Wat zijn de risico's van duplicate content voor jouw website?

Wat zijn de risico's van duplicate content voor jouw website?

Duplicate_content.jpgDuplicate content of dubbele content is een term die steeds meer ondernemers bezighoudt. Dat merk ik aan de vragen die ik van onbekenden en bekenden over dit fenomeen krijg. Daarom – en omdat ik het een interessant onderwerp vind – wijd ik dit artikel aan duplicate content. Wat is het? Hoe ontstaat het? Hoe voorkom je het? Maar vooral: wat zijn de gevolgen voor jouw website als jouw content ergens anders ook gepubliceerd is en wat kun je hier aan doen? Je leest het in deze blog.

Content als onderdeel van moderne marketing

Een van de onderdelen van moderne marketing is het toepassen van een contentstrategie. Blogs, content offers, en landingspagina’s zijn hierbij de centrale spelers. Je wilt natuurlijk dat deze (en al jouw andere) content een groot publiek bereikt. Daarom bied je het bijvoorbeeld in meerdere vormen en op verschillende plekken aan. Denk aan een ebook in de vorm van een webinar of blog als infographic. Vervolgens verspreid je het via verschillende online platforms met als doel de juiste leads binnen te halen. Hoe verder jouw content zich verspreid, des te meer risico je loopt op duplicate content.

Wat is duplicate content?

Volgens Google verwijst duplicate content naar “…substantiële blokken inhoud binnen of tussen domeinen die ofwel volledig gelijk zijn of aanzienlijk op elkaar lijken…”. Twee belangrijke eigenschappen van dubbele content zijn dus:

  1. Inhoud die vrijwel volledig hetzelfde is;
  2. Het kan voorkomen tussen domeinen, maar ook binnen één domein.

Hoe ontstaat het?

Google schrijft dat duplicate content meestal niet misleidend bedoeld is. Je ziet het bijvoorbeeld ontstaan bij de creatie van printversies van pagina’s, mobiele versies van pagina’s en pagina’s die via meerdere URL’s bereikbaar zijn (zoals in webshops vaak het geval is). Google identificeert pagina’s op basis van de URL. Pagina’s met dezelfde inhoud, maar een andere URL worden dus als dubbele content beschouwd. Soms zitten achter het ontstaan van duplicate content andere redenen. In die gevallen wordt content gekopieerd en op een andere website geplaatst om de ranking in de zoekmachine te beïnvloeden. De eerste vorm van duplicate content komt vaak voor binnen één domein, de tweede meestal tussen twee domeinen.

 

Welke gevolgen heeft duplicate content voor jouw website?

Het doel van Google is om gebruikers de beste resultaten te geven. Hierbij is geen ruimte voor dubbele content, want Google wil gebruikers juist verschillende resultaten aanbieden. Misschien heb je deze melding al wel eens onderaan de pagina zien staan na jouw zoekopdracht:

Weggelaten_zoekresultaten_vanwege_duplicate_content.png

Deze melding geeft weer wat er kan gebeuren als Google de content op een van jouw pagina’s beschouwt als dubbel: je website wordt niet weergegeven in de resultaten. Dat is één gevolg van duplicate content. De website Karel Geenen zegt hierover dat dit niet zo erg is als een andere pagina van jouw website met diezelfde inhoud wel weergegeven wordt in de resultaten. Dat klopt natuurlijk helemaal, maar wat als er een externe website er met de ‘prijs’ vandoor gaat ten koste van jouw websitebezoek?

Google probeert de indexering en rankschikking te bepalen aan de hand van de originele content, maar dit lukt niet altijd. Dit kan nadelig uitpakken voor jouw website als Google de content op jouw pagina niet als origineel beschouwt en jou als copy cat ziet. De zoekmachine kan je daarvoor straffen door de pagina lager te plaatsen of uit de resultaten te halen. Terwijl de externe website - van een concurrent bijvoorbeeld - wel (hoger) in de zoekresultaten te zien is. Je loopt dan een hoop interessant zoekverkeer mis.

 

Liever voorkomen dan genezen

Je kunt Google waarschuwen voor dubbele content binnen je eigen website en zo een straf voorkomen. Als voorbeeld geeft Google op de support pagina het toevoegen van een noindex-metatag aan pagina’s die je wilt blokkeren van de zoekresultaten. Andere manieren om dit te voorkomen binnen je eigen domein zijn:

  • Permanente redirects instellen
  • Geen gebruik maken van tijdelijke pagina’s
  • Het hoogste domein te gebruiken voor je links

Bekijk de support pagina van Google voor alle tips.

In een eerder blog benoemde ik de voor- en nadelen van publiceren op externe platformen en het risico van duplicate content dat hier aan vast hangt. Zoals ik hierboven ook al schreef, kan Google niet altijd inschatten welke pagina het origineel bevat. Zorg er daarom altijd voor dat de content die je op andere websites plaatst, linkt naar jouw website – een landingspagina bijvoorbeeld. Zo loop je geen bezoek of interessante leads mis. Google geeft je de tip om aan dit externe platform te vragen of zij een noindex-tag aan jouw content kunnen toevoegen. Zo kan Google rekening houden met de ranking van deze pagina ten opzichte van het origineel.

 

Jouw content gedupliceerd?

 Hoe kom je erachter of jouw content gedupliceerd wordt als je dit zelf niet met opzet doet? De website Karel Geenen geeft wat handige tips: controleer (bijvoorbeeld met Google Webmaster Tools) of er dubbele meta descriptions op je website staan of kopieer tekst van je website letterlijk in Google en zoek waar deze content precies hetzelfde voorkomt. Google zelf geeft aan dat dubbele content niet direct een reden hoeft te zijn om een website te straffen, tenzij het dus gaat om opzettelijke misleiding. Als je het vermoeden van opzettelijke misleiding hebt, neem je contact op met de beheerder van de website en kun je bij Google een verwijderverzoek indienen.