Website teksten: pas op voor gobbledygook

Website teksten

"Vermijd gobbledygook" was één van de conclusies tijdens onze HubSpot-roundtable begin juli. Daarnaast kwamen er nog veel meer interessante zaken naar voren. Eerder vertelde ik al uitgebreid over de conclusies "Laat meer persoonlijkheid zien" en "Durf te delen". Vandaag ga ik dieper in op gobbledygook.

 

 

Wat is gobbledygook?

Een tijdje geleden hoorde ik voor het eerst over gobbledygook (uitspraak: goe-bel-die-goek). Maar wat betekent dit nu eigenlijk? Gobbledygook houdt in dat je met veel en/of moeilijke woorden vertelt, maar eigenlijk weinig tot niets zegt of het daardoor zeer onduidelijk maakt. Je zou gobbledygook ook kunnen vertalen als vakjargon of geklets.

Je hebt het vast wel eens meegemaakt: je bent al zo'n tien minuten op een website van een bedrijf aan het rondkijken en je weet nog steeds niet wat ze nu precies doen. Deze verwarring en onduidelijkheid is een typisch gevolg van gobbledygook. Website teksten moeten jouw potentiële klanten direct duidelijk maken wat je als bedrijf doet en wie je bent.

Voorbeeld gobbledygook

Als je op het internet naar een willekeurig aantal zakelijke websites kijkt, kom je ongetwijfeld gobbledygook tegen. Zo kun je zomaar een zin tegenkomen als:

"Wij zijn de schaalbare oplossing voor het verbeteren van bedrijfsprocessen met een unieke technologie en betrouwbare applicaties."

Na het lezen van deze zin zijn we niets wijzer!

In het kader hiervan roept David Meerman Scott, online marketing strateeg en wereldbekend auteur, het volgende:

 “When you are talking to your existing and potential customers your job is to use the language that they use. Don’t speak using your own egotistical jargon."

 The Gobbledygook Manifesto

David Meerman Scott roept niet zomaar iets. Ook op het gebied van gobbledygook deed hij uitgebreid onderzoek. Zo analyseerde hij negen maanden lang persberichten van acht verschillende persbureaus uit Amerika. Uiteindelijk zijn er 388.000 persberichten geanalyseerd. De resultaten waren ongelooflijk: meer dan 74.000 persberichten bevatte een vorm van gobbledygook. Lees meer over de resultaten in het Gobbledygook Manifesto.

Gobbledygook: nadelig voor identiteit en vindbaarheid

Gobbledygook is niet alleen storend en saai; het werkt ook nog eens nadelig voor jouw online vindbaarheid. Wanneer je enkel standaard taal en keywords op je website gebruikt - net zoals je concurrenten - word je moeilijker gevonden. Standaard (vaak productgerichte) keywords kennen een hoge concurrentiepositie in de zoekmachines. Dit betekent dat het moeilijker en kostbaarder is om gevonden te worden op dergelijke keywords. Ruil daarom gobbledygook taal in voor kansrijke keywords. Niet alleen om je vindbaarheid te vergroten, maar ook om je te onderscheiden. Zoals David Meerman Scott spreekt:

“speak like a real human."

Hoe vind je de juiste keywords?

Zoals David Meerman Scott al aangaf: spreek de taal van je bestaande en potentiële klanten. Een duidelijke opmerking, maar hoe vind je de juiste woorden? Ik denk dat je dit het makkelijkst te weten kunt komen door goed te luisteren naar je (potentiële) klanten.

Vraag bijvoorbeeld hoe zij jouw oplossing beschrijven of lees recensies nauwkeurig terug. Zo kom je er achter welke woorden je (potentiële) klanten gebruiken. Maak een lijstje en bekijk of deze woorden veel worden gebruikt in zoekmachines. Dit kun je doen met behulp van de Adwords Keyword tool. Uiteindelijk hou je een interessante lijst van keywords over die de basis vormen van jouw website teksten.

Veel succes! Wil jij meer weten over Inbound Marketing? Download de whitepaper!