E-book schrijven: hoe moet je beginnen?

ebookAls inbound marketeer ligt je focus op lead management. Je bent daarom al actief bezig met het schrijven van blogartikelen. Blogartikelen alleen zijn echter niet genoeg om bezoekers verder de sales funnel in te leiden. Daarvoor heb je aanvullende content nodig die een bezoeker pas krijgt na het invullen van zijn of haar persoonlijke gegevens. Via goede call-to-actions bied je daarom interessante content aan in de vorm van bijvoorbeeld een whitepaper of een e-book. In dit blogartikel vertel ik hoe je je kunt voorbereiden op het schrijven van een goed e-book.

Wanneer je voor het eerst een e-book gaat ontwikkelen, weet je misschien niet zo goed hoe je moet beginnen. Je kunt dan gebruik maken van de GATE methode: Goal, Audience, Topic en E-book scope.

Goal

Het uiteindelijke doel van een e-book is natuurlijk om leads te genereren. Je moet echter ook nadenken over een specifieker doel. Wat wil je bijvoorbeeld bereiken als mensen je e-book eenmaal hebben gedownload? Wil je dat ze contact met je opnemen? Of wil je dat ze meer of andere content gaan bekijken?

Audience

Je e-book is gedoemd te mislukken als het niet aansluit op de behoeftes en wensen van je doelgroep. Je dient daarom eerst goed voor ogen te hebben wie je doelgroep is en wat relevant voor hen is. Dit is gemakkelijker wanneer je eerst buyer persona's in kaart brengt. Je kunt je e-book dan afstemmen op één van je buyer persona's.

Topic

Nu je het doel en de doelgroep van je e-book hebt bepaald, kun je op zoek gaan naar een interessant onderwerp. Dit vergt soms enig denkwerk. Je zou het als volgt kunnen aanpakken: bekijk over welk onderwerp je al veel content - bijvoorbeeld in de vorm van blogartikelen - hebt geschreven. Dit kun je makkelijk te weten komen door de gebruikte keywords. Indien je voor een onderwerp nog niet genoeg content beschikbaar hebt, kun je de aanpak ook omdraaien: schrijf een aantal blogartikelen rondom het gekozen onderwerp en gebruik deze content later voor je e-book.

Spit al je content rondom het onderwerp uit en knip en plak interessante stukken tekst onder elkaar in een documentje. Ga vervolgens op zoek naar trends, overeenkomsten of verschillen in die verzameling van content. Op basis hiervan schrap en verschuif je content totdat er logische groepjes tekst ontstaan die elk een hoofdstuk zouden kunnen vormen. Door het maken van een inhoudsopgave creëer je meteen een goede structuur voor je e-book. Algemene inhoud plaats je in de inleiding en specifieke inhoud in de verschillende hoofdstukken. Tot slot: zorg ervoor dat alle stukken tekst dezelfde tone of voice hebben en dat ze een goed lopend verhaal vormen.

E-book scope

Ook dien je na te denken over enkele praktische zaken. Hoe ga je je e-book presenteren? En welke middelen heb je hiervoor nodig? Een simpel Word documentje ziet er niet zo aantrekkelijk uit. Gebruik daarom een template in Word of maak je e-book op in een Powerpoint of Prezi presentatie (en sla het als PDF bestand op). Denk ook na welke afbeeldingen je nodig hebt, bijvoorbeeld je bedrijfslogo of stockfoto's. Vooraf is het handig om een tijdsplanning te maken voor de productie van je e-book.

 Wil je meer weten over het schrijven van content? Download de whitepaper!