Visuele content: trek de aandacht van je doelgroep

Visuele content: trek aandacht van je doelgroep

Depositphotos_28926973_xsEen foto zegt meer dan duizend woorden wordt wel eens gezegd. Er zijn indrukwekkende voorbeelden waarvoor deze uitspraak gemaakt lijkt te zijn. In sommige situaties is inhoudelijke tekst echter belangrijker dan de bijbehorende foto. De afbeelding kan op die momenten een ondersteunende functie hebben. Het maakt een blogartikel of post aantrekkelijker en in een timeline vol tekst trekt het de aandacht. Beeldgebruik heeft uiteenlopende functies en daarmee ook verschillende effecten. In dit blog vertel ik over verschillende soorten functies van visuele content.

Er zijn veel soorten beeldmateriaal die je content marketing kunnen aanvullen, maar ieder heeft zo zijn eigen functie.

Drie functies van visuele content

Lees hieronder de drie belangrijke functies van visuele content. Ook krijg je per functie handige voorbeelden ter inspiratie. 

Functie 1: Tekstuele ondersteuning

Beeldgebruik in bijvoorbeeld blogs behoort tot de functie tekstuele ondersteuning. Een introductie afbeelding  zoals bovenaan dit blog, creëert in combinatie met de blogtitel en introtekst een eerste idee van het blogonderwerp bij de lezer. Misschien roept de foto vragen op en maakt dit de lezer nieuwsgierig naar de rest van het artikel. Eenmaal begonnen met lezen komt er regelmatig een afbeelding, foto of screenshot voorbij die de inhoud van het blog ondersteunt. Voorbeelden of do-it-yourself onderdelen worden hiermee verduidelijkt. Op sommige platformen heeft het gebruik van emojis interessante functies. Dit zie je onder andere op Instagram. Hier vormen de poppetjes en symbolen de aankleding van de ‘caption’, de beschrijvende tekst onder een foto. Dat het herfst is kun je bijvoorbeeld met deze emojis aanduiden: 🍂🍁🥮

Functie 2: Aandacht trekken

Zoals ik hierboven al schreef, valt een foto op zodra deze afwijkt van zijn omgeving. In het geval van social media zoals Facebook, Twitter en Linkedin bestaat de omgeving vooral uit tekst. Een foto, infographic of andere afbeelding kan daarom de aandacht trekken. Om nieuwsgierigheid te prikkelen en teleurstelling te voorkomen is het essentieel dat de afbeelding aansluit op de inhoudelijke tekst van je bericht. Instagram en Pinterest zijn voorbeelden van sociale media waar visuele content juist centraal staat. Op deze platformen moet je net wat creatiever omgaan met je boodschap. Juist de afbeelding moet de aandacht trekken, het verhaal erachter is hiervoor van minder groot belang. Het liefst vertelt het beeld in deze gevallen de duizend woorden.  

Functie 3: Betere online vindbaarheid

Beeldgebruik helpt niet alleen bij het aantrekkelijker en begrijpelijker maken van je content, het kan ook je online vindbaarheid vergroten. Google heeft een functie waardoor jouw afbeeldingen vindbaar zijn. Hier moet je wel wat voor doen. Google ziet geen tekst die onderdeel uitmaakt van je afbeelding.

In bijvoorbeeld dit logo:    vetdigitallogo   is de tekst ‘Vet Digital’ niet leesbaar voor de zoekmachine. Daarom is het van belang om voor jouw website of blogpost belangrijke afbeeldingen van een alt-tekst te voorzien. Deze optie maakt het mogelijk om het beeld met keywords te omschrijven en het daarmee vindbaar te maken in Google. Zo word je niet alleen gevonden op basis van keywords in je tekst, maar ook die van de bijbehorende afbeelding.  Let er altijd op dat je geen auteursrechten schendt door het gebruik van andermans afbeeldingen, dit kan je namelijk een boete opleveren.

Ontwikkelingen en verwachtingen visuele content

De laatste tijd valt me een interessante ontwikkeling op wat het formaat van afbeeldingen betreft. Foto’s boven blogartikelen lijken steeds groter te worden. Een andere ontwikkeling die ik zelf verwacht is dat het gebruik van emojis zal toenemen. Steeds meer internetverkeer gaat via mobiele apparaten zoals smartphones en tablets en dus ligt een toename van het gebruik van de kleine symbolen in mijn ogen voor de hand. Misschien sluit ik mijn blogs in de toekomst wel af met de 'waving hand'.