel warm voor loopt. Jij weet wat de sterke punten zijn en hoe je de concurrentie verslaat. Om dit ook aan je ideale klant te laten zien, wil je online graag beter vindbaar worden. Anno 2023 zoekt die namelijk niet meer in de Gouden Gids naar een bedrijf, maar hij komt uiteindelijk online bij jou terecht. Mits je goed vindbaar bent natuurlijk. Omdat jij niet de enige bent die dit weet, selecteert Google de beste aanbieder en past de ranking hierop aan. Welke criteria Google hiervoor gebruikt? Dat vertel ik je in dit blog. 

Een goed design voor ieder apparaat

De eerste tip die ik je geef, heeft alles te maken met design. Nederland heeft in Europa het hoogste tablet en laptop gebruik. We gebruiken verschillende apparaten naast elkaar, inclusief onze smartphone. De gemiddelde gebruiker pakt niet zijn laptop erbij als hij een interessante website heeft gevonden op zijn smartphone. Als hij jouw website niet goed kan bekijken, switcht hij gemakkelijk naar je concurrent. Dat betekent dat het voor jou belangrijk is om een goed werkende website voor ieder apparaat te hebben. Een responsive design, noemen we dat. Pas groottes van buttons aan en zorg voor een compact menu. Heb je dit niet? Dan zal Google je erop afrekenen en je concurrenten die dit wel hebben boven je plaatsen.

Blijf je content updaten

Het plaatsen van blogs is niet alleen maar goed omdat je hiermee je website uitbreidt en relevante informatie verspreidt. Belangrijk is om ook je oude blogs te updaten. Check ze op werkende links, passende call-to-actions en op inhoud. Iets wat je drie jaar geleden schreef, kan nu compleet anders zijn. Google heeft kleine robots (crawlers) die je website indexeren (opslaan in een database). Dit gebeurt per websitepagina en het interval ertussen kan afwisselen. Als criterium houdt Google (onder andere) de vernieuwingen op de pagina bij. Wanneer de crawlers ontdekken dat er weinig tot niks vernieuwd wordt, dan komen ze minder vaak op dezelfde pagina terug. Vernieuwen zorgt dus voor opmerkzaamheid door Google. Hierbij geldt wel dat pagina’s die na enkele jaren nog steeds goed scoren, nog steeds als kwalitatief worden gezien en dus hoog in de ranking eindigen.

Lever kwaliteit

Na het lezen van bovenstaand stuk tekst is het misschien verleidelijk om willekeurig content aan te passen en te updaten. Zonder hierbij echt op de kwaliteit te letten. Helaas (of eigenlijk: gelukkig!) wordt Google steeds slimmer en past ook hier zijn criteria op aan. Welke criteria Google precies gebruikt, blijft raadselachtig. Wel weten we dat dit gebeurt met behulp van het Panda-algoritme. Dit algoritme scant jouw webpagina op verschillende punten om de kwaliteit te bepalen. Denk aan:

  • wie schrijft het artikel, een expert of een amateur?
  • Staat er dubbele, overlappende of overbodige informatie op de site met veel dezelfde keywords?
  • Bevat het artikel links naar een onderzoek of een andere relevante bron?
  • Wordt de site gezien als autoriteit op dit gebied?
  • Worden er veel advertenties bij het artikel geplaatst die afleiden van de hoofdtekst?
  • Zouden gebruikers klagen als ze de pagina’s van deze site te zien zouden krijgen?

Hierin geldt wel dat pagina’s die na enkele jaren nog steeds goed scoren, nog steeds als kwalitatief worden gezien en dus hoog in de ranking eindigen.

Zorg voor een heldere structuur en een goed verhaal

De laatste tip die ik je graag nog wil meegeven, heeft ook alles te maken met de gebruikerservaring op jouw website. Steeds belangrijker wordende criteria van Google hebben hier namelijk mee te maken. Keywords worden van de troon gestoten door leesbaarheid. Je kunt je tekst wel volstoppen met belangrijke vindwoorden, als hij niet lekker leest, word je hierop afgerekend. Allereerst door je bezoekers, daarna volgt Google. Dit geldt ook voor de structuur van je tekst en website. Zorg voor een duidelijk verhaal met een begin, kern en een einde. Ook je menustructuur moet logisch opgebouwd zijn: websitebezoekers moeten intuïtief weten hoe ze hun weg vinden op je website. Het is aan jou om hiervoor te zorgen.