Een marketingcampagne kan niet zonder een fantastisch idee

Marketingcampagne

Een marketingcampagne kan niet zonder een fantastisch idee.jpgJe hebt het televisieprogramma ‘Het beste idee van Nederland’ vast weleens gezien. Uitvinders presenteren hun idee in de hoop de jury te kunnen overtuigen dat hun idee het beste van Nederland is. Waar sommige uitvindingen werkelijk wat toevoegen aan ons dagelijks bestaan, vraag ik me van andere af onder welke omstandigheden ze bedacht zijn. Wat de uitvinders bijna allemaal gemeen hebben, is dat zij meestal nog geen moment over de promotie van hun idee hebben nagedacht. Als marketeer kun je daarom één hele wijze les uit dit programma trekken: het begint allemaal met een fantastisch idee. En daar voeg ik graag aan toe: zonder goed idee, geen geslaagde marketingcampagne.

Het beste idee van B2B Nederland

In de complexe zakelijke markt is het soms lastig om creatief te zijn. Ondernemers, marketeers en verkopers zijn al gauw geneigd over productspecificaties te praten of hun dienst bijvoorbeeld op grond van het prijsmodel te onderscheiden. Dat is op zich niet gek, maar wel erg gewoontjes. Al je concurrenten doen het namelijk net zo. Daarom denk ik dat je je als B2B onderneming echt onderscheidt wanneer je teruggaat naar de essentie: wat is nu werkelijk ‘het idee’ achter jouw product of dienst? Hoe is dat idee ooit ontstaan? Waarom maakt dat idee het leven van jouw ideale klant beter?

Het idee ontrafelen

De kans is groot dat jij niet bij het ontstaan van het idee aanwezig was, dat je niet een van de bedenkers van het idee bent. Je marketing inrichten op de randzaken van het idee (prijs, service etc.) en het idee links laten liggen, is niet zo’n slim plan. Je ontrafelt dat goede idee door wat onderzoek te doen. Interview de mensen die er wel bij waren toen dit idee nog in de kinderschoenen stond. Vraag klanten naar hun ervaringen en hoe het idee hun (zakelijke) leven een stukje beter maakt. Kom tot de essentie en ontdek de grootste drijfveer van de onderneming: het concept/plan waar het allemaal mee begon. Dat kost tijd en moeite, maar als marketeer weet je dat deze inspanningen je later wat gaan opleveren. Je bent je aan het voorbereiden op een marathon, geen sprint. 

Haal de essentie naar boven

We spoelen wat weken vooruit. Inmiddels heb je via allerlei manieren input verzameld. Je hebt nu een goed beeld van het idee achter het bedrijf. Misschien heb je wel ontdekt dat er meerdere ideeën ten grondslag aan de onderneming liggen. Dat is nog beter, want elk concept is input voor een volgende marketingcampagne. Bundel de input, haal de essentie eruit en noteer het idee zo compact en krachtig mogelijk. Dan is het nu tijd om de campagne uit te tekenen.

Het idee als basis voor je marketingcampagne

Een marketingcampagne bestaat uit een scala aan elementen. Denk aan alle vormen content die je via verschillende online kanalen kunt verspreiden, aan advertentiebudgetten en – voor wat traditionelere marketeers – aan aanmeldingen voor conferenties of branche events. Kies uiteraard alleen voor de kanalen die jouw ideale klant gebruikt, de rest is zonde van de moeite en het geld. Dan kun je je idee in de verschillende vormen gaan gieten. Denk aan:

  • Een e-book waarin je het idee uitgebreid uitlegt.
  • Een blogreeks waarin je verschillende onderdelen van het idee aan bod laat komen.
  • Een infographic waarin je het idee visueel maakt.
  • Een webinar waarin je het idee bespreekt en waarvan je later een video maakt die je op meerdere kanalen deelt.
  • Social media berichten waarin je allerlei aspecten van het idee belicht en linkt naar andere content vormen.
  • Case studies waarin je ervaringsverhalen verpakt. 

Stel jouw perfecte marketingcampagne samen

Als creatieve marketeer kun jij vast nog veel meer content vormen bedenken waarin je het idee laat terugkomen. Zolang de boodschap consistent is en jouw doelgroep aanspreekt, laat eigenlijk elke marketingactie jouw onderneming uiteindelijk opvallen tussen zijn concurrenten. Vergeet de traditionele marketingmix en doe eerst een stapje achteruit om aan die moderne marketing marathon te beginnen.