De waarde van Marketing Automation voor je Inbound Marketing strategie

Inbound Marketing

Hoe marketing automation van waarde kan zijn voor jouw inbound marketing strategieDoor sommige marketingactiviteiten te automatiseren, houd je tijd over zodat medewerkers zich kunnen richten op meer efficiëntie, productiviteit en een hogere ROI. Marketing Automation is het gebruikmaken van verschillende geautomatiseerde systemen om leads/prospects aan ons te binden en door de buyer journey heen te helpen. Dit wordt gedaan door op het juiste moment (ingegeven door verschillende triggers) bepaalde informatie te sturen (vaak via e-mail). Doel is om deze leads uiteindelijk te laten converteren.

Waarom lead nurturing?

Volgens HubSpot is slechts 25% van jouw leads klaar om te kopen. Lead nurturing via workflows zorgt ervoor dat je de aandacht van de andere 75% vasthoudt en hen stimuleert om klant bij jou te worden.

Door je leads te volgen, krijg je een beter beeld van hun behoeften en voorkeuren. Wanneer je het gedrag van je leads begrijpt en die inzichten steeds weer gebruikt bij jouw marketing inspanningen, dan verhoog je de kans op conversie. Lead nurturing gaat overigens verder dan alleen maar kijken welke pagina’s zijn bezocht. Je kunt zien waarop is geklikt, welke informatie is gedownload en of de bedoelde actie is ondernomen op CTA’s en aanbiedingen.

Door te voldoen aan de behoeften van de gebruikers en te voldoen aan hun ervaring, kun je met personalisatie mensen verder brengen in de Buyer Journey. Je peilt en wekt in eerste instantie hun interesse en overtuigt ze vervolgens om een aankoop te doen of zich in te schrijven.

Hoe bouw je een succesvolle workflow?

Workflows leveren zorgvuldig samengestelde, gepersonaliseerde e-mails die specifiek gericht zijn op behoeften en wensen van klanten. E-mails moeten contextueel, gericht en meetbaar zijn.

Marketing Automation zorgt voor lead nurturing door een stap verder te gaan dan de standaard boodschap ‘Dank je wel’. Een vooraf ingestelde volgorde van reacties - inclusief e-mails, Pdf’s, downloads en bijlagen (de workflow), wordt geactiveerd en beheerd op basis van de acties die contactpersonen ondernemen. Door de inhoud die mensen ontvangen te personaliseren en hun Buyer Journey te optimaliseren, kun je de kans dat ze converteren maximaliseren.

Wanneer een lead triggert op een actie, dan wordt dat automatisch geregistreerd in een workflow, waarna content en CTA’s volgens een van tevoren bepaald tijdspad verloopt.

Soorten e-mails die in een workflow kunnen worden opgenomen:
• Educatieve e-mails: reageren op vragen die klanten hebben en het bieden van een oplossing
• ‘Vangnet’ e-mails: leads die dreigen af te haken opnieuw triggeren: door opnieuw interesse te wekken, kun je voorkomen dat ze definitief afhaken
• Persoonlijke e-mails: op maat gemaakte e-mails. De personalisatie zorgt ervoor dat potentiële klanten aandacht krijgen en zich gezien voelen.

Branching logic, zoals in stroomdiagrammen, kan worden gebruikt om variaties in workflows aan te brengen om ervoor te zorgen dat contactpersonen alleen relevante informatie en content zien.

Automatiseer klantinteractie met chatbots

Browsers, toolbars en zoekmachines zijn ontworpen om van gebruikers zo min mogelijk technische kennis te vereisen. Wanneer je een chatbot gebruikt, dan moet deze zorgen voor een natuurlijke en positieve ervaring.

De informatie die chatbots verstrekken, moet sneller worden gegeven dan bijvoorbeeld via een zoekopdracht via Google. Ze moeten ontworpen zijn voor een specifiek doel op jouw website, niet omdat jouw concurrentie ook een chatbot heeft. Het algemene doel van een chatbot is identiek aan het doel van alle marketing automation doelen: personeel vrij maken zodat zij hun tijd beter en efficiënter kunnen inzetten. Veel supportvragen en FAQ’s kunnen worden beantwoord en opgelost dankzij de inzet van een chatbot.

Voorbeelden van chatbot toepassingen:
• Stuur gebruikers naar antwoorden op eenvoudige vragen
• Schaal op zodat je meer vragen dan voorheen kunt beantwoorden
• Kwalificeer leads, maak tickets aan
• Reactietijd verkorten
• Betrokkenheid verhogen
• Automatiseer distributie van marketingmateriaal
• Lead informatie centraliseren
• Meetings plannen
• Timesheet management

Met de Chatbot Builder van HubSpot kun je één of meer chatbots voor je website creëren. Wanneer je een chatbot van begin af aan opbouwt, dan heb je de volledige controle over het taalgebruik en naar welke plek op de website jij bezoekers wil sturen. Door dit van begin af aan goed op te zetten, zal je later veel tijd besparen.

Aan de slag met Inbound Marketing

Met Marketing Automation kun je veel werk uit handen geven. Benieuwd naar meer over Inbound Marketing? Lees dan onderstaand ons whitepaper.