Wat is gestructureerde data in SEO en hoe kun je het toepassen?

markus-spiske-hvSr_CVecVI-unsplashIn het blog van een paar weken geleden hebben we rijke zoekresultaten uiteengezet en het voordeel hiervan in kaart gebracht. Om gebruik te maken van deze rijke zoekresultaten gebruik je gestructureerde data die het voor de zoekmachine eenvoudig maakt om deze rijke zoekresultaten te creëren. Het is daarom belangrijk om te weten wat gestructureerde data is en hoe je hier gebruik van maakt. In dit blog leggen we je uit wat gestructureerde data is, welke voordelen het jou biedt en hoe je gestructureerde data toepast!

Wat is gestructureerde data?

Gestructureerde data zijn georganiseerde stukjes informatie die zoekmachines helpen beter te begrijpen waar de content van de website over gaat. Google gebruikt resultaten die het vindt in gestructureerde data om rijke zoekresultaten te creëren. Gestructureerde data maakt het voor Google eenvoudiger om te begrijpen wat afbeeldingen en content inhouden zodat het deze meer accuraat in de zoekresultaten naar voor kan laten komen. Er zijn vele soorten gestructureerde data die kunnen worden toegepast op webpagina's (bijv. "How-to", "Recepten", "Evenementen", of zelfs "Lokale resultaten"). Hieronder zie je een voorbeeld van zo’n ‘lokale resultaten’ rijk zoekresultaat:

 

Waarom is gestructureerde data belangrijk?

Gestructureerde data is een cruciaal onderdeel van on-page SEO omdat het de aanwezigheid van de website in de zoekresultaten aanzienlijk kan verbeteren.

Er zijn 2 belangrijke redenen waarom u gestructureerde data voor jouw pagina's zou moeten overwegen:

1. Het helpt zoekmachines om jouw content beter te begrijpen
2. Het kan de zichtbaarheid en de click-through rate van jouw pagina's verbeteren

Deze twee voordelen zullen nu verder worden besproken.

1. Het helpt zoekmachines om jouw content beter te begrijpen

Het belangrijkste doel van de gestructureerde data is om zoekmachines zoals Google te helpen de inhoud van de website beter te begrijpen. Over het algemeen begrijpen zoekmachines gestructureerde data beter dan normale tekst - het helpt websites om de betekenis van hun content efficiënter over te brengen aan de zoekmachines.

Met gestructureerde data kan Google jouw pagina's beter begrijpen en de content ervan tonen in de zoekopdrachten die voor hen relevanter zijn.

2. Het kan de zichtbaarheid en de click-through rate van jouw pagina's verbeteren

Gestructureerde data kan worden weergegeven in de vorm van rijke zoekresultaten en verhoogt vaak de CTR (click-through rate) van de webpagina. Wanneer een web crawler een pagina bezoekt, zoekt het naar gestructureerde data die kan worden gebruikt voor een visueel verbeterd resultaat van die pagina (een rijk zoekresultaat) in de zoekresultaten.

Rijke zoekresultaten zijn de belangrijkste reden waarom website-eigenaren gestructureerde data willen implementeren op hun pagina's - ze zijn veel aantrekkelijker en visueel beter in tegenstelling tot de reguliere zoekresultaten.

Hoe ziet gestructureerde data er uit?

Het begint allemaal met overschakelen naar de taal van de zoekmachine. Schema-markup (ook schema.org genoemd) is een gestandaardiseerde taal die de inhoud van de webpagina beschrijft op een georganiseerde manier die door zoekmachines wordt begrepen. Het bevat taal die zoekmachines zoals Google helpt te begrijpen waar de website eigenlijk over gaat en de inhoud ervan op een meer aantrekkelijke en efficiënte manier weer te geven binnen de zoekresultaten. Houd in gedachten dat het primaire doel van gestructureerde data is om zoekmachines te helpen beter te begrijpen waar de pagina over gaat en hoe deze nuttig zou kunnen zijn voor de gebruikers niet alleen vanwege rijke resultaten. Er zijn 3 manieren om gestructureerde data toe te passen:

- Je kunt je gestructureerde data handmatig opstellen

Je kunt op schema.org gaan ontdekken hoe gestructureerde data opgesteld moet worden en jouw eigen script gaan schrijven. Dit is de manier met de meeste flexibiliteit, aangezien je alles zelf kunt bepalen. Aangezien je voor dit handmatig opstellen wel wat codeer ervaring nodig hebt, het redelijk wat tijd in beslag zal nemen en al snel dingen verkeerd kunt doen kan het verstandig zijn om hiervoor een developer in te schakelen.

- Gebruik een gestructureerde data generator

Er zijn verschillende generatoren die het makkelijker maken om gestructureerde data op te stellen. Zo’n generator helpt om stukken content direct op de webpagina te markeren. Je begint met het taggen van alle belangrijke informatie op de pagina, deze de juiste labels toe te wijzen en vervolgens kun je de gestructureerde data downloaden. Uiteraard biedt dit je minder flexibiliteit dan wanneer je de gestructureerde data handmatig opstelt, maar het is wel een stuk makkelijker.

- Gebruik een plugin voor gestructureerde data

Plugins zijn een andere goede manier om gestructureerde data op jouw website te creëren. Deze SEO plugins zullen wel wat beperkingen met zich meebrengen. Ze richten zich alleen op gestructureerde data voor rijke zoekresultaten en niet voor andere gestructureerde data die het voor de zoekmachine makkelijk maken om jouw content te classificeren. Aan de andere kant kunnen deze plugins goed helpen scripts te genereren die meteen gebruiksklaar zijn en automatisch kunnen worden toegepast in de code van jouw pagina's.