Online marketing en sales: tips en tools voor thuiswerkers

tips en tools voor thuiswerkers

online marketing en salesHet is vandaag thuiswerkdag nummer 9. Als Brabantse en dagelijks treinreizigster was ik de eerste HM’er die besloot om voorlopig thuis te werken. Inmiddels zit ons hele team thuis en draait onze videoconferencing tool overuren. Maar we klagen absoluut niet, want anders dan bijvoorbeeld winkels en restaurants is onze business online en digitaal. Een blog schrijven, e-mail verzenden of advertentiecampagne opzetten kan in principe overal. Maar als marketeer ben je waarschijnlijk niet gewend om alles online te regelen en managen. En grote kans dat je week als verkoper grotendeels bestaat uit real life meetings. Hoe zorg je nou dat alles niet stil komt te liggen? In dit blog deel ik onze tips en tools voor online marketing en sales, zodat je ook als thuiswerkende marketeer of verkoper kunt blijven werken aan continuïteit en groei van je bedrijf.

Tool: Zoom videoconferencing

Het afgelopen jaar maakten wij al steeds vaker gebruik van Zoom videoconferencing. Niet alleen om te meeten met thuiswerkende collega’s, maar ook voor bijvoorbeeld korte projectoverleggen of demo’s met klanten. We waren gelukkig dus al ervaren Zoom’ers, want de afgelopen dagen bleek videoconferencing echt onmisbaar. Ik kan het dan ook iedereen aanraden. Videobellen is zo veel efficiënter dan bellen, appen, chatten of over en weer mailen. Je kunt elkaar zien en horen en tegelijkertijd naar hetzelfde scherm kijken door middel van screen sharing. Zelfs gezamenlijk op een digitaal whiteboard krabbelen is een mogelijkheid. Hebben jullie nog geen goede videoconferencing tool in huis? Ik kan je het Zoom kick-start pakket van Duppal van harte aanbevelen.

Tip: plan een aantal terugkerende video meetings in

Het gevaar van thuiswerken is dat je het contact en de connectie met je collega’s verliest. Niet alleen over werkgerelateerde zaken, maar ook op persoonlijk vlak! Pas als je een aantal dagen thuis zit merk je hoe waardevol de koffieklets en gezamenlijke lunches op kantoor zijn. Om verbonden te blijven én om samenwerking te stimuleren raad ik aan om een aantal terugkerende video meetings te plannen:

 • Dagelijks kletskwartiertje: start of eindig de werkdag met een kletskwartiertje met je team. Hoe gaat het met iedereen? Hoe ervaren jullie het thuiswerken? De koffieklets dus, maar dan digitaal.
 • Dagelijkse of wekelijkse “stand-up”: ook op werkvlak is het goed om met je team te bespreken waar iedereen mee bezig is en wat er op de planning staat. Maak elke dag of week een moment vrij waar jullie met elkaar de status van lopende zaken en projecten doornemen.
 • Smarketing meeting: zorg dat het marketing- en salesteam in contact blijven. Hoe kan marketing sales het beste ondersteunen in deze bijzondere tijd?

Tool: Vidyard video platform

Als verkoper zul je altijd de voorkeur geven aan face-to-face gesprekken. Maar als dat niet mogelijk is, zijn 1 op 1 sales video’s een goede mogelijkheid om toch je gezicht te laten zien. Stel, je eerste contact verloopt via telefoon en een real life afspraak zit er even niet in. Stuur de prospect dan een korte persoonlijke video. Zo zorg je dat de persoon achter de stem zichtbaar wordt, wat meteen meer vertrouwen wekt. Met Vidyard voor sales kun je snel en gemakkelijk zelf video’s opnemen en delen, bijvoorbeeld in een e-mail. Voeg custom call-to-actions in de video en monitor vervolgens de resultaten.

Tip: Experimenteer met persoonlijke sales video’s

Nu je niet de deur uit kunt, is dit wel het moment om in alle rust te oefenen met persoonlijke sales video’s. Zoals Bas al aangeeft in zijn blog, kan zo’n video opnemen in het begin best ongemakkelijk zijn. Maar oefening baart kunst en voor je het weet maak je effectieve video’s die je helpen om meer en sneller deals te sluiten. Pro tip: rennen de kids thuis rond? Voorkom dit soort situaties 😅.

Tool: Conversational platform Drift

Met meer mensen die thuis en digitaal werken, zal ook digitaal contact steeds gangbaarder worden. Om dit digitale contact persoonlijk, interactief en natuurlijk te houden, raad ik aan om gebruik te maken van chat. Instant messaging is voor mensen een hele natuurlijke manier van communiceren, kijk bijvoorbeeld maar naar WhatsApp. Daarom is de drempel om ook in zakelijke context te chatten veel lager dan je in eerste instantie zou denken. Voor live chat en slimme chatbots kan ik Drift aanraden. Dit is hét platform voor conversational marketing en sales. Ben je benieuwd hoe het werkt? Doe dan nu een Drift test drive.

Tip: Help websitebezoekers met een slimme chatbot

Sommige organisaties en branches kunnen op dit moment een enorme piek in het websiteverkeer ervaren. Om al die bezoekers te helpen en te woord te staan kan een chatbot uitkomst bieden. Een chatbot kun je bijvoorbeeld gebruiken om:

 • Veelgestelde vragen te beantwoorden;
 • Bezoekers naar de juiste plek op je website te leiden;
 • Een eerste kwalificatie te maken en de meest interessante/ urgente zaken automatisch door te leiden naar de bemande live chat;
 • Automatisch meetings met je sales team te boeken.

Tip: marketingklussen waar je normaal niet aan toe komt

Als je thuis werkt zul je waarschijnlijk minder vergaderingen op de planning hebben staan. Ook zullen reguliere marketingactiviteiten misschien op een lager pitje staan omdat de timing niet goed is. Dat betekent dat je (waarschijnlijk) tijd over hebt voor klussen waar je normaal gesproken niet aan toe komt. Een aantal suggesties:

 • SEO plan: neem de tijd om goed te kijken hoe je ervoor staat qua SEO. Met een tool als SEMrush kun je een analyse doen van je website om te zien waar de quick wins liggen. Kun je gelijk grondig keyword onderzoek doen en een SEO plan maken voor de komende periode.
 • Content audit: dit is ook een goed moment om een content audit te doen. Door bepaalde pagina’s te verwijderen, te updaten, samen te voegen of te redirecten, zorg je dat je te allen tijde goede, high-quality content op je website hebt die daadwerkelijk bijdraagt aan je Google rankings.
 • Buyer persona onderzoek: in drukke periodes is er vaak geen tijd voor een uitgebreide strategische fase. Nu het (misschien) rustiger is heb je de tijd om je te verdiepen in de leefwereld van je ideale klant(en) en bijbehorende buyer persona’s te ontwikkelen. Zo kun je straks snel aan de slag met het ontwikkelen van sterke campagnes.
 • Marketingkennis bijspijkeren: in de waan van de dag schiet het leren en ontwikkelen er nog wel eens bij in. Je hebt nu tijd om je te verdiepen in de nieuwste marketingtrends en technieken. Denk bijvoorbeeld aan behavioural lead nurturing en conversational marketing.

Tip: salesactiviteiten waar je nu eindelijk tijd voor hebt

De verkoper die geen reistijd en/ of fysieke afspraken meer heeft, heeft misschien nog wel meer tijd over. Gelukkig zijn er genoeg salesactiviteiten te doen:

 • CRM op orde brengen: tussen alle afspraken kom je er vaak niet aan toe; het bijhouden van het CRM. Of misschien is dit het moment om überhaupt eens te oriënteren op een goed CRM systeem. HubSpot biedt een gratis CRM dus je kunt direct onderzoeken wat een CRM voor je kan betekenen.
 • SLA opstellen: ga samen met marketing om de virtuele tafel zitten om een Service Level Agreement te maken. Zo’n document helpt om de alignment tussen marketing en sales te verbeteren, doordat je dezelfde taal spreekt en gezamenlijke doelen stelt.
 • Belrondje: dit is ook een goed moment om je database te doorlopen en weer contact te zoeken met oude leads of bestaande klanten die je lang niet hebt gesproken. Praat eens bij; misschien zijn hun doelen nu anders dan de laatste keer dat je ze sprak of heb je nu een oplossing die heel goed bij hen past.
 • Targeting lijsten maken: maak alvast lijsten met target accounts, bijvoorbeeld via LinkedIn Sales Navigator. Je kunt dan binnenkort starten met Account Based Marketing.
 • Offerteteksten verbeteren: waarschijnlijk heb jij een aantal vaste offerte templates die door de jaren heen verder zijn geëvolueerd, maar die nooit echt goed onder handen zijn genomen. Een mooi moment om die offerteteksten grondig door te nemen en te verbeteren waar nodig.

Keep going strong!

Langdurig thuiswerken is niet gemakkelijk. Zorg dat je gemotiveerd en actief blijft door op zoek te gaan naar activiteiten die je makkelijk thuis kan doen en waarmee je toch bijdraagt aan de continuïteit en groei van je bedrijf.