In 1 werkdag per week naar een volwaardige Inbound Marketing strategie

Inbound Marketing

Regelmatig zit ik met b2b (marketing-)professionals aan tafel om met hen te spreken over hun online marketing strategie.

Vaak hoor ik daarbij de volgende drie uitdagingen terugkomen:

  1. We willen meer relevante bezoekers naar onze corporate website;
  2. We willen een toename van leads voor sales afdeling en
  3. We willen betere leads voor onze sales afdeling.

Alledrie deze uitdagingen zijn te adresseren met behulp van Inbound Marketing. Inbound Marketing is een marketingfilosofie die erop gericht is om online gevonden te worden door bezoekers die voldoen aan jouw ‘ideale’ klantprofiel en deze vervolgens met behulp van relevante informatie door hun aankoopproces te begeleiden.

Inbound Marketing kan veel tijd van jou, je team en je organisatie vergen. Toch kan met een ‘minimale investering’ van 1 werkdag per week al een prima resultaat geboekt worden.

In dit artikel wil ik enkele Inbound Marketing activiteiten op een rijtje zetten die je helpen om bovengenoemde uitdagingen succesvol aan te gaan.

1. Meer relevante bezoekers

Om te zorgen voor een continue stroom van interessante bezoekers aan jullie corporate website zou je de volgende activiteiten kunnen overwegen:

Zoekwoordenonderzoek

Zet de zoektermen die gebruikt worden door je ideale klant op een rijtje. Pik die zoektermen eruit waarop relatief veel wordt gezocht en waarvoor een redelijk lage concurrentie geldt. Een handige tool hiervoor is het gratis hulpprogramma voor zoekwoorden van Google AdWords (1 uur per week).

Optimaliseren van je webpagina’s

Loop de pagina’s van je website na voor relevante zoektermen. Probeer iedere webpagina te optimaliseren voor één specifieke strategische zoekterm. Heb je een strategische zoekterm gevonden, waarvoor nog geen webpagina bestaat? Maak dan een nieuwe pagina aan en optimaliseer deze voor de gewenste zoekterm (1 uur per week).

Zakelijk bloggen

Schrijf iedere week een blogartikel over een onderwerp aan de hand van een relevante zoekterm uit de zoekwoordenlijst. Bloggen zorgt ervoor, dat zoekmachines jullie website hoger rangschikken en dat je beschikt over content die geschikt is om te delen via social media (2 uur per week).

Social media marketing

Breng je blogartikelen onder de aandacht van je ideale klant via relevante social media kanalen zoals Twitter en LinkedIn (Status updates van sales collega’s, LinkedIn Company Page en eventueel via LinkedIn Groepen). Het distribueren van deze content zal zorgen voor een ‘verse aanwas’ van nieuwe en relevante website-bezoekers. Onderzoek in welke sociale media jouw ideale klant participeert, deel je content en zoek de interactie met ze op (1 uur per week)

2. Meer leads voor sales

Creëren van advanced content en duidelijke conversie paden. Biedt informatie aan (in de vorm van bijvoorbeeld een whitepaper of een ebook die voor jouw ideale klant zodanig interessant is, dat hij of zij haar gegevens achterlaat op jullie website. Zorg daarbij voor een duidelijk conversiepad (call-to-action-button, landings- en bedanktpagina’s (1 uur per week)

3. Betere leads

Lead nurturing

Zorg ervoor dat je je webleads volgens vaste criteria kwalificeert en ze opvolgt met aanvullende relevante informatie wanneer ze voldoen aan je ideale klantprofiel. (1 uur per week).

Monitoren van je online marketing metrics

Ga wekelijks na voor hoeveel zoektermen je website een hoge ranking in de zoekmachines heeft verworven en houd nauwkeurig bij hoe het aantal volgers van je verschillende social media accounts verandert. Bekijk daarnaast de prestaties van je landingpagina’s en ga na welke online kanalen zorgen voor de meeste leads en hoogste conversie. Analyseer tot slot de effectviteit van je leadnurturing-campagnes door te kijken naar de doorklikpercentages van de verschillende e-mailberichten (1 uur per week).

Door iedere week 1 werkdag te reserveren voor bovenstaande inbound marketing strategie, zul je zien, dat de resultaten van je online marketing strategie langzaam maar zeker richting de door jou gestelde marketingdoelen zullen groeien.

Heb jij als marketingprofessional al ervaring met Inbound Marketing? En/of ben je benieuwd naar meer over Inbound Marketing? Download dan ons whitepaper!

(Dit artikel verscheen eerder op het B2B weblog van MarketingTribune)