Hoe ziet het ideale moderne marketingteam eruit?

Moderne marketingteam

Het marketingvak ontwikkelt zich snel en dat is best lastig bij te benen als je de enige marketeer in het bedrijf bent. Je marketingteam uitbreiden is een manier om alle benodigde kennis en skills in huis te halen. Maar hoe ziet het ideale moderne marketingteam er eigenlijk uit? Je ontdekt het in deze blog. 

Het vormgeven van een modern marketingteam helpt niet alleen om de werklast te verlichten, maar ook om de prestaties van je marketing te verbeteren. Ieder teamlid zet zijn talent in om het beste uit zijn onderdeel van de moderne marketingstrategie te halen, waardoor je uiteindelijk samen een sterk resultaat kunt neerzetten. Van generalisten naar specialisten dus! In dit blog vertel ik je hoe het ideale marketingteam er volgens mij uit ziet en hoe de rollen binnen dat team verdeeld zijn. Natuurlijk ben ik ook benieuwd naar jouw ideale moderne marketingteam!

Verschillende functies binnen het moderne marketingteam

Wil je je marketingteam binnen je organisatie gaan vormgeven? Dan is het wel zo fijn om te weten uit welke functies je team anno 2023 moet bestaan. Hieronder ontdek je de zes belangrijkste leden die je moderne marketingteam moet hebben. 

1. Strateeg

Moderne marketing begint bij een gedegen groeistrategie. Misschien ben jij zelf de strateeg die de lijnen voor de rest van het marketingteam uitstippelt, maar misschien is het beter om iemand te zoeken die dit voor je kan doen. De strateeg is iemand die graag onderzoekt. Hij bijt zich vast in een onderwerp, bijvoorbeeld jouw ideale klant of het merkverhaal van jouw bedrijf, en kan onderzoeksresultaten vertalen naar een groeistrategie.

Wat de strateeg vooral moet kunnen? Goeie ideeën omzetten in presenteerbare plannen. Heb je zin om aan de slag te gaan als strateeg maar geen idee waar je moet beginnen? Lees dan dit blog van Marleen over het opzetten van je eerste campagne.

2. Project manager 

Waar de strateeg zijn gedachten de vrije loop laat om op basis van allerlei denkrichtingen, ideeën en doelen één strategie te formuleren, structureert de projectmanager graag de werkzaamheden die daaruit volgen. Beschouw de projectmanager als spelverdeler in het geheel. Deze persoon weet de plannen van de strateeg om te zetten in behapbare taken en verdeelt deze onder de teamgenoten. Hij organiseert wat uitgevoerd en opgeleverd moet worden en houdt de planning scherp in de gaten.

In moderne marketingcampagnes waar marketing automation een rol speelt, vergt dat ook samenwerking met sales, account managers en de commercieel directeur. Want zodra de campagne leads oplevert, worden zij betrokken bij het lead management proces. Hoe dat precies zit, lees je hier.

3. Creatieveling

Een team (ongeacht de discipline) fungeert het beste als het bestaat uit diverse karakters, vaak teamrollen genoemd. Die kun je omschrijven zoals Belbin doet, op basis van kleuren zoals Dr William Marston die beschreef of in je eigen woorden. Het is de kunst om ze zo goed mogelijk te laten samenwerken. De rol van de creatieveling is hier een mooi voorbeeld van.

De creatieveling moet namelijk het talent hebben om de bedachte strategie om te zetten in aantrekkelijke content die met de juiste tone-of-voice de geselecteerde doelgroep aanspreekt. Maar hij denkt ook aan de rol van deze content in de werkzaamheden van de andere teamspelers en rollen binnen het bedrijf. Bijvoorbeeld in samenwerking met sales. Een tweeledige functie dus waarbij creativiteit hoog in het vaandel staat.

4. Techneut

Een marketingstrategie bestaat uit heel veel onderdelen. Van content zoals webpagina’s tot externe tools die activiteiten meten en automatiseren. Wie knoopt de boel aan elkaar? Dat is de techneut. Deze teamspeler moet verstand hebben van het CMS, marketing automation tools, social media kunnen inrichten en de boel voorzien van de juiste tracking codes zodat resultaten meetbaar zijn.

De techneut moet de onderdelen niet alleen een plek geven, maar doet dit zonder de boodschap die overgebracht moet worden in gevaar te brengen, rekening houdend met gebruiksvriendelijkheid en vooruitlopend op de inzichten die de analist uiteindelijk uit de tools moet halen. Bij elkaar opgeteld, kan het een flinke lijst aan tools zijn waar de techneut in thuis moet zijn. Overgaan op een all-in-one marketingplatform kan uitkomst bieden als je nu het gevoel krijgt dat er wel vijf techneuten moeten aansluiten bij jouw moderne marketingteam.

5. Analist

Moderne marketing is datagedreven en dat betekent dat iemand de resultaten in de gaten moet houden. De analist houdt een oogje in het zeil en zorgt voor inzicht met begrijpbare rapportages. Hij weet wat de doelen zijn van iedere campagne en kan de projectmanager en strateeg hier op ieder moment over informeren. Hij begrijpt ook dat moderne marketing soms een marathon is in plaats van een sprint en kan cijfers dus in het juiste licht plaatsen. Bovendien kan hij rapportages voorzien van een begeleidend verhaal waarmee de strateeg direct naar de (commercieel) directeur kan.

Waar vind je deze marketing-teamleden?

Het ideale moderne marketingteam bestaat volgens mij uit de bovenstaande vijf spelers. Ik zie de teamleden als een geoliede machine met maar één doel voor ogen: het bedrijf laten groeien. Hierbij fungeert de projectmanager als verbinder en de strateeg voert de kwaliteitscontrole uit.

Dat klinkt goed, maar ik realiseer me ook dat niet ieder Nederlands B2B bedrijf de luxe heeft om een (minimaal) vijfkoppig marketingteam aan te stellen. En dat hoeft ook niet. Je kunt jouw moderne marketing aanpak ‘testen' door een team op afstand in te schakelen. Zo bouw je langzaam aan je eigen growth stack waarin alle disciplines gevuld worden en je het bedrijf dankzij moderne strategieën helpt groeien.