5 blogadviezen die je links kunt laten liggen

Inbound Marketing

Blog adviesTips voor het schrijven van een goed blog vliegen je tegenwoordig om de oren. ”Hier moet een blog aan voldoen”, “Zo bereid je je voor op het schrijven van een blog” en “Zo structureer je je blog ”. Al die adviezen, goed bedoeld of niet, kloppen ze eigenlijk wel? En als je niet kunt vertrouwen op tips van anderen, hoe kom je dan aan je informatie? Wie je moet geloven en wie niet is uiteindelijk natuurlijk aan jou, maar ik kan je wel wijzen op adviezen die je beter met een korreltje zout kunt nemen of zelfs beter links kunt laten liggen. Hiermee bespaar je tijd én vergroot je de kans op goede blogteksten die hun doel raken.       

1. Iets is beter dan niets

“Begin maar gewoon met schrijven. Iets is beter dan niets en dan is het tenminste de deur uit.” Komt dit advies je bekend voor of heb je deze uitspraak zelf weleens in de mond genomen? Krab jezelf dan eens goed achter de oren. Een tekst zonder doel is geen tekst, maar een loze toevoeging aan alles dat al online staat. Zorg daarom dat je altijd het doel van je tekst in gedachte houdt: je lezer informeren en helpen bij zijn probleem of een antwoord geven op zijn vraag. Bedenk dat jouw blog één van de vele blogs is die dagelijks worden gepost. Schrijf je Engelse blogs dan is de concurrentie nog vele malen groter. Dat betekent dat je blog aansprekend moet zijn voor je doelgroep en het liefst ook nog onderscheidend en van goede kwaliteit. Je lezers hebben namelijk keuze genoeg!

2. Schrijf en plaats je content zo snel mogelijk

Gerelateerd aan het vorige advies is de kwaliteit/kwantiteit verhouding. Je kunt als een gek gaan schrijven en aan de lopende band blogs plaatsen; wanneer het niet van goede kwaliteit is, heeft je doelgroep er geen baat bij (en jij dus ook niet). Zorg daarom dat je altijd eerst voldoende kennis over je blogonderwerp hebt verzameld voordat je het schrijft en plaatst. Neem sowieso liever de tijd dan dat je door haast fouten over het hoofd ziet. Laat daarnaast altijd een tweede paar ogen naar je tekst kijken: een tweede lezer ziet jouw fouten eerder dan jijzelf.  

3. Focus op verkopen

Het uiteindelijke doel van je marketingactiviteiten is waarschijnlijk om zoveel mogelijk producten of diensten te verkopen. Door het aanbieden van (gratis) content, werk je aan je vindbaarheid, kennisleiderschap en vertrouwen en leer je je ideale klant meer over oplossingen voor zijn probleem. Natuurlijk zijn verkoopcijfers daarbij belangrijk, maar als je je bij het schrijven van content te veel laat leiden door die cijfers, verlies je het doel van Content Marketing uit het oog. Je wilt immers gezien worden als kennisleider en vertrouwen winnen van je doelgroep. Begin je meteen over producten en diensten? Dan sla je 10 stappen over en is de kans op kwalitatief hoge leads kleiner.

4. Beter goed gejat dan slecht bedacht

Dat je concurrentie succes behaalt door het volgen van bepaalde strategieën wil niet zeggen dat deze jou hetzelfde succes opleveren. Er zijn geen heilige getallen wat betreft frequentie, onderwerpen of lengte van blogs. Ook de vorm van content, zoals webinars en video’s kunnen voor succes zorgen bij anderen, maar voor jouw bedrijf nutteloos blijken. Ga er daarom niet vanuit dat de blogstrategie van je concurrent de juiste is. Durf te proberen en vind zo uit welke blogstrategie en -tactiek jouw bedrijf het meeste succes oplevert.

5. Huur goede schrijvers in en alles komt goed

Dat iemand goed kan schrijven, wil nog niet zeggen dat diegene ook goede content voor een marketingcampagne kan creëren. Er is immers veel kennis nodig om waardevolle content van hoge kwaliteit te creëren over complexe, technische onderwerpen. Zo schrijf je niet zomaar een blog over blockchain wanneer je geen kaas van IT gegeten hebt. De gouden tip: match schrijvers en hun skills met de onderwerpen waar ze in thuis zijn en op basis van hun interesses.

Nu je weet hoe het niet moet…

Velen lijken (of denken) de kennis voor het creëren van foutloze en succesvolle blogs in pacht te hebben. Maar dat iets voor hen werkt, wil nog niet zeggen dat het voor jou ook werkt. Nu je weet hoe het niet moet en welke blogadviezen je beter links kunt laten liggen, is het tijd om aan de slag te gaan!

Wil je voordat je begint eerst meer lezen over Inbound Marketing?  Download dan onderstaand whitepaper.