6 redenen waarom Inbound Marketing niet geschikt is voor jouw bedrijf

Inbound Marketing

6 redenen waarom inbound marketing niet geschikt is voor jouw bedrijf.jpgGeïnspireerd door een artikel van een Amerikaanse HubSpot partner schrijf ik dit blog. Ja, ik werk bij een Inbound marketingbureau en ben volledig overtuigd van deze strategie. Toch heb ik het al vaak genoeg meegemaakt: bedrijven die na een paar maanden afhaken omdat Inbound Marketing maar niet van de grond komt. Dat ontdekken zij allemaal op hun eigen manier, maar een aantal oorzaken zien we vaker terug. Door ook deze kant van het verhaal te belichten, hoop ik je beter te informeren over deze strategie zodat jij de juist keuze voor jouw bedrijf kan maken. Als het goed is kun jij na het lezen van dit artikel de volgende vraag met ja of nee beantwoorden: past Inbound Marketing bij mijn bedrijf?

1.    Je wilt dat marketing direct resultaat oplevert

Inbound Marketing is een marathon, geen sprint. Dat thema komt in meerdere blogs en op andere plekken op onze website terug en dat is geen toeval. Bij een 100% Inbound marketingstrategie komt een flinke portie geduld kijken. De voorbereiding vergt tijd en resultaten laten soms even op zich wachten. Vandaag een blogartikel met aantrekkelijk content offer publiceren, kan over een half jaar pas de eerste lead opleveren. Simpelweg omdat de pagina geïndexeerd moet worden, dit omdat Google het gedrag van bezoekers op de pagina moet analyseren en allerlei andere factoren meeweegt in de ranking van een pagina. Daarnaast moet de Call-to-Action goed aansluiten op het blogartikel en de tekst op de landingspagina overtuigend genoeg zijn voor de bezoeker om zijn gegevens achter te laten. Dus ben jij ongeduldig? Dan is een volledige Inbound strategie niets voor jou. Een combinatie tussen content marketing en online adverteren zou waarschijnlijk beter bij je passen.

2.    Je biedt geen complexe dienst of complex product aan

De Inbound marketingstrategie is erg geschikt voor bedrijven die complexe diensten of producten aanbieden. Beslist jouw doelgroep binnen een dag of – nog extremer – een uur of de aankoop doorgaat? Dan is Inbound niet zo geschikt voor jouw onderneming. Deze strategie is namelijk gebaseerd op een complexe aankoopcyclus. Jouw strategie loopt gelijk met de informatiebehoefte van je potentiële klant. Zo ‘voed’ je hem met informatie totdat hij klaar is voor de aankoop. Dit kan dagen, weken en soms maanden duren. Op het tempo van de prospect. Want een business intelligence platform, klimaatoplossing voor je fabriekshal of marketing automation tool is nu eenmaal geen impulsaankoop.

3.    Jouw doelgroep zoekt niet via Google

Het woord waarmee je Inbound Marketing kunt samenvatten is pull. De filosofie achter de strategie is dat je doelgroep jou vanzelf vindt. Zolang jij je op de juiste manier, op de juiste plek en met de juiste boodschap presenteert. Jij hoeft geen schreeuwerige advertenties te plaatsen of brutale telemarketeers in te huren, want je hoeft niet naar je potentiële klanten toe. Zij komen naar jou. En dat gebeurt meestal via een online zoekmachine zoals Google en zakelijke online netwerken zoals LinkedIn. Als je na onderzoek hebt ontdekt dat jouw doelgroep niet naar zakelijke informatie zoekt via zulke online platformen, is Inbound niet de beste marketingstrategie voor jou.

4.    Je hebt niet de juiste tools bij de hand om resultaten te meten

Om erachter te komen of Inbound Marketing voor jouw onderneming werkt, is het erg belangrijk dat je tools gebruikt om je resultaten te meten. Met de juiste tools in handen, kun je een verkoop zelfs herleiden naar het blogartikel of de social media post die deze klant in eerste instantie naar jouw bedrijf trok. Op basis van zulke metingen kun je jouw content en distributie verfijnen en uiteindelijk een efficiënte strategie neerzetten. Hiervoor kun je allerlei gratis tools aan elkaar knopen of je kiest voor alles in één marketing automation software. Heb je geen zin om met tools te werken of hier (tijd dan wel geld) in te investeren? Dan zal het lastig worden om Inbound marketing te laten slagen.

5.    Sales en marketing zitten niet op één lijn

Goede samenwerking tussen marketing en sales is essentieel voor het uitvoeren van de Inbound marketingstrategie. In de aankoopcyclus die je potentiële klant doorloopt, zit een overdrachtsmoment. Namelijk wanneer een prospect genoeg interesse heeft getoond en klaar is om opgevolgd te worden door sales. Om die overdracht soepel te laten verlopen, moeten beide teams weten wanneer een lead ‘warm’ genoeg is en hoe de overdracht vorm krijgt. Denk bijvoorbeeld aan het instellen van lead scoring, notificatie e-mails en het veranderen van contactpersonen. Sales moet begrijpen dat zij zich niet eerder in het proces mogen mengen en rustig moeten wachten op het seintje van marketing. Marketing moet op haar beurt de juiste leads met voldoende informatie naar sales doorsturen. Om deze samwerking te laten slagen, kun je de rolverdeling bijvoorbeeld in een Service Level Agreement beschrijven. 

6.    Je hebt meer dan genoeg prospects in je database

De laatste reden waarom Inbound Marketing niet geschikt is voor jouw bedrijf, is die van overvloed. Als jij meer dan genoeg prospects in je database hebt staan en voorlopig geen nieuwe namen kunt gebruiken, kun je je marketingactiviteiten beter op een laag pitje houden. Natuurlijk kun je je wel vast voorbereiden op mindere tijden. Door te blijven bloggen, maar minder aan sales te doen bijvoorbeeld. Want ook al omschrijven we inbound marketing als een marathon, soms schiet je in één keer raak en stroomt je lead database vol!

Is Inbound Marketing geschikt voor jou?

En, kun je deze vraag na het lezen van mijn blog beantwoorden? Denk je dat de Inbound marketingstrategie geschikt is voor jouw bedrijf? Of heb je nog niet voldoende informatie om het antwoord te geven? Lees dan het whitepaper dat we hebben schreven, download het via onderstaande knop!