Starten met Marketing Automation: hoe doe je dat?

Marketing Automation

Als je werkzaam bent als marketeer, heb je de term ‘Marketing Automation’ niet kunnen missen. Deze term wordt dan ook zo’n 1.900 keer per maand ingetypt op Google en levert je bijna 3 miljard (!) resultaten op. Maar, wat is Marketing Automation precies? Hoe start je ermee en hoe zorg je dat je Marketing Automation een solide stroom aan leads genereert? Dat vertellen we je in deze blog. 

Wat is Marketing Automation?

Door leads continu te blijven nurturen met de juiste informatie op het juiste moment, breng je ze verder in de customer journey. Om dit proces te vergemakkelijken, kun je veel stappen automatiseren; Marketing Automation. Maar let wel op, dit betekent niet dat je álles aan je tool kan overlaten. Je moet namelijk nog steeds zelf de automation instellen op basis van je vooraf opgestelde strategie.

Lees hier de 7 voordelen van Marketing Automation

Marketing Automation software, zoals HubSpot, Salesforce of Marketo, maakt het leven van vele marketeers wel een stuk gemakkelijker. Door software in te zetten voor Marketing Automation kun je:

 • Je marketingacties automatiseren, waardoor je efficiënter te werk gaat; 
 • Je klant- en datakanalen met elkaar integreren;
 • Beter gekwalificeerde leads genereren, door gebruik te maken van de slimme technologie;
 • Profielgegevens en acties van leads in kaart brengen.

Wat kun je automatiseren?

Marketing Automation helpt je dus om bepaalde processen te automatiseren en efficiënter te werk te gaan. Maar wat kun je precies allemaal automatiseren met Marketing Automation software? Denk hierbij aan:

 • Lead kwalificatie processen;
 • E-mails;
 • Social posts;
 • Ticket automatisering (ticket status up-to-date houden);
 • Chatbot.

Lees in onze "Je marketing automation laten aansluiten op je website" wat je nog meer kunt doen met automatiseren.

Hoe start je met Marketing Automation?

Starten met Marketing Automation, hoe doe je dat nou? Om op lange termijn profijt te hebben van je Marketing Automation software, moet je starten door een succesvolle marketingstrategie te implementeren. Volg deze stappen om hierbij zo efficiënt mogelijk te werk te gaan. 

Stap 1: Bepaal je doelstellingen

De eerste stap is doelen bepalen. Deze doelen geven uiteindelijk de richting aan voor je strategie. Enkele voorbeelden van doelstellingen zijn:

 • Het conversiepercentage van lead naar klant verhogen;
 • De kwaliteit van je leads verhogen;
 • De klantbetrokkenheid verhogen;
 • De merkbekendheid verhogen. 

Door je doelstellingen specifiek vast te stellen volgens de SMART-methode, weten jij en je team wat jullie op lange termijn willen bereiken met Marketing Automation. Zorg dat ze ook aansluiten bij de bedrijfsdoelstellingen. Je kunt je doelstellingen samen bepalen met een implementatiepartner.

Stap 2: Bepaal je lead scoring 

Door middel van Marketing Automation ga je je prospects nurturen, zodat je een steeds warmere band met hen opbouwt. Om een band op te bouwen, wil je de juiste informatie aanbieden op het juiste moment, maar hoe stuur je de juiste informatie naar de juiste lead en dan ook nog eens op het juiste moment? Dit gebeurt aan de hand van lead scoring. 

Met lead scoring bepaal je (marketing- en salesafdeling) in welke fase van het aankoopproces de lead zich bevindt aan de hand van bepaalde scores. Vaak wordt dit ingedeeld op koude, warme (Marketing Qualified Lead) en hete (Sales Qualified Lead) leads. Door de lead scoring vast te stellen, weet zowel de marketing- als de salesafdeling wanneer zij aan de slag moeten met een lead.

Stap 3: Content creëren en je lead stroom op gang brengen

Je hebt nu je doelstellingen en lead scoring bepaald, de volgende stap is een solide stroom aan leads genereren. Door Marketing Automation te combineren met Content Marketing wordt het een succes. Deze combinatie geeft je nieuwe inzichten, zodat je zowel je content als marketing automation continu kunt blijven verfijnen.

Wanneer je start met content creatie, kies je eerst interessante  thema’s waar je je op gaat focussen. Dus, over welke onderwerpen ga jij aankomende periode content schrijven? Zorg dat je thema’s niet te specifiek, maar ook zeker niet te algemeen zijn en dat ze aansluiten op de behoefte van jouw klanten. De content zorgt ervoor dat je jouw SEO (Search Engine Optimization) verbetert en je de lead stroom op gang brengt. 

Op het moment dat je lead stroom op gang komt, kun je personalisatie gaan toevoegen door middel van Marketing Automation. Zorg ervoor dat de content die je deelt met je leads gepersonaliseerd is - denk hierbij aan naam, geslacht, maar ook aan interesses. Biedt bijvoorbeeld geen producten aan die men net heeft aangeschaft.

Stap 4: Analyseer en stuur bij 

In de laatste stap ga je je campagnes analyseren en bijsturen. Tijdens de analyse kom je tot een van de volgende conclusies: je campagne presteert minder of juist beter dan verwacht. In beide gevallen moet je je campagne blijven bijsturen. Zo zorg je dat de campagne up-to-date blijft en je content optimaal blijft of gaat presteren.  Je wilt natuurlijk het maximale eruit halen! 

Ben je klaar voor marketing automation?

Genereert jouw organisatie al een solide stroom aan leads? Dan is jouw organisatie klaar voor marketing automation! Wij kunnen jou helpen om jouw marketing te automatiseren. We brengen dan samen met jou de buyer persona en de klantreis in kaart. Vanuit daar bepalen we welke content, op welk moment het beste aangeboden kan worden aan je leads zodat ze uiteindelijk overgaan tot een aankoop. 

Wil je meer informatie over Marketing Automation en de mogelijkheden van HubSpot? Download dan onze whitepaper over Marketing Automation.