Aan de slag met Content Marketing? Houd je dan aan deze regels

Content Marketing

blogfotoDat moderne marketing draait om het creëren van content klinkt je inmiddels vast niet meer vreemd in de oren. Maar op de vraag hoe je deze content dan precies creëert, daar kan men vaak niet 1-2-3 op antwoorden. En zo gek is dat trouwens niet, want wat een goede tekst maakt, is nu eenmaal afhankelijk van talloze factoren. Toch hebben succesvolle marketingteksten een aantal overeenkomsten. Zo bevatten ze vaak een verhaal, staat het product niet centraal en wordt niet (teveel) in vaktermen gesproken. Omdat af en toe terugkeren naar de basis vastgeroeste patronen kan doorbreken, ben ik het interessante boek Content Rules van Ann Handley & C.C. Chapman ingedoken (aanrader!). Een aantal interessante punten over de basis van content marketing heb ik verwerkt in dit blog.

Er was eens… een verhaal!

Haal jouw favoriete film of boek eens voor de geest. Klopt het dat er interessante wendingen voorkomen in het verhaal? Waarschijnlijk wel. Dit maakt de film of het boek immers interessant en aansprekend. Let maar eens op deze klassieke verhaallijn:

  • Jongen ontmoet meisje
  • Ze worden verliefd
  • Ze gaan uit elkaar
  • Een van de twee (of beide) voelt zich ellendig
  • Uiteindelijk komen ze weer bij elkaar
  • De jongen en het meisje gaan trouwen

Stel je nu eens voor dat een verhaal in een boek of film slechts zou bestaan uit de volgende punten:

  • Jongen ontmoet meisje
  • Ze worden verliefd
  • Ze gaan trouwen

Zo zouden de meeste mensen het in het dagelijks leven natuurlijk graag hebben, maar in een goed verhaal zoek je vaak meer. Daarom wordt er in een goed verhaal meestal een probleem opgelost of een uitdaging overwonnen. Ontbreekt dit in jouw Content Marketing? Dan maak je je volgens het boek Content Rules schuldig aan product propaganda. Toch schrijven veel marketeers hun teksten op deze manier, wat simpelweg neerkomt op: “Dit is ons product en het is geweldig. Hier zijn een aantal van onze klanten die het ook geweldig vinden. Koop daarom ons product.”

De boodschap is je waarschijnlijk al duidelijk: keep storytelling in mind bij het creëren van content. 

Werk volgens deze 3 content rules

Goed, je hebt je interessante verhaal. Maar waar moet je nog meer op letten? Volgens Content Rules wordt de kwaliteit van content marketing nog hoger met de volgende 3 tips:

1. Schrijf met een doel in gedachten

Goede content is altijd gecreëerd met een bepaalde intentie. Die intentie verschilt per content type. Zorg er bij blogs bijvoorbeeld voor dat je toewerkt naar de call to action zodat je zoveel mogelijk websitebezoekers converteert tot leads.

2. Doe iets onverwachts

Wie zegt dat b2b marketing saai is, moet zich maar eens wat verder verdiepen in deze tak van sport. Het is immers maar net wat je er zelf van maakt. Zorg zo af en toe voor een onverwachte draai in je titel of intro, waardoor je de kans op klikkers en lezers vergroot.

3. Stook het vuur maar op!

Goede content zorgt er net als een lekker warm en knisperend kampvuur voor dat gesprekken op gang komen, interactie wordt bevorderd en er een goede sfeer ontstaat. Durf daarom op het randje te schrijven! Daag je lezers uit te reageren en laat weten dat je hun inbreng waardeert door antwoord te geven op hun comments.

Aan de slag!

Hopelijk geeft dit blog je genoeg tips om aan de slag te gaan. Je weet nu dat het vertellen van een verhaal tot meer succes leidt dan het simpelweg promoten van je product. Ook heb ik je een aantal regels meegegeven die je als handvatten kunt gebruiken bij het creëren van content. Wil je nu nog meer lezen over de plek van content marketing in een moderne marketingstrategie