Dit zijn de belangrijkste SEO trends van 2023!

SEO trends 2023

SEO trendsSEO is een proces dat zich constant blijft verbeteren. Hoewel de kernprincipes van SEO hetzelfde blijven, worden de algoritmes van de zoekmachine constant geüpdate en blijven er zich nieuwe zoektrends ontwikkelen. Deze ontwikkelingen beïnvloeden de manieren waarop we optimalisatie op onze webpagina's uitvoeren. Ook dit jaar gaat de zoekmachine technologie vooruit, maar wat betekent dit dan voor jouw strategie? In dit blog lees je 5 SEO trends waar je aandacht aan kunt besteden in 2022 om jouw verkeer en zoekwoord rankings te verbeteren of te behouden.

1. Mensen vragen ook (People also ask)

Een recente studie met 2,5 miljoen zoekopdrachten toonde aan dat Google's "Mensen vragen ook" functie nu opduikt voor ongeveer de helft van de zoekopdrachten. Met zijn prominente plaatsing aan de top van de zoekresultaten, en vaak zelfs boven positie 1, probeert iedereen nu om hun content zo te ranken dat het in deze “Mensen vragen ook” snippet komt. Om daar in te komen, moet je antwoorden geven op veelgestelde vragen in je content. Kijk naar de zoekresultaten van zoekopdrachten die jouw doelgroep zou kunnen gebruiken om te kijken welke andere vragen hier naar voren komen. Vaak is het effectiever om je aandacht te richten op long-tail zoekopdrachten omdat je niet tussen de meest gezochte opdrachten tussen kunt komen. Geef vervolgens uitgebreide antwoorden op deze vragen en neem ze op in jouw H2's, H3's, en H4's, of door een FAQ-sectie toe te voegen. Deze strategie is een goede manier om meer zichtbaarheid te krijgen bovenaan de zoekresultaten in 2022, zelfs als de webpagina waar je het antwoord geeft niet bij de bovenste zoekresultaten scoort.

2. Gestructureerde data en rijke zoekresultaten

Gestructureerde data helpt de zoekmachine om de content van jouw pagina's beter te begrijpen, zodat ze als rijke zoekresultaten kunnen worden weergegeven, die aantrekkelijker en beter aansluiten voor zoekers. Google houdt van rijke zoekresultaten omdat het crawlers helpt om gebruikers beter de exacte content te tonen waar ze naar zoeken, wat een betere ervaring voor gebruikers betekent. Aangezien Google steeds meer focust op gestructureerde data, is het belangrijk je hier op te focussen. Bedrijven die reeds gestructureerde data gebruiken liggen ver voor op hun concurrenten, aangezien veel marketeers er nog steeds geen gebruik van maken. Bekijk Google's volledige lijst van rijke resultaten om te zien welke relevant zijn voor de content op jouw website, en maak er dan een doel van om in 2022 de juiste gestructureerde data toe te voegen.

3. Maak langere content

Google rangschikt graag content op kwaliteit. Hoewel de lengte van content officieel geen ranking factor is, is er wel een sterke correlatie tussen de lengte van content en betere rankings. Waarom is dit dan? Langere content geeft namelijk eerder de E-A-T (Expertise, Authoritativeness, and Trustworthiness) signalen weer die Google associeert met kwaliteit. Voorbeelden hiervan zijn diepgaande content, origineel onderzoek en analyse en betrouwbaarheid. Naarmate Google zijn algoritmes blijft verbeteren, zal het steeds beter worden in het herkennen van kwaliteit. Neem dus de tijd om uitgebreide informatie te verstrekken over de zoekwoorden waarop jij je richt en je zult waarschijnlijk hogere rankings en hogere gemiddelde posities zien.

4. Blijf focussen op de snelheid van jouw pagina’s

Hoewel de snelheid van pagina's iets is dat jaarlijks in dit soort SEO trends lijstjes opduikt, is er een goede reden. Elk jaar komen er nieuwe Android- en iPhone-modellen uit en dit geldt ook voor de nieuwste tablets, laptops, en desktop computers. Deze apparaten krijgen steeds betere processoren, wat betekent dat ze websites sneller laden dan voorheen. Als jij hier niet op voorbereid bent en er niet voor hebt gezorgd dat jouw website deze hogere snelheid aankan, zou dit jouw publiek kunnen afschrikken. In tegenstelling tot langere content is het duidelijk dat de snelheid van pagina’s een factor is voor het bepalen van de ranking. Dit betekent dat het verbeteren van de snelheid van jouw pagina’s zowel de algemene gebruikerservaring helpt als de kans vergroot om een begeerde ranking in de zoekresultaten te claimen.

5. Optimaliseer voor Google discover

Iets dat wel nieuw is in deze SEO trends lijstjes is Google Discover. Wat is Google Discover? Google discover is een feed die relevante informatie verzamelt op basis van waar een individu typisch naar zoekt en plaatst deze relevante informatie bovenaan de zoekpagina. Zie het als een feed die je de nieuwste verhalen, artikelen, media, video's en meer geeft op basis van onderwerpen die ofwel trending zijn in jouw omgeving of in lijn liggen met jouw zoekinteresses. Een manier om jouw content te optimaliseren voor Google Discover is het toevoegen van een afbeelding aan de content die overeenkomt met het onderwerp en zoekwoord (en voeg hier meteen alt text aan toe!). Google Discover neemt deze afbeelding altijd op als onderdeel van de feed, waardoor het van belang is als je op een zoekterm probeert te ranken. Daarnaast is het belangrijk om actuele content te blijven creëren die aansluit bij de interesses en behoeften van je publiek. Als je dit doet, is Google veel meer geneigd om je pagina toe te voegen aan Google Discover, wat meer organisch verkeer oplevert dan andere basis SEO-technieken.

Aan de slag met SEO

Nu je weer helemaal bent bijgepraat over de nieuwste trends binnen SEO, kun je hiermee aan de slag. Wil je meer doen? Er zijn natuurlijk altijd nog de kernprincipes van SEO waar je mee aan de slag kunt. Check onze whitepaper over Inbound marketing en ontdek het: