Hoe maak je het beste gebruik van featured snippets?

Hoe maak je het beste gebruik van featured snippets?

Snippet-1Zoals je in de afbeelding hiernaast kunt zien is een featured snippet een zoekresultaat in Google waarin een antwoord op jouw zoekopdracht wordt getoond. Alsof het niet al lastig genoeg is om op positie 1 in de zoekresultaten te komen, komt zo’n featured snippet hier meestal zelfs boven te staan. Zoals je kunt zien komt de informatie van een pagina die geoptimaliseerd is voor zo’n featured snippet. Deze kan zelf ook op plek 1 van de zoekresultaten staan, maar kan ook lager staan (vaak is het wel een resultaat uit de top 5). In dit blog vertellen we je waarom featured snippets belangrijk zijn en leggen we je uit hoe je jouw pagina’s kunt optimaliseren voor deze featured snippets.

Featured snippets zorgen voor minder clicks voor gewone zoekresultaten

Google heeft in 2014 featured snippets geïntroduceerd en dit wordt gezien als een van de grootste veranderingen op het gebied van zoekmachines in het afgelopen decennium. Google probeert altijd de meest relevante informatie bij een zoekopdracht aan de zoeker te tonen. Featured snippets maken dit mogelijk door informatie van een zoekresultaat te pakken en deze bovenaan als informatieblokje te tonen. Aangezien de gevraagde informatie vaak al in deze featured snippet staat zal nog slechts 23% van de zoekers nog klikken op een van de gewone zoekresultaten onder de featured snippet.

De 3 belangrijkste redenen om je zorgen te maken over featured snippets

1. Featured snippets komen voor in veel zoekopdrachten van jouw potentiële klanten.

2. Ze staan meestal helemaal bovenaan (zelfs in spraakgestuurde zoekopdrachten)

3. Je moet bij blijven in de veranderende vorm waarin jouw potentiële klanten zoeken naar antwoorden.


Hoe optimaliseer je jouw pagina’s voor featured snippets?

Het winnen van meer featured snippets is dus een eenvoudige manier om potentieel meer organisch verkeer naar jouw pagina’s te krijgen. Het is mogelijk om de snippet te winnen door het maken van een paar aanpassingen aan jouw pagina. In de volgende 4 stappen laten we zien hoe je jouw pagina’s optimaliseert voor featured snippets.

 

Stap 1. Bekijk welke van je pagina’s in de top 5 zoekresultaten naar voren komen en kijk voor welke zoekwoorden ze ranken.

Hier zullen we kijken naar pagina's die al in de top 5 voor een bepaalde term ranken, maar niet in het bezit van de snippet, omdat zoekresultaten die lager dan plek 5 staan niet in aanmerking zullen komen voor een snippet. Het eenvoudigste is om het om hier een zoekwoorden tool als bijvoorbeeld Semrush voor te gebruiken, maar je kunt zelf ook zoekwoorden in de zoekmachine invullen om te kijken op welke positie je rankt.

 

Stap 2. Bekijk of er een featured snippet getoond wordt voor het zoekwoord.

Google geeft niet voor elke zoekterm een featured snippet. Sommige zoekopdrachten zijn natuurlijk minder geschikt voor een featured snippet. In de meeste zoekwoorden tools kun je vaak eenvoudig filteren voor zoektermen waar reeds een featured snippet getoond wordt (soms zelfs welke specifieke vorm featured snippet gebruikt wordt). Je kunt altijd de lijst met zoekwoorden uit stap 1 zelf in Google opzoeken en kijken of er al een featured snippet getoond wordt.

 

Stap 3. Optimaliseer jouw content voor de featured snippets.

Google heeft de informatie op jouw pagina het liefst in een simpele, beknopte versie. Vaak is dit een korte opsomming, maar er zijn ook andere vormen snippets. Kijk naar de lijst zoekwoorden uit stap 2, waar al bestaande featured snippets voor zijn, en bekijk in Google welk type featured snippet gebruikt wordt voor deze zoekopdracht. Zie je dat de featured snippet uit een genummerde opsomming bestaat, zorg dan dat ook op jouw pagina een genummerde opsomming gebruikt wordt en bijvoorbeeld geen ongenummerde opsomming. Zorg er dus voor dat jouw pagina’s snippet-waardige content bevat en dit doet op een manier die Google gemakkelijk kan ontleden, begrijpen en interpreteren.

 

Stap 4. Verstuur de URL’s die opnieuw gecrawld moeten worden naar de zoekmachine en houd de resultaten in de gaten.

Wanneer je jouw pagina’s geoptimaliseerd hebt is het belangrijk om ze opnieuw te laten crawlen door de zoekmachine. Vervolgens kun je de voortgang van jouw geoptimaliseerde content gaan monitoren. Meet het aantal klikken vanaf de resultatenpagina, de verandering in de click-through rate, en de impact op het organische verkeer van de pagina. Houd in gedachten dat, omdat snippets een algoritmische functie van Google zijn, de resultaten van dag tot dag zullen variëren. Probeer de resultaten van de nieuwe snippets over een langere periode te monitoren om deze variatie er uit te krijgen.

 

Aan de slag met SEO

Featured snippets kunnen enorm waardevol zijn voor jouw SEO, maar moet wel voorafgaand worden aan een aantal belangrijke stappen binnen SEO. In ons nieuwste E-book: Zoekmachine optimalisatie (SEO) word je stap voor stap meegenomen in alle dingen die je kunt doen om hoger in de zoekresultaten van Google naar voren te komen. Ontdek hoe ook jij met de meest actuele tips een toekomstbestendige hoge positie in de Google zoekresultaten bereikt.