5 manieren om de effectiviteit van jouw Content Marketing te verhogen

Content Marketing

effectiviteitInmiddels geniet Content Marketing enorme populariteit onder B2B marketers: 88% van de B2B bedrijven past dit toe. Echter, slechts een derde van de deze marketers vindt dat zijn of haar bedrijf effectief is op het gebied van content marketing. Dat blijkt uit onderzoek van het Content Marketing Institute dat gehouden is onder Amerikaanse B2B marketers. Daarnaast komen er uit het onderzoek enkele best practices naar voren waar effectieve content marketers gebruik van maken. In dit blog behandel ik vijf werkwijzen die de effectiviteit van jouw content marketing kunnen verhogen.

1. Ervaring opdoen

Misschien wel de belangrijkste en meeste logische manier om effectiever te worden. Door met content marketing bezig te zijn en te experimenteren, kom je er na verloop van tijd achter wat wel goed aanslaat en wat niet. Marketing Automation software en analyse tools kunnen je hier snel inzicht in geven. Onder de gevorderde B2B marketers stelt 64% effectief te zijn met content marketing tegenover 23% van de beginnende content marketers. 

2. Documenteren van jouw content marketingstrategie

De tweede manier die de effectiviteit van content marketing vergroot, is het documenteren van je strategie. Van de ondervraagde marketers heeft 80% een content marketingstrategie en heeft 32% het daadwerkelijk op papier staan. Door het documenteren van een marketingplan of strategie bespaar je op eenvoudige wijze tijd en help je onduidelijkheden te vermijden. Daarnaast maak je hiermee marketingwerkzaamheden toegankelijk voor jouw collega’s die misschien een minder duidelijk beeld hebben van de gevoerde strategie.

3. Je editorial mission statement op papier zetten

Een andere werkwijze die effectieve marketers hanteren, is dat zij hun editorial mission statement op papier zetten. Ruim een kwart van de respondenten hebben dit gedocumenteerd en dus is er zeker nog ruimte voor verbetering voor het overgrote gedeelte van de B2B marketers. Een editorial mission statement geeft antwoord op drie vragen:

- Wat is mijn doelgroep?
- Wat voor content moet ik hiervoor maken?
- Welke waarde levert dit mijn doelgroep op?

Een editorial mission statement herinnert je dus aan de content die jouw websitebezoeker graag wilt zien of lezen.

4. Een duidelijke definitie hebben van ‘succes’

Wanneer bereik jij jouw doel? Minder dan de helft van de B2B marketers heeft hier een antwoord op. Sterker nog, bijna 80% van de minst effectieve marketers heeft een onduidelijk beeld van succes als het om content marketing gaat. Dat vind ik redelijk verontrustend, omdat dit betekent dat bedrijven de nodige kennis missen voor het goed implementeren, uitvoeren en analyseren van content marketing.

5. Regelmatig bijeenkomen

Ten slotte is het inplannen van regelmatige bijeenkomsten binnen je bedrijf een goede werkwijze die de effectiviteit van je content marketing kan verhogen. Het blijkt dat marketingteams die wekelijks of zelfs dagelijks bijeenkomen om hun voortgang en werkwijze te bespreken effectiever zijn dan marketers die dit niet doen. Daarnaast vinden marketers deze bijeenkomsten waardevol voor hun content marketingwerkzaamheden.

Conclusie

Content Marketing kan een positieve bijdrage leveren aan de gehele marketingstrategie, mits het effectief gedaan wordt. Helaas is dit een veelvoorkomend probleem. Het documenteren van jouw content marketing strategie en editorial mission statement verhogen de effectiviteit van content marketing. Daarnaast helpt het als je regelmatig bijeenkomt met je collega’s en een duidelijke definitie van succes hebt. Uiteindelijk zal je door een proces van vallen en opstaan ervaren wat wel effectief is en wat niet.