Social media stijlgids: Onmisbaar onderdeel van jouw social media plan

Socialmedia stijlgids
Als ondernemer of marketingmanager met meerdere social media beheerders is het van belang om zo consistent mogelijk te publiceren. Door telkens op dezelfde toon te communiceren kom je betrouwbaar over en voorkom je verwarring. Met een social media stijlgids help je jouw marketingteam een eenduidige en duidelijke communicatie tot stand te brengen. Dit artikel is interessant voor je als je een social media plan aan het opstellen bent en hier graag een stijlgids aan toe wilt voegen of als je een social media stijlgids hebt die wel aan een update toe is. Ik geef je een paar tips.

Bepaal je gebruiksdoel per medium

Wanneer je als ondernemer verschillende platformen gebruikt, is het slim om je strategie af te stemmen voor deze platformen. De gebruiksdoelen van jouw social media zullen van elkaar afwijken en deze verschillen per platform moeten ook voor jouw team duidelijk zijn. Komen vacatures alleen op LinkedIn te staan of moeten ze ook op Facebook gepost worden? Gebruik je Instagram ook voor het publiceren van productnieuws of doe je dit via Twitter? Dit zijn vragen waar je samen met je marketingteam over na kunt denken.

Pas je schrijfwijze aan

Het is belangrijk om een eenduidige manier van schrijven te hanteren voor jouw publicaties op social media. Hierbij kun je denken aan het uitschrijven van cijfers en tijden. Als je er voor kiest om bijvoorbeeld tijden uit te schrijven, zorg er dan voor dat je dit in elke post doet om verwarring te voorkomen. Daarnaast kun je ervoor kiezen om veel jargon te gebruiken of om dit juist te beperken. Deze keuze kun je bijvoorbeeld baseren op het kennisniveau van jouw doelgroep.

Het mengen van Amerikaans-Engels met Brits-Engels komt ook regelmatig voor in blogs waar veel Engelse woorden worden gebruikt. Dit is jammer, want het geeft je lezers een onnauwkeurige indruk. Hoewel dit maar kleine details lijken, hebben deze details een grote invloed op jouw geloofwaardigheid als kennisleider in de dop.

Hanteer dezelfde toon in al je berichten

Een ander onderdeel van je stijlgids is de tone-of-voice die je hanteert. Het is handig om dit vooraf met je marketingteam af te spreken. Neem je een academische toon aan of reageer jij met humor op reacties? Als we kijken naar verschillende platformen dan kun je voor LinkedIn stellen dat er op dit platform een serieuzere sfeer hangt. Facebook biedt juist meer ruimte voor informele en persoonlijke berichten. Welke toon je ook aanneemt, uiteindelijk draait social media in mijn ogen om snelle en persoonlijke communicatie.

Bepaal je publicatietijden en –frequentie

Natuurlijk wil je het maximale uit jouw content halen en daarbij helpt het om publicatietijden vast te stellen. Door het vaststellen van publicatietijden bereik je niet alleen meer mensen, je geeft je collega’s ook een duidelijk overzicht van de berichten die nog gepost moeten worden. Een content schema met voor ieder tijdstip een verantwoordelijke helpt om structuur en helderheid te scheppen. De publicatiefrequentie op social media kent enkele richtlijnen, maar dit kan verschillen afhankelijk van de branche en doelgroep die je in het social media plan hebt opgenomen.

Conclusie

Een social media stijlgids kan waardevol zijn voor jou en jouw collega’s en is daarom een onmisbaar onderdeel van het social media plan. De onderdelen die ik in dit blog heb beschreven zijn slechts een selectie van de opties die je als ondernemer hebt om jouw stijlgids te upgraden. Daarnaast kun je jouw buyer persona’s definiëren, zodat voor iedereen in jouw team duidelijk is wie de doelgroep is. Verder is het mogelijk om bijvoorbeeld samen met je team te bepalen welke afbeeldingen je gaat gebruiken en aan welke eisen ze moeten voldoen. Zorg ervoor dat je jouw collega’s hier zoveel mogelijk bij betrekt en houd je social media stijlgids regelmatig bij.

Wil je meer lezen over Inbound Marketing? Download dan onderstaand whitepaper!