De wereld van SEO en SEA

De wereld van SEO en SEA

SEM, SEO, SEA, begint het al te duizelen? Wanneer je jezelf op het vlak van online marketing gaat begeven kom je al snel in aanraking met dit soort termen. Maar wat betekenen die afkortingen nu eigenlijk en wat hebben ze met elkaar te maken of juist niet? Bureau Vet neemt je mee in de wereld van SEM, SEO en SEA. In de blog leggen we je uit waar deze termen voor staan. We zullen allereerst even omschrijven wat de eerder genoemde afkortingen betekenen:

  • SEM = Search Engine Marketing, oftewel zoekmachinemarketing
  • SEO = Search Engine Optimization, oftewel zoekmachine optimalisatie
  • SEA = Search Engine Advertising, oftewel zoekmachine adverteren
 

Het verschil tussen SEO en SEA

Zoals je hieruit wellicht al hebt opgemaakt is SEM (zoekmachinemarketing) de verzamelterm voor de andere twee (SEO en SEA). Het grootste verschil tussen deze twee vormen van zoekmachinemarketing is dat SEO een gratis marketingmiddel is en dat je voor SEA marketing moet betalen in de vorm van advertentiekosten. Wanneer je B2B website goed geoptimaliseerd is voor de zoekmachine zal deze automatisch beter naar voren komen in de organische (gratis) resultaten van bijvoorbeeld Google. Dit noemen we SEO. Wanneer je besluit om te gaan betalen voor advertenties die terug te zien zijn in de gesponsorde (betaalde) resultaten van zoekmachines zoals Google, dan ben je bezig met SEA.

De juiste zoektermen

Zoekmachines zijn anno 2015 een belangrijke bron voor het genereren van bezoekers naar je website. Een goede vindbaarheid in de zoekmachines is daarom essentieel voor je website en je bedrijf en zorgt gegarandeerd voor meer inkomsten. Zoekmachines werken aan de hand van trefwoorden (keywords). Dit zijn woorden of woordgroepen die consumenten intypen in een zoekmachine zoals Google of Bing om websites te vinden die gerelateerd zijn aan die bepaalde zoekterm. Typ je in Google zoeken ‘Kleding kopen’ in dan zul je bijvoorbeeld de website van Zalando terugzien in de zoekresultaten, omdat je daar simpelweg kleding kunt kopen. Typ je ‘boek bestellen’ in de zoekmachine in, dan zal de website van Bol.com naar voren komen, omdat je daar boeken kunt kopen.

Optimaliseer je website voor SEO

Wanneer je aan de slag gaat met SEO dan is het de kunst om je website zo te optimaliseren dat deze het juiste publiek naar je website trekt. Je probeert zo relevant mogelijk bezoek op je site te krijgen dat op zoek is naar wat jouw site te bieden heeft. Wanneer je je website technisch goed op orde hebt en deze vervolgens optimaliseert voor de juiste zoektermen dan zul je beter naar voren komen in de zoekresultaten wanneer er gezocht wordt op zoekwoorden die relevant zijn voor jouw business. Daarmee vergroot je dus het bereik van je website en zul je meer potentiële klanten bereiken. Wanneer dat bezoek eenmaal op je website zit, dan is het natuurlijk zaak om deze over te halen tot het ondernemen van actie. Denk daarbij aan het invullen van een contactformulier, het aanvragen van een offerte of het plaatsen van een bestelling in je webshop.

Maximaal rendement met SEA

Een andere methode waarmee je het bereik van je site kunt vergroten en dus meer relevante bezoekers naar je site kunt halen is door middel van adverteren in de zoekmachine. SEA kan uitgelegd worden als het inkopen van advertentieruimte om te kunnen adverteren in zoekmachines. Het is belangrijk dat je advertenties zo goed mogelijk aansluiten bij je doelgroep. Ook dit doe je weer door te targeten op de juiste zoekwoorden. SEA is dan een effectieve en kostenefficiënte manier om je doelgroep te bereiken en je vindbaarheid in de zoekmachines te vergroten. Het is een interessant marketingmiddel voor zowel kleine als grote ondernemers; je bepaalt namelijk zelf hoeveel je maximaal per maand wilt uitgeven. Qua budget heb je dus alles zelf in de hand. Bovendien ben je 24/7 online vindbaar in de zoekmachines en daar te vinden waar jouw consument naar je op zoek is.

Online adverteren

Weet jij wat de meest interessante termen zijn voor jouw business? Welke woorden consumenten intypen in de zoekmachine als ze op zoek zijn naar jouw producten of diensten? Wanneer je gericht aan de slag wilt met zoekmachinemarketing is het belangrijk dat je antwoord kunt geven op dit soort vragen. Trefwoorden vormen namelijk de basis van je SEO en SEA activiteiten. Wil je meer informatie over zoekmachinemarketing?  Download dan nu deze whitepaper: