10 jaar Twitter: wat levert het jouw onderneming op?

10 jaar Twitter: wat levert het jouw onderneming op?

In mei 2010 verzond ik mijn eerste tweet. De volgende dag zou ik 18 jaar worden en ik deelde met de wereld dat ik me nog één dag onvolwassen mocht gedragen. Nu, bijna zes jaar later, bestaat Twitter tien jaar. Met de hashtag #lovetwitter delen gebruikers hun goede ervaringen met het sociale netwerk. Veel mensen zoeken voor deze gelegenheid hun eerste tweet op. Sinds die tijd is er veel aan het platform veranderd. De mogelijkheden zijn uitgebreid, Twitter heeft meer gebruikers en is echt niet meer weg te denken uit het sociale media aanbod. Maar het principe blijft hetzelfde: in 280 tekens je boodschap met de wereld delen. In dit blog geef ik je Twitter tips om jouw onderneming nog beter neer te zetten op het platform en jouw zakelijke netwerk uit te breiden.

De doorbraak van Twitter

Social media zijn volgens digitaltrends.com ontstaan in de jaren '70. Toen waren computers nog geen gemeengoed, maar werden de apparaten veel in de militaire sector gebruikt om op afstand te communiceren. In 2009 brak Twitter (toen nog Twttr) door als sociaal netwerk, er werd in dat jaar ook voor het eerst als bron naar verwezen in andere media zoals het NOS journaal. Een van de belangrijkste onderdelen van het platform - de hashtag - bestond toen al, maar sindsdien is er toch veel veranderd.

Twitter voor ondernemers

In een blogpost uit 2010 lees je dat Twitter zich altijd bezighoudt met de manier waarop bedrijven het platform ervaren en gebruiken. De mogelijkheden blijven zich uitbreiden. Van een directe ‘tweet this’ knop op je website tot heel gericht adverteren. Het kan allemaal op Twitter en veel bedrijven maken hier dan ook gebruik van. Immers, klanten (ook in de B2B sector) verwachten dat je online actief bent. Andersom kun jij potentiële klanten alvast online kennis laten maken met jouw onderneming. Hier zijn verschillende manieren voor die ik hieronder bespreek.

Tweeten

Het versturen van berichten is een belangrijk onderdeel van je aanwezigheid op Twitter. Hiermee laat je zien wat jouw onderneming bezighoudt. In de loop van de tijd is de grootte van een tweet onveranderd gebleven, 140 karakters om precies te zijn. Een tijd geleden leek het erop dat Twitter dit principe zou laten varen, maar dat is tot nu toe alleen het geval voor Direct Messages. Zelf berichten plaatsen is een van de acties die je waarschijnlijk wel hebt ingebed in je marketing strategie. Mijn tips voor een tweet:

  • Voeg altijd een interessante hashtag toe waardoor mensen jouw tweet makkelijker vinden.
  • Post meerdere keren per dag waardevolle informatie (dus niet op het niveau van mijn eerste tweet) zodat je regelmatig in de tijdlijn van je volgers verschijnt.
  • Zoek er altijd een opvallende, maar relevante foto, video of GIF bij, hierdoor valt je tweet meer op tussen alle berichten zonder visuele content.

Zoeken

Een manier om jouw netwerk te laten groeien is door zoekopdrachten uit te voeren. Twitter biedt steeds uitgebreidere zoekfunctionaliteiten. Zo kun je zoeken naar tweets, accounts, foto’s, video’s en nieuws. Gebruik gewone woorden of hashtags en selecteer bijvoorbeeld op locatie en op gebruikers binnen of buiten je eigen netwerk. De zoekfunctie helpt je om accounts te vinden binnen je doelgroep en deze aan jouw netwerk toe te voegen, maar ook om informatie te vergaren over je branche en dit vervolgens te delen met je volgers. Zo bouw je een profiel op waarmee gebruikers buiten jouw directe netwerk makkelijker besluiten om jou te gaan volgen.

Interacteren

Gebruik Twitter niet alleen om tweets uit te sturen. Het is ook belangrijk om interactie op te zoeken met je netwerk van volgers en daar buiten. Je kunt heel makkelijk waardering uitspreken voor andere gebruikers en de informatie die zij delen. Bijvoorbeeld door een tweet als favoriet te markeren, te beantwoorden, retweeten of te liken. Besteed elke dag een paar minuten aan deze handelingen en laat je netwerk hierdoor groeien. Een andere manier om dat te bereiken is door interessante gebruikers te volgen. Via hen kom je wellicht ook weer andere accounts tegen die een goede toevoeging zijn aan je zakelijke netwerk.

In de toekomst zal de functionaliteit van Twitter vast nog enorm uitbreiden. Ik raad je aan om het Twitter Blog in de gaten te houden voor interessante updates. Natuurlijk besteden wij hier af en toe ook aandacht aan vanuit het oogpunt van de zakelijke gebruiker.