Leg de basis voor Inbound Marketing met deze 4 belangrijke kanalen

Inbound Marketing

Leg de basis voor inbound marketing met deze 4 belangrijke kanalenInbound Marketing is niet alleen een strategie, het is voor veel bedrijven een filosofie. Inbound Marketing levert de beste resultaten op als je er helemaal achter staat en bereid bent het op allerlei vlakken toe te passen. Natuurlijk kun je het combineren met outbound campagnes, maar zonder stevige basis verdwijnt het effect van Outbound als het advertentiebudget op is. Die basis bestaat uit vier verschillende Inbound Marketing kanalen die samen voor bezoekers op jouw website zorgen en je uiteindelijk interessante leads opleveren. In dit artikel leg ik uit hoe je die basis kunt leggen!

Er was eens…

…een potentiële klant met een zakelijk probleem. De beste man weet het nog niet, maar er ligt een schat aan informatie op hem te wachten waarmee hij zijn probleem beter zal begrijpen en die hem aan de oplossing gaat helpen. Die informatie is verpakt in aantrekkelijke content. Denk aan blogartikelen, infographics, webinars, podcasts, instructievideo’s, brochures, e-books en allerlei andere vormen van content. Op een gegeven moment besluit hij het heft in eigen hand te nemen en op zoek te gaan naar een oplossing voor zijn probleem. Via verschillende kanalen komt hij stukjes content tegen waarin hij zich volledig herkent. Hij speurt verder en hij ontdekt eindelijk de schat aan informatie die op hem lag te wachten. En op dat moment kom jij in beeld, als held die de potentiële klant van zijn zakelijke ellende komt redden. En als je het slim aanpakt, leven jullie binnenkort nog lang en gelukkig.  

Klinkt dit verhaal als een sprookje? Dan is het hoog tijd om de basis te gaan leggen van jouw Inbound Marketing strategie. Daarna mag jij je verheugen op het moment dat jij dit waargebeurde verhaal, zonder met je ogen te knipperen, aan je collega’s kan vertellen. 

Inbound Marketing kanaal 1: Organisch zoekverkeer

Het allerbelangrijkste Inbound Marketing kanaal is organisch zoekverkeer. Dit zijn bezoekers die via een van de zoekmachines op jouw website terecht komen. Hoe zet je dit kanaal in om marketing resultaten te behalen? Dat begint bij een technisch goed gebouwde website, die gebruiksvriendelijk is en jouw oplossing in begrijpelijke taal aan je potentiële klanten uitlegt. SEO is hierbij het sleutelwoord: zorg dat alle webpagina’s over één onderwerp gaan en potentiële klanten via een zoekmachine op de pagina terecht komen die aansluit bij hun zoekterm. Regelmatig bloggen helpt hierbij, omdat ieder blog een nieuwe webpagina vormt waarmee jouw website gevonden kan worden. Beschouw iedere webpagina als zorgvuldig opgebouwde hengel die je tactisch in een vijver plaatst, zodat je alleen de vissen aantrekt die jij aan je haak wil zien.

Inbound Marketing kanaal 2: Social media

Na organisch zoekverkeer zijn social media vaak de belangrijkste bron als het gaat om verkeer naar jouw website trekken. Het aanbod social media is groot en jouw potentiële klant is waarschijnlijk niet op ieder platform actief. Zoek eerst uit waar hij zijn tijd doorbrengt en stel dan een goede mix samen van social media kanalen. Dat kan voor de één LinkedIn zijn en voor de ander YouTube. Is jouw bedrijf nog helemaal niet actief op social media? Dan adviseer ik je om eerst je aandacht te richten op LinkedIn. Gebruikers van LinkedIn zetten het platform voornamelijk in voor zakelijke doelen. Daarom past de aanwezigheid van jouw bedrijf daar goed tussen. Bovendien kun je makkelijk een nette LinkedIn Company page inrichten en je aansluiten bij interessante LinkedIn groepen om je doelgroep alvast beter te leren kennen.

Inbound Marketing kanaal 3: Referrals

Het derde kanaal dat vaak een redelijk aandeel heeft in het Inbound bezoek van websites, zijn referrals. Oftewel verwijzingen van andere websites naar jouw website. Dat gebeurt bijvoorbeeld op branchewebsites of fora. Hoe zet je dit kanaal in? Je denkt waarschijnlijk als eerst aan adverteren op die websites. Logisch, maar niet Inbound! Zoek daarom andere mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan het schrijven van een gast artikel. Het is natuurlijk helemaal fantastisch als andere websites links naar jouw website opnemen zonder dat je er iets voor hoeft te doen, puur omdat je waardevolle kennis deelt. Dat is een droomsenario. Ik adviseer je om te beginnen wat interessante websites een niet-commercieel opiniestuk te mailen waarin je jouw kennis van het vakgebied laat blijken. 

Inbound Marketing kanaal 4: E-mail marketing

Tot slot het vierde Inbound Marketing kanaal dat je kunt inzetten om meer bezoekers en leads voor jouw bedrijf te genereren: e-mail marketing. Nu denk je misschien meteen aan gekochte lijsten en andere Outbound methoden om een volle mailinglist te krijgen, maar dat hoeft helemaal niet. Een goed gevulde adressenlijst kan ook op de Inbound wijze tot stand komen. Zelf passen we het bijvoorbeeld toe door bezoekers van onze website te wijzen op onze maandelijkse nieuwsbrief. Maar je kunt ook denken aan een blogabonnement, waarmee je bezoekers extra stimuleert weer eens naar je website te komen.

Leg een stevige basis!

De vier besproken kanalen vormen de basis voor een slimme Inbound Marketing strategie. Zorg dat je in ieder geval twee van de vier kanalen vormgeeft, voordat je begint met bijvoorbeeld Outbound marketing zoals koud bellen of adverteren. Dan valt het aantal bezoekers en leads niet teveel tegen zodra je het Outbound budget erdoorheen hebt. Inbound Marketing kanalen bieden een stevige basis die het aantal bezoekers van je website structureel laten groeien. Dus waar wacht je nog op? Begin met bouwen!

Meer lezen over Inbound Marketing? Download dan ons whitepaper!