Hoe voice search van invloed kan zijn op jouw marketingstrategie

Voice-marketing heeft de toekomst: Lees in dit blog hoe jouw bedrijf zich hierop kan inspelen.

Voice searchToen ik vorige week naar een workshop luisterde over voice-assistants ging er een wereld voor me open: volgens de spreker ligt de toekomst van marketing namelijk in voice search. Waar we nu al onze vragen typen, bestellingen doen op een laptop en de temperatuur opzoeken op onze telefoon, gaat dit in de toekomst allemaal spraakgestuurd worden. Iedereen heeft natuurlijk een spraakfunctie in zijn telefoon zitten (denk hierbij aan bijvoorbeeld Siri), maar wist je al dat ruim 1,5 miljoen huishoudens in Nederland (bijna een kwart) een smart speaker in huis heeft staan? In dit blog gaan we dieper in op 5 manieren waarop voice search van invloed kan zijn op jouw marketingstrategie.

 

1. Voice search laat meer featured snippets naar voren komen.

De meeste spraakgestuurde berichten zullen vragen zijn. Hiervoor laat Google het liefst featured snippets zien. Dit zijn stukjes informatie die Google van een derde website haalt en die direct antwoord geven op de vraag die gesteld wordt. Doordat Google deze stukjes tekst van een derde haalt kan ook jouw bedrijf de informatie aanleveren voor een featured snippets. Het verschijnen als zo’n featured snippet kan jouw online vindbaarheid een boost geven: je verschijnt namelijk op een opvallende plek boven de reguliere zoekresultaten. En zeker met de toenemende importantie is het belangrijk hier aandacht aan te geven. Je kunt zelfs  je pagina optimaliseren zodat Google je er eerder als featured snippet uitpikt.

 

2. Voice search zorgt voor meer webverkeer

De spraakgestuurde smart speakers maken het je na een verbaal antwoord op je vraag ook makkelijk om vervolgens zelf meer op te zoeken. Zo staat er, nadat je een vraag stelt aan de Google Assistant in de Google Home app meteen meer informatie over de vraag die je gesteld hebt. Het wordt je dus makkelijk gemaakt om meer op te zoeken over je gestelde vragen. Aangezien iemand al een vraag heeft gesteld en er vervolgens via zijn mobiele apparaat meer over  op gaat zoeken zullen dit waardevolle views zijn die je graag naar je website wilt krijgen.

 

3. Voice search zorgt voor betere resultaten

Aangezien je via voice search uitgebreidere vragen stelt dan wanneer je dezelfde vraag typt zal Google ook relevantere zoekresultaten aan je laten zien. Het wordt dan belangrijker dat jouw pagina tussen deze resultaten komt aangezien je zo het antwoord kunt leveren aan deze specifieke vraag. Ook nu zullen deze voice search zoekopdrachten leiden tot waardevollere views zijn omdat de vraag tot een beter resultaat heeft geleid.

 

4. Voice search biedt mogelijkheden tot verbeterde personalisatie

Enkele voice assistant bieden al de mogelijkheid om stemmen te herkennen en te onderscheiden. Zo zal het antwoord op dezelfde vraag anders zijn wanneer verschillende personen dezelfde vraag stellen. Waar je normaal van account moet wisselen is dit bij voice search niet nodig (de voice assistant kan je stem onderscheiden). Hierdoor zal het antwoord op een voice search zoekopdracht per persoon beter gepersonaliseerd worden. In de toekomst willen ze de zoekopdrachten ook gaan personaliseren op basis van de toon van de gestelde vraag, waardoor er nog verder gepersonaliseerd kan worden. Al deze personalisering biedt vanuit marketingoogpunt ook verdere inzichten in het gebruik van de voice assistant door meerdere personen binnen een huishouden. 

 

5. De nadruk van voice search ligt in conversatie

Voice assistants zijn helemaal geprogrammeerd om conversaties te hebben: op elke vraag of opmerking weet het precies welke opmerking hierop moet volgen. Conversaties zorgen ervoor dat de vragen en wensen goed begrepen worden en dat hier vervolgens een passend antwoord op gegeven wordt. Doordat deze conversaties natuurlijk overkomen  zal een gebruiker sneller converteren tot een waardevolle lead. Deze conversatie maakt het ook beter mogelijk voor kinderen en senioren om voice assistants te gebruiken doordat de voice search meer als gesprekspartner dan als computer overkomt.

 

Ligt de toekomst in voice-marketing?

Voice search is het eigenlijk stiekem al, maar zal in de toekomst zeker een belangrijke factor worden binnen het marketinglandschap. Uiteindelijk zullen bezoekers die via voice search jouw informatie aangeboden krijgen waardevoller zijn dan de traditionele zoekopdrachten. Zelf kun je je pagina’s optimaliseren voor voice search door bijvoorbeeld pagina’s te richten om als  featured snippet aangemerkt te kunnen worden. Daarnaast heeft voice search ook invloed op de manier waarop je doelgroep zoekt, maar dus ook op welke manier je deze moet benaderen. Het is dus belangrijk om je keywords, teksten en SEO te optimaliseren voor spraakgestuurd zoeken. Als je dit goed doet heb je daadwerkelijk een voordeel op je concurrenten!