5 tips waardoor jouw content echt scoort in Google

Wanneer je actief in de weer bent met het schrijven van content dan is het zonde als deze content niet scoort in Google. De zoekmachine kan je immers een relevante stroom aan bezoekers naar je website opleveren, maar dan is het wel zaak dat jouw content geoptimaliseerd is voor de zoekmachine (SEO). In dit blog geven we je daarom 5 tips waardoor jouw content echt gaat scoren in Google. Zo helpen we je een eindje op weg!

Tip 1: Schrijf je content gerelateerd aan een zoekwoord

Zodra je actief aan de slag gaat met het schrijven van content komt al snel zoekwoordonderzoek om de hoek kijken. Mensen zoeken namelijk in zoekmachines zoals Google door het intypen van zoekwoorden. Dit kan bijvoorbeeld één woord zijn, maar ook een complete volzin. Hoe dan ook, wanneer je met keyword research begint is het zaak dat je jouw potentiële klanten als uitgangspunt neemt. Hoe zoeken zij? Welke zoekwoorden typen ze daarbij in? En wat is de intentie waarmee ze zoeken? Het is van belang dat je in kaart brengt welke zoekwoorden voor jouw klanten en business van belang zijn. Vervolgens kun je jouw content optimaliseren voor die keywords. Op die manier komt jouw content naar boven in de zoekmachine zodra je (potentiële) klanten er op zoeken.

Tip 2: Kies voor een bredere strategie rondom een zoekwoord

Een pagina of blogartikel optimaliseren voor één zoekwoord is een prima eerste stap, maar op den duur is het zaak dat je een bredere strategie kiest. Zo kun je periodiek een thema nemen waarvoor je jouw site gaat optimaliseren. Schrijf een (landings)pagina over een bepaald onderwerp, bedenk daar vervolgens een aantal blogitems omheen die ook weer naar die ene pagina linken (en vice versa). Wanneer je verkoper bent van autobanden kun je bijvoorbeeld een pagina schrijven over winterbanden en vervolgens een aantal blogitems produceren over dat onderwerp die weer verwijzen naar die winterbanden pagina. Zo’n blogitem kan als titel hebben ‘wanneer moet ik mijn winterbanden wisselen?’. Dit is namelijk iets wat potentiële kopers van winterbanden letterlijk intypen in Google. Kortom, wanneer je steeds meer content produceert over een bepaald onderwerp gaat Google je op gegeven moment als autoriteit zien op dat gebied. Je weet er immers veel over te vertellen en publiceert regelmatig nieuwe content. Dat is niet alleen goed voor Google, want ook je klant ziet dat en komt daardoor regelmatig terug op je site.

Tip 3: Check of je content voldoet aan de SEO richtlijnen

Google houdt rekening met meer dan 200 factoren om te bepalen wat jouw positie is in de zoekmachine. Uiteraard kun jij als website beheerder nooit met al die 200 factoren tegelijk rekening houden. Maar met het oog op content zijn er wel een aantal zaken die je altijd kunt checken alvorens je jouw content publiceert op je website. Enkele checks:

  • Je content dient uit minimaal 300 woorden tekst te bestaan
  • Het zoekwoord waarvoor je jouw tekst optimaliseert mag in maximaal 5% van de tekst terugkomen
  • Je pagina dient te worden voorzien van een goede H1 titel (onderwerp) De pagina moet worden voorzien van een meta title en meta description
  • Maak in je tekst zelf gebruik van tussenkopjes en plaats er een opsomming in
  • Interlinken: Zorg ervoor dat je zo’n drie tot vijf interne links naar andere pagina’s binnen je site opneemt in je pagina of blogartikel.

Dit zijn een aantal checks die je zelf uit kunt voeren om ervoor te zorgen dat je content geoptimaliseerd is voor de zoekmachine. Om je het leven makkelijker te maken zijn er ook een aantal tools beschikbaar die deze SEO-checks voor je kunnen doen. Wanneer je een Wordpress website hebt kun je gebruik maken van de Yoast plugin voor SEO.

Meer tips? Lees ons blog: Hoger in Google hoe doe je dat?

Tip 4: Distribueer je content en genereer daarmee inkomende links

Je content produceren en op je site plaatsen is één ding, maar zodra deze online staat is het zaak dat je er actief mee aan de slag gaat. Verspreid je content op sociale media en via je e-mail nieuwsbrief en bouw er bijvoorbeeld een Ads (voorheen AdWords) campagne omheen. Door je content actief te distribueren komt deze namelijk onder de aandacht van een groter publiek. Wanneer jouw content relevant en interessant is, zal je publiek de content vanzelf gaan promoten door deze te delen op hun eigen sociale media kanalen. Daarnaast zal er naar jouw content gelinkt worden vanuit andere blogs of nieuwspagina’s. Goede content trekt namelijk vanzelf links aan vanaf andere websites en dat heeft weer positieve invloed op je SEO posities. Google ziet een link vanaf een andere website naar jouw website namelijk als een stem. En des te meer stemmen, des te meer Google je als autoriteit ziet. Wanneer je een natuurlijk linkprofiel opbouwt dat zich steeds verder uitbreidt, zal dit positief effect hebben op je SEO resultaten.

Lees meer: Content distributie, vergeet het niet!

Tip 5: Meet en houd je content up-to-date

Wanneer je eenmaal content geproduceerd hebt wordt het pas echt leuk. Met behulp van tools zoals Google Analytics kun je namelijk meten hoe goed je content presteert. Via welke kanalen komen bezoekers terecht op jouw pagina’s en blog items en wat doen ze vervolgens? Je kunt bijvoorbeeld zien hoelang bezoekers op je site blijven, hoeveel pagina’s ze bekijken en of ze jouw content zelf verder verspreiden. Daarnaast krijg je inzicht in of bezoekers actie ondernemen door zich op je website in te schrijven voor je nieuwsbrief of door iets te downloaden, zoals een whitepaper. Kortom, alles is meetbaar. Op die manier kom je erachter welke content goed presteert en wat jouw publiek interessant vindt.

Zorg ter tot slot ook voor dat je jouw content regelmatig voorziet van een update. Google is namelijk dol op verse content. Dat geldt niet alleen voor nieuwe content, maar dus ook voor updates van bestaande content. Wanneer je content goed presteert, kun je deze aanvullen met nieuwe bevindingen of gerelateerde zaken die bijvoorbeeld in het nieuws zijn. Op die manier verrijk je jouw content en blijft je site up-to-date. Daar hecht Google waarde aan. En zolang het relevant is en de moeite waard is om te lezen zullen ook bezoekers terugkomen om je content te bekijken en delen.

Wil je meer informatie over content marketing en/of de mogelijkheden van content distributie? Download dan de whitepaper: ‘Hoe creëer je content die wel leads genereert’ waarin we je alles vertellen over de strategie gericht op het aantrekken van bezoekers naar je website door middel van goede content.