Creëer je eigen Timmermans-effect! Tips voor de moderne marketeer

Inbound Marketing

Timmermans effect moderne marketingMensen stemmen op individuen, niet op partijen. Dat bleek maar weer tijdens de Europese Verkiezingen van 2019, toen derde hond Frans Timmermans er met het bot van Mark en Thierry vandoor ging. Blijkbaar winnen kennisleiderschap en vertrouwen het dus écht van geschreeuw, scherpe tongen en zendtijd op NPO1. Dit principe geldt ook voor de wereld van marketing en sales, zeker in deze jaren van grote achterdocht richting Grote Bedrijven. Wat doet die Frans Timmermans nou zo goed? En wat zegt zijn succes over burgers, consumenten en klanten van deze moderne tijd? In dit blog vertel ik je meer over het alom geroemde Timmermans-effect en hoe je het voor elkaar krijgt met jouw eigen moderne marketingstrategie.

Het Timmermans-wonder

Het Timmermans-effect (of het Timmermans-wonder, aldus Lodewijk Asscher) staat voor het succes van politicus Frans Timmermans die tegen alle verwachtingen in de PvdA tot de grootste partij maakte tijdens de Europese Verkiezingen van 2019. De Volkskrant verklaarde zijn succes als volgt:

“De eurocommissaris leunde op zijn expertise en ervaring, en negeerde Haagse relletjes”- Frank Hendrickx

Die no-nonsense houding bleek aan te slaan bij kiezers, die Frans Timmermans verkozen boven Mark Rutte en Thierry Baudet. Enigszins vreemd, aangezien de voormannen van zowel FvD en de VVD veel zichtbaarder waren geweest in de aanloop naar de Europese Verkiezingen. Beide kwamen met grote uitspraken, hier en daar een belediging en veel zendtijd, met als hoogtepunt het debat tijdens een uitzending van Pauw. Ook de SP deed een gooi naar de macht met de korte video over Hans Brusselmans, waarin Frans Timmermans nota bene schitterde in de hoofdrol.

Het geheim (wat eigenlijk geen geheim is)

Het mocht allemaal niet baten: Frans Timmermans won met een straatlengte afstand. Niet door zich te mengen in het Haagse gewoel, maar door zijn werk te doen en te bouwen aan de vertrouwensband met zijn kiezers. Hoewel ik op geen van de genoemde partijen heb gestemd (eerlijk) hield de uitslag me bezig. Wij (ik, mijn collega’s, Vet Digital, HubSpot, iedereen die in Inbound gelooft) prediken altijd dat kennisleiderschap en vertrouwen de twee belangrijkste ingrediënten zijn voor lange termijngroei van organisaties. Hier hebben we door de jaren heen behoorlijk wat bewijsstukken voor verzameld (meestal in de vorm van groene cijfers van klanten), maar deze verkiezingsuitslag legt het er wel heel dik bovenop: het is waar!

Get-to-the-point

Sorry. Nu ik mijn enthousiasme over bovenstaande heb gedeeld, is het tijd voor de vertaalslag van het Timmermans-effect naar de marketingpraktijk. Want wat Hans Brusselmans deed, kun jij ook. Hieronder bespreek ik wat je mijns inziens het beste kunt doen om je eigen Timmermans-effect te creëren. 

1. Werk aan vertrouwen door kennis te delen

In plaats van je tijd in tv-commercials (SP) en bidding wars (FvD, VVD) te steken, adviseer ik je om je te richten op je doelgroep. Laat weten dat jij weet waar je over praat, bijvoorbeeld in een wekelijks kennisblog. Hierin help je je potentiële en bestaande klanten met problemen waarmee zij in hun dagelijkse werk te maken hebben. Dit helpt je doelgroep niet alleen vooruit; door de informatieve insteek van je blogs bewijs je dat je kennis in huis hebt en echt iets bij kunt dragen voor je lezers.

2. Wees zichtbaar (en integer)

Toegegeven, de PvdA was niet de meest zichtbare partij in aanloop naar de verkiezingen. Maar eurocommissaris Frans Timmermans was wél zichtbaar op andere belangrijke momenten. Zo werd hij geprezen met zijn optreden rondom de MH17, waarin hij liet zien dat hij over een behoorlijke portie daadkracht beschikt en veel landen achter zich wist te scharen in het onderzoek naar de dader. Daarom adviseer ik je om zichtbaar te zijn, maar het altijd over de inhoud te laten gaan. Deel je kennisblogs bijvoorbeeld via LinkedIn en vraag anderen om een reactie. Kom niet eens in de zoveel tijd aanwaaien met een mooie slogan, een aanbod of een nieuw product: dat soort boodschappen zijn totaal niet afgestemd op je doelgroep en zullen daardoor niet snel aanslaan. Val ook nooit openlijk je concurrent aan; dat levert misschien sensatie-clicks op, maar geen echte waardering.

3. Heb geduld

Forum voor Democratie kwam op met de snelheid van een raket. Voorman Thierry zorgde voor veel opschudding in de Tweede Kamer met zijn uitspraken over de Westerse cultuur, de uil van Minerva en de rol van vrouwen in de moderne samenleving. De PvdA en Frans Timmermans gaan wat langer mee en dat merk je aan het feit dat Frans Timmermans won ondanks de slechte staat waarin de PvdA momenteel verkeert. Hiermee bewijst de eurocommissaris dat ervaring zwaarder weegt dan een slechte periode. Dit wil ik daarom ook aan jou als moderne marketeer meegeven: blijf werken aan je kennisleiderschap en online vindbaarheid. Natuurlijk zal het soms tegenzitten met het aantal leads en nieuwe klanten, maar als je gestaag hebt doorgeblogd en gedeeld, word je langzaam steeds vindbaarder. En dat gaat zich op een later moment uitbetalen.

4. Ken je doelgroep

Frans Timmermans is ook niet heilig. In 2005 werkte hij mee aan de Europese grondwet die jammerlijk sneuvelde vanwege een gebrek aan draagvlak. Frans gaf toe dat hij zijn achterban niet had begrepen: een flinke zonde voor een politicus, maar ook voor een marketeer! Doe daarom eens grondig onderzoek naar wie je klanten zijn en wat ze willen. Praat met bestaande klanten, post een poll op LinkedIn of bel met een prospect. En boven alles: think before you speak! Of zeg even niets, dat bespaart je LinkedIn feed een hoop onzin en je doelgroep veel frustratie.

De nieuwe moraal

Het Timmermans-effect leert ons veel over de moraal onder moderne kiezers en klanten. Ze zijn klaar met de onzin en willen samenwerken met echte mensen die iets te melden hebben. Je ziet het in de politiek, op sociale media en in de zakenwereld. Met bovenstaande tips speel je in op deze ontwikkeling en creëer je je eigen Timmermans-effect. Begin zo snel mogelijk, heb geduld en voor je het weet win je de volgende verkiezing!

Wil je meer lezen over Inbound Marketing? Download dan onderstaand whitepaper!