Wil je beter gevonden worden op Google? Probeer SEOmonitor!

Wil je beter gevonden worden op Google? Probeer SEOmonitor!

Beter gevonden worden op Google met SEOmonitorWil je beter gevonden worden op Google, maar heb je geen idee hoe je dat aanpakt? In dit artikel ga ik in op de tool SEOmonitor die de SEO van jouw bedrijf in goede banen kan leiden. Er komen steeds meer tools voor zoekmachine optimalisatie op de markt en de één is uitgebreider dan de ander. Zo heb ik het in een eerder blog over HubSpot’s SEO tool gehad. Die tool maakt onderdeel uit van het gehele marketing automation pakket van HubSpot. Ik snap het als je niet direct behoefte hebt aan een ‘all-inclusive’ pakket, maar voor nu alleen wilt achterhalen hoe het met de vindbaarheid van jouw website gesteld is en hoe je dit kunt verbeteren. In dat geval is SEOmonitor een uitkomst. Lees dus snel verder!

SEOmonitor

De belofte die SEOmonitor je doet is “Discover a better way of measuring and predicting SEO”. Met de tool zou je dus niet alleen moeten kunnen inzien hoe het er op dit moment met jouw vindbaarheid voorstaat, maar ook hoe het hier in de toekomst mee gesteld zal zijn. In een eerder blog beschreef ik de vier basisprincipes van Google en daarin maakte ik duidelijk dat we het geheime recept van Google nooit geheel zullen achterhalen. SEOmonitor heeft echter een klein stukje van dit recept ontrafeld en weet informatie uit de not provided data te halen. Dit geeft je meer inzicht in website bezoek, conversie en zelfs omzet op keyword niveau. Laten we per onderdeel kijken hoe dit werkt.

De start

De eerste stap is het invoeren van je domeinnaam (website) en merknaam. In mijn geval www.heuvelmarketing.com en Heuvel Marketing. Selecteer vervolgens het Nederlandse Google domein en de juiste tijdzone. Daarna link je SEOmonitor aan jouw Google Analytics account en krijg je eerst een introductiefilmpje te zien. Als alles ingesteld is, word je per tabblad rondgeleid.

Onderdeel 1: zoekverkeer meten en voorspellen

De belofte: “Accurately measure and predict SEO traffic growth”

Om die belofte waar te maken ishet eerste tabblad Organic Traffic ingericht. Een groot pluspunt is dat SEOmonitor de not provided data uit Google Analytics toch inzichtelijk kan maken. Dat houdt in dat je er achter kunt komen dankzij welke keywords bezoekers jouw website vinden. Normaal gesproken weet je dat alleen van keywords die je zelf van tevoren hebt vastgesteld. Daarnaast zie je hoeveel verkeer afkomstig is van ‘branded’ keywords. Oftewel keywords die jouw merknaam bevatten. Handig, want zo kun je dat soort websitebezoeken scheiden van het bezoek dat op jouw inhoudelijke content afkomt. Omdat de tool ook voorspellingen doet op basis van keywords kun je een campagne opzetten waarmee je in de toekomst meer verkeer naar je website trekt. Tot zo ver doet SEOmonitor wat het belooft!

Onderdeel 2: SEO prestaties

De belofte: “Discover a better approach to SEO performance measurement”

Weten waarop je gevonden wordt zodat je hier je campagne op kan aanpassen is erg handig, maar je wilt meer. Bijvoorbeeld weten hoe vaak er op die keywords wordt gezocht en de ranking van jouw website voor dat keyword. Zo kom je erachter op welke keywords je wat meer moet focussen de komende tijd. Visibility score en keyword strategy metrics in het SEO campaign tabblad helpen je hierbij. Omdat het lastig kan zijn om zelf alle relevante keywords te bepalen, is er de automatic keyword research. Vergelijk dit onderdeel met het zoeken van keywords in tools als SEMrush. Uiteraard zijn niet alleen jouw eigen prestaties, maar ook die van de concurrent interessant om te onderzoeken. Met competition insights blijf je op de hoogte van de ranking van jouw concurrenten. Dit met het doel hen voor te blijven natuurlijk! 

Onderdeel 3: campagne management

De belofte: “Strategically manage your campaigns”

Het derde onderdeel van SEOmonitor richt zich meer op de buitenwereld. Hoe staat jouw website ervoor als het gaat om linkbuilding? In het overzicht op het content performance tabblad zie je de meest recente pagina’s die naar jouw website verwijzen, hoe vaak deze pagina’s gedeeld zijn op social media en op basis van welke keywords deze pagina’s vindbaar zijn. Het tabblad search reputation geeft weer waar jouw merknaam genoemd wordt op internet. Verwijzingen naar bijvoorbeeld onze eigen pinterest en Google+ pagina’s worden hier weergegeven. Je zou zo moeten kunnen achterhalen hoe het publiek over je denkt, maar dit werkt naar mijn mening (nog) niet optimaal. Echter, het idee achter dit onderdeel vind ik wel erg goed.

Conclusie over SEO monitor

SEOmonitor komt in mijn ogen zijn beloften grotendeels na. Ik vind alle onderdelen erg goed werken, op het search reputation tabblad na. Maar als je wat selecties toepast is ook dat onderdeel goed te gebruiken. Op het dashboard kun je bovendien meerdere domeinen kwijt, handig voor bedrijven met meerdere subdomeinen of marketing consultants zoals ikzelf.