De 10-4-1 regel toepassen voor social media, hoe zat het ook alweer?

10-4-1 regel voor Social media

Deze blog biedt een up-to-date strategie voor het publiceren in het huidige social medialandschap. Want dat landschap is in de afgelopen jaren aardig veranderd. Er zijn platformen weggevallen, maar ook interessante sociale kanalen bij gekomen. Daarom bespreek ik in deze blog in hoeverre de 10-4-1 regel nu toepasbaar is op verschillende social media.

 

 

Waarom post je op social media?

Laten we bij het begin beginnen, waarom zijn B2B ondernemingen ook alweer actief op social media? Dat kan verschillende redenen hebben, bijvoorbeeld:

Waarom gebruik je de 10-4-1 regel?

Om je zakelijke activiteiten op social media in goede banen te leiden, is het slim om de frequentie waarmee je publiceert, vast te leggen. Dit is vooral handig als je te maken hebt met meerdere marketeers of een extern marketing team. Zo weet elke marketeer hoe vaak er (minimaal) berichten op de verschillende kanalen moeten verschijnen. Bovendien voorkom je onduidelijkheid als iemand anders de social media-activiteiten vanwege ziekte of vakantie tijdelijk overneemt. De 10-4-1 regel is hier een handige richtlijn voor. Wij passen het zelf ook toe en ik vind het een makkelijk geheugensteuntje. Door je aan de frequentie te houden, zorg je voor voldoende bereik en betrokkenheid en voorkom je aan de andere kant dat jouw bedrijf ‘spammerig’ overkomt.

Hoe werkt het?

De 10-4-1 regel zit eigenlijk heel simpel in elkaar, namelijk:

  • de ‘10’ staat voor het posten van tien berichten met externe links per week
  • de ‘4’ staat voor het posten van vier berichten met eigen links per week
  • de ‘1’ staat voor het posten van één bericht met een link naar een van je landingspagina’s per week

Je bepaalt aan de hand van deze regel dus hoeveel social media posts je iedere week publiceert en aan welke voorwaarde deze berichten moeten voldoen.

Voor welke kanalen gebruik je de regel?

Afhankelijk van je doelgroep en de mate waarin je social media hebt opgenomen in je moderne marketingstrategie, bepaal je voor welke kanalen je deze regel gaat inzetten. Hieronder bespreek ik de meest gebruikte opties.

Twitter

Is jouw doelgroep vooral actief op Twitter? Zorg dan dat je bij het publiceren op Twitter aan bepaalde richtlijnen vasthoudt. Bepaal bijvoorbeeld of je hier ook interne nieuwtjes (bijvoorbeeld jubilea van medewerkers of een nieuwe klant) deelt of dat je het puur zakelijk houdt. De 10-4-1 regel komt hier goed van pas.

Facebook en LinkedIn

Bereik je jouw doelgroep beter op Facebook of LinkedIn dan op Twitter? Bepaal dan of de 10-4-1-regel binnen je strategie voor deze kanalen past. Op deze twee platformen wordt minder content gepubliceerd dan op Twitter. Bedenk daarom goed of drie berichten per dag publiceren jouw volgers niet afschrikt. Pas de regel voor deze platformen eventueel in afgeslankte vorm toe, bijvoorbeeld met een 5-4-1 frequentie.

Instagram, Snapchat en Pinterest

Tot slot zijn er de social media platformen die meer op visuele content zijn afgestemd, zoals Instagram, Snapchat en Pinterest. Omdat het posten van foto’s op deze kanalen centraal staat, is het belangrijk dat je altijd visueel aantrekkelijke content plaatst. Als je deze niet zelf in huis hebt, maar je de 10-4-1 regel wel wilt toepassen om je doelgroep te bereiken, zorg dan dat je altijd de herkomst van de afbeelding vermeldt. Kanalen als Instagram en Snapchat zijn minder geschikt voor het publiceren van zakelijke content, maar ideaal om je doelgroep een inkijkje te bieden in jouw bedrijf. 

Conclusie

De 10-4-1 regel is een goed uitgangspunt als je nog zoekende bent naar een effectieve social mediastrategie. De regel biedt houvast en duidelijkheid. Echter, om drie berichten per dag te kunnen publiceren, ben je afhankelijk van content. Zoek daarom goede content uit en maak eventueel een planning voor de berichten die linken naar je eigen pagina’s. Probeer de 10-4-1-regel uit op de verschillende kanalen en bepaal later op welke platformen je de regel volledig of in afgeslankte versie gaat toepassen. Heel veel succes!

Wil je meer lezen over Inbound Marketing? Download dan onderstaand whitepaper!