Meer websiteverkeer? Kijk eens naar je blogtitels

Meer websiteverkeer? Kijk eens naar je blogtitels

Aantrekkelijke blogtitels voor meer websiteverkeerGemiddeld klikt 20% van de lezers na het lezen van een blogtitel door naar je blog. Dat betekent dat 80% zijn weg vervolgt zonder jouw inspanningen te inspecteren. Geen ramp, want je kunt niet voor iedereen relevant zijn. Maar hoe vergroot je de kans dat je ideale klanten doorklikken? Het geheim zit 'm natuurlijk in een goede titel. Maar hoe bedenk je een goede titel voor je blog als je 1000 andere dingen te doen hebt? In dit blog geef ik je een aantal handige tips.

Wat maakt een blogtitel nou aantrekkelijk?

In een eerder blog gaf Leonie je al tips voor het schrijven van onweerstaanbare blogtitels. Zo adviseert ze om de lezer nieuwsgierig te maken, je beloftes waar te maken en levendige woorden te gebruiken. Daar wil ik aan toevoegen dat het van groot belang is om tijdens het bedenken van een titel in gedachten te houden voor wie je het artikel schrijft en waar je het plaatst. Want wie is je buyer persona? Ga je hem triggeren met je titel of gooit hij ‘m op de stapel “Weet ik al”? Zo is een beginnerslesje HTML handig voor een inbound marketeer, maar overbodig voor een doorgewinterde IT-er. Daarnaast is het belangrijk om bij het bedenken van je titel ook aandacht te besteden aan de vindbaarheid van je blog. Ook hiervoor zal je in de wereld van je buyer persona moeten duiken. Want met welke zakelijke problemen loopt hij rond en aan welke oplossingen zou hij iets kunnen hebben? Houd al deze zaken in je achterhoofd en ga dan pas over op het volgende onderdeel: het bedenken van die aantrekkelijke titel.

Soorten blogtitels

We hebben het allemaal druk. Daarom raad ik je aan om niet bij ieder blog het wiel opnieuw uit te vinden. Zo zijn er titelformats waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat ze veel clicks opleveren. Dat zegt natuurlijk niets over de voorkeuren van jouw specifieke buyer persona, maar het helpt wel! Om het je zo makkelijk mogelijk te maken, zet ik er hieronder een aantal van die formats (inclusief voorbeeld blogtitel) op een rij:

  • De ‘Dit zijn de beste’ blogtitel

Wanneer je met een vraag of probleem zit, dan is de kans groot dat je aandacht wordt getrokken door een titel met daarin ‘de beste’ oplossing voor je vraag of probleem. Niet verkeerd dus, om dit als format te gebruiken voor je blogtitel. Voorbeeld: Dit zijn de 3 beste remarketing tools voor moderne marketing.

  • De ‘X manieren om’ blogtitel

Uit onderzoek blijkt dat dit soort titels de meeste clicks opleveren. Niet voor niets wordt dit format veel gebruikt door websites als BuzzFeed. Lijstjes maken de lezer namelijk nieuwsgierig en ze zorgen bovendien voor een overzichtelijke structuur van je artikel. Voorbeeld: 3 manieren om b2b marketing persoonlijker te maken.

  • De ‘Voorkom deze fouten’ blogtitel

Fouten willen we het liefst voorkomen. Daarom helpt het titelformat ‘Voorkom deze fouten’ zo goed! Wanneer je ideale klanten weten dat ze tegen bepaalde problemen aanlopen, maar niet weten hoe ze die moeten oplossen, kan je een opsomming geven van mogelijke oplossingen. Voorbeeld: Veelvoorkomende problemen met landingspagina’s: hoe op te lossen?

  • De ‘Dit moet je weten’ blogtitel

We willen op de hoogte zijn en het liefst niet achter de feiten aanlopen. Als er iets is wat je doelgroep zou moeten weten over een bepaald onderwerp, dan heeft het zeker nut om daarover te schrijven. Mensen zijn nu eenmaal nieuwsgierig. Het is dan ook zeker een goede zet om de lezer met het lezen van één artikel ‘alles’ over een bepaald onderwerp bij te brengen. Voorbeeld: Alles wat je moet weten over de marketing tool BuzzSumo.

Zoveel opties, maar welke werkt het beste?

Welke blogtitel werkt het beste voor jouw blogs? Ofwel, met welke blogtitel klikken de meeste lezers door naar je artikel? Dat hangt er maar net vanaf. Zo scoort de ene blogtitel beter op vindbaarheid door het gebruik van bepaalde keywords en scoort een ander blogtitel weer meer likes of wordt het blog vaker gedeeld op social media doordat de titel meer aanspreekt. Hiermee heb je natuurlijk nog steeds geen antwoord op de vraag welke blogtitel je het beste voor jouw blog kunt kiezen. Daarvoor moet je jezelf de volgende vragen stellen of acties ondernemen:

  • Wat is het belangrijkste dat mijn lezers moeten opsteken uit dit artikel?
  • Beslis wat de beste manier is waarop je dit leerpunt aan je lezer kunt communiceren.
  • Vraag ook anderen naar hun mening. Vertel ze jouw ideeën en vraag welke titel ze het beste vinden passen.
  • Houd bij welke titels het beste werken voor jouw blogs. En schroom niet deze titelsoorten vaker te gebruiken.