4 redenen waarom jij een marketingplan op papier moet zetten

Marketing plan maken

marketingplan-1In het MKB segment zijn er helaas nog ondernemers te vinden die geen gedocumenteerd marketingplan hebben. Een deel van hen denkt dat het niet nodig is, omdat hun aantal werknemers op één hand te tellen is. Een ander deel laat het afweten vanwege andere prioriteiten. Dan zijn er nog de ondernemers die beweren geen marketingplan nodig te hebben, want het plannetje zit al in hun hoofd. Of misschien heb je er als ondernemer gewoonweg nooit bij stilgestaan. Als een van deze situaties je bekend voorkomt, is dit blog voor jou van extra belang. Ik geef je namelijk vier redenen waarom het voor het MKB juist wel belangrijk is om het marketingplan te documenteren.

1. Je vermijdt onduidelijkheden

Door een marketingplan uit te werken zet je doelen, strategieën en andere belangrijke concepten op papier. Dit zorgt er voor dat deze zaken minder abstract worden, waarmee je onduidelijkheden kunt vermijden. Want is het marketingdoel dat jij voor ogen hebt hetzelfde als dat van jouw werknemers? Het zou zomaar kunnen dat jullie verschillen op belangrijke punten waar jullie niet eerder over hebben nagedacht. Dit geldt ook voor de marketingstrategie van jouw bedrijf. Zonder het documenteren van jouw strategie zal je sneller tegen interpretatieverschillen aan lopen. Door je marketingplan te documenteren zorg je dat ‘verzwegen’ kennis expliciet wordt gemaakt.

2. Het zorgt voor houvast

Het op papier zetten van je marketingplan zorgt voor een structuur waar je op terug kunt vallen. Vooral wanneer het gaat om het behalen (sub)doelstellingen, is het handig als dit zwart op wit staat. Het concretiseren van deze doelen werkt enerzijds als geheugensteun en anderzijds als norm waar je als bedrijf naar toe kan werken. Zo zal het voor iedereen in je organisatie duidelijk zijn naar welke kwaliteit gestreefd wordt en hoe je deze doelen samen gaat behalen. Verder zullen goed uitgewerkte doelen voor meer houvast zorgen, omdat deze onder meer specifiek en tijdsgebonden zijn.

3. Het bespaart je tijd

Hoewel je het documenteren van je marketingplan misschien hebt uitgesteld vanwege tijdstekort, werkt het eigenlijk andersom. Je kunt het zien als een investering die je op langere termijn juist tijd bespaart. Door terug te vallen op wat er op papier staat, bespaar je jezelf en je marketingcollega’s een lange zoektocht naar informatie. Zo is iedereen op de hoogte van alle essentiële zaken voor het uitvoeren van de marketing. Het opstellen van een editorial kalender is bijvoorbeeld een simpele manier om tijd te besparen. Door vooraf met je werknemers te brainstormen over blogonderwerpen, hoeven schrijvers op het moment van de waarheid niet meer na te denken over het onderwerp van hun artikel.  

4. Je maakt marketing toegankelijk

Het kan natuurlijk voorkomen dat je een periode afwezig bent door ziekte of wat voor reden dan ook. Een uitgewerkt marketingplan zorgt er dan voor dat collega’s en eventuele invallers te allen tijde toegang hebben tot relevante informatie waar zij direct mee aan de slag kunnen. Zo voorkom je stilstand in de uitvoering van de marketing.

Conclusie

Het op papier zetten van een marketingplan creëert duidelijkheid voor iedereen in de organisatie en zorgt er voor dat abstracte doelen en strategieën concreet worden. Daarnaast geeft het uitgewerkte plan houvast en bespaart het je tijd. Verder maakt het (virtueel) documenteren van jouw marketingplan het toegankelijk voor jouw werknemers en eventuele invallers.

Wil je meer weten over Inbound Marketing? Download de whitepaper.