Dit zijn de 4 elementen van een social mediaplan 

Dit zijn de 4 elementen van een social mediaplan 

social mediaplanSocial media is een krachtige tool om veel verschillende redenen. Het helpt bedrijven niet alleen aan meer websiteverkeer, maar draagt ook bij aan het genereren van leads en het opbouwen van een loyale community. Maar een social mediastrategie ontwikkelt zich niet vanzelf. Er zijn een paar aspecten die je in je achterhoofd moet houden voordat je begint met het uitbouwen van je sociale profielen en het delen van content. In dit blogartikel beschrijf ik daarom de 4 belangrijkste onderdelen van het een social mediaplan.

1. Stel SMART-doelen op

Voordat je ergens aan begint, moet je jezelf de volgende vraag stellen: wat wil ik bereiken met social media? Het opstellen van SMART-doelen is stap twee. Deze methode is gebaseerd op 5 criteria: Specifiek, Meetbaar, Haalbaar, Relevant en Tijdgebonden. Een aantal voorbeelden van SMART-doelen rondom social media zijn verkeer naar je blog vergroten, het aantal nieuwsbriefabonnees verhogen of zelfs het aantal online verkopen. Wat je doel ook mag zijn, zorg ervoor dat al je inspanningen op het gebied van social media ermee in lijn liggen. En vergeet ook de evaluatie achteraf niet!

Een voorbeeld van een SMART-doel: “Het websiteverkeer vanuit social mediakanalen moet met 30% procent stijgen van 100.000 bezoekers naar 130.000 bezoekers vóór 30 november 2018.” Het doel is specifiek, want het type groei is duidelijk. Het is meetbaar omdat de cijfers de resultaten helpen kwantificeren. Het doel is haalbaar als het bedrijf in het verleden vergelijkbare resultaten heeft behaald en genoeg middelen (budget en tijd) heeft om het doel te bereiken. Het doel is relevant, want de focus ligt op meer websiteverkeer, wat bijdraagt aan naamsbekendheid en conversie. Het doel is tijdsgebonden want er staat een einddatum in.

2. Creëer een social media content plan

Content staat aan de basis van social media. Het zijn de blogs, nieuwsberichten en white papers die je deelt om te laten zien dat je kennisleider bent in je vakgebied. Maar lang niet ieder artikel is geschikt voor alle media en doelgroepen. Daarom raad ik je aan om een social media content plan op te stellen. In dit plan neem je op welke blogartikelen, e-books, webinars en video’s je onder de aandacht wilt brengen op welke platformen (bijvoorbeeld Facebook, Twitter en LinkedIn) en bij welke doelgroepen. Zo is een 30 minuten durende video geschikt voor YouTube, een kortere versie voor Facebook en een blogpost met de belangrijkste take-aways juist voor LinkedIn. Zorg er vervolgens voor dat het social mediabericht zelf aantrekkelijk geformuleerd is en uitnodigt om te reageren. Als je doel is om meer interactie met klanten op gang te brengen, kun je specifieke soorten content inzetten. Creëer bijvoorbeeld een blogpost met de meest gestelde vragen aan je bedrijf, of nodig mensen uit om een educatief webinar te volgen over een bepaald onderwerp.

 3. Wees consistent

Door regelmatig content te posten en updates te delen, bouw je een sterke en actieve fanbase op. Consistent publiceren is daarom een belangrijke succesfactor in je social mediastrategie. Consistent zijn betekent op ieder platform wat anders. Berichten op Twitter zijn binnen enkele seconden gezakt naar de bodem van je tijdlijn, waardoor één tweet per dag weinig effect heeft. Op LinkedIn gelden weer hele andere regels en worden regelmatige posters eerder gezien als storend.  Daarom is er de 10-4-1 regel. Hiermee post je regelmatig berichten op verschillende platformen zonder vergeten of juist gerapporteerd te worden. Varieer ook met verschillende tijden zodat je weet wanneer je content het beste gelezen wordt. Als je bedrijf wereldwijd opereert, is het begrip “ochtend” opeens relatief en kan het zinvol zijn om voor tijdstippen te kiezen waarop de doelgroep ook echt wakker is. Omdat LinkedIn posts niet altijd direct verschijnen, heeft deze strategie voor dit platform weer minder zin.

4. Optimaliseer

Als je social mediaplan is goed gekeurd, is het tijd om de puntjes op de i te zetten. Hiervoor heb ik nog drie simpele tips voor je: 

  1. Pas je taalgebruik aan op het platform waarop je post.
  2. Onderzoek de manieren waarop je doelgroep de verschillende platformen gebruikt. Waar gaan ze naartoe om hele artikelen te lezen? Welke pagina’s scrollen ze snel door? Bezoeken ze het platform via hun mobiel of via hun desktop? Zijn ze actief, plaatsen ze comments of likes?
  3. Houd het kort en wees duidelijk. Ook al heb je net een artikel geplaatst van drie pagina’s, een aantrekkelijke introductie is het halve werk. En omdat de meeste platforms karakter limitieten hebben, kun je meestal niet anders en moet je creatief zijn.

Tot slot: gebruik beeldmateriaal! Visuals maken het artikel aantrekkelijk, spelen in op de emotie van mensen en  zorgen er daarmee voor dat je content vaker gelezen en gedeeld wordt.

Zo'n social mediastrategie klinkt als een hoop werk. Maar eenmaal op de rit wordt het posten van berichten al snel wekelijkse routine. Weet je echt niet waar je moet beginnen? Houd dan eerst een survey onder mensen uit je doelgroep om te kijken op welke fora zij actief zijn en op welke manier.

Wil je graag meer lezen over Inbound Marketing? Download dan onderstaand whitepaper!