Een Facebook actie opzetten? Zo pak je dat aan!

Facebook

Facebook_actie_opzettenVraag je je als moderne ondernemer af hoe je meer leven in jouw Facebook pagina kunt blazen? Ben je ook al een tijdje actief maar loopt het aantal likes niet zo snel op ondanks dat je waardevolle content deelt? Bij elke ondernemer zijn meer likes welkom. Dit levert je meer naamsbekendheid en website traffic op, en dat is wat je wilt. Om dit te bereiken zou je adverteren kunnen overwegen. Hier zitten natuurlijk wel kosten aan verbonden, maar als je het goed aanpakt heb je in korte tijd en tegen niet al te hoge kosten goed resultaat. Een andere, vrijwel kosteloze en effectieve manier om jouw pagina te boosten is het opzetten van een Facebook actie. In dit blog vertel ik je hoe je dit kunt aanpakken en geef ik je tips.

Iedereen wil winnen

Als er ook maar iets te winnen valt, doen mensen al snel mee. Iedereen is gek op winnen, vooral Nederlanders, we staan toch een beetje bekend om onze gierigheid. Hoe groter het bereik, des te succesvoller jouw winactie. Een bijkomend voordeel voor jou als ondernemer: een Facebook actie kost vrijwel geen geld, behalve de tijd die je er in steekt en de prijs. Je bereikt dus een groot publiek tegen lage kosten.

Aandachtspunten

Facebook acties worden in alle soorten en maten opgezet. Van raadsels en polls tot het inzenden van het meest originele ontwerp of bericht. Zoals voor elke wedstrijd geldt; er moeten regels zijn. Regels waar mensen zich aan moeten houden om kans te maken op de prijs. Het is dus belangrijk om goed na te denken over hoe je jouw Facebook actie wilt gaan inrichten. Vergeet bovendien niet dat jij de eindverantwoordelijkheid hierover draagt.

Denk er aan om…

1. je aan de regels te houden

Als je een wedstrijd organiseert heb je te maken met regels, de wetgeving. Zorg dat je hiervan op de hoogte bent. Daarnaast heeft Facebook ook nog strenge voorwaarden opgesteld waar je je aan moet houden, lees deze nauwkeurig door. Zo kom je er bijvoorbeeld achter dat het delen van een post als winmechanisme niet volgens de regels is. Houd in je achterhoofd dat jij de verantwoordelijke bent. Laat je deelnemers weten wat ze precies moeten doen om kans te maken op de prijs. Leg dus duidelijk de spelregels vast.

2. je beloftes waar te maken

Beloof je aan jouw deelnemers dat er een mooie prijs te wachten staat? Een iPad, vakantie of gadget? Zorg dan ook voor een eerlijke winnaar, maak hem bekend op jouw pagina en overhandig de prijs daadwerkelijk. Het kiezen van een winnaar kun je overlaten aan een tool, zodat je hier geen onenigheid over krijgt. Lees hier meer over verderop in dit blog.

3. jouw actie te delen

Zorg ervoor dat je jouw actie overal deelt. Ondanks dat het een Facebook actie is, kun je het ook op je andere social media kanalen promoten. Doe dit trouwens niet pas als de actie loopt, maar juist al voor die tijd. Maak lawaai en kondig de actie van te voren aan.

4. een CTA naar je website toe te voegen

Door een call to action naar je website toe te voegen aan jouw actie, laat je jouw websiteverkeer meteen toenemen. Profiteer dus niet alleen van likes en bekendheid op jouw Facebook pagina, maar laat mensen ook doorklikken naar jouw website. 

5. resultaten in de gaten te houden

De statistieken van je Facebook bedrijfspagina geven je mooie inzichten. Zo kun je onder andere zien hoeveel mensen je bereikt hebt met je actie, hoeveel likes en reacties het opgeleverd heeft en hoeveel mensen er op de link hebben geklikt. Sla deze statistieken op en vergelijk ze met een volgende actie. Op die manier kun je bekijken welke actie het beste aanslaat.

6. gebruik te maken van apps en tools

Er bestaan verschillende apps en tools die je kunnen ondersteunen bij jouw Facebook actie. Zelf heb ik goede ervaringen met Woobox, maar ik hoor bijvoorbeeld ook goede verhalen over ShortStack. Met Woobox kun je bijvoorbeeld op een eerlijke manier een winnaar laten kiezen en alle reacties op jouw bericht downloaden. Je kunt ook de hele actie in Woobox opzetten en monitoren. De tool is gebruiksvriendelijk en spreekt eigenlijk voor zich nadat je een account hebt aangemaakt. Klik aan wat voor een offer je wilt maken, bijvoorbeeld een Photo Contest, Instant Win of Coupon en vul de verplichte velden in.

Inspiratie: Starbucks - White Cup Contest

Als je inspiratie nodig hebt voor het bedenken van jouw Facebook actie, dan kun je het beste even een aantal pagina’s bekijken van bekende merken of bedrijven. Vrijwel elk bedrijf heeft inmiddels namelijk wel eens een Facebook actie opgezet. Wat ik een leuk voorbeeld vind, is de White Cup Contest van Starbucks afgelopen jaar. Starbucks moedigde fans via social media aan om hun blanco Starbucks beker te versieren met een eigen ontwerp en deze vervolgens te delen met behulp van de hashtag #WhiteCupContest. Uiteindelijk is het winnende ontwerp uitgewerkt tot een limited edition, en wie wil daar nou niet de ontwerper van zijn?

Wil je meer lezen over Inbound Marketing? Download dan het whitepaper!