HubSpot marketing rapportages die je in de gaten moet houden

HubSpot marketing rapportages

marketing_rapportageWerk je met een marketing automation software zoals HubSpot? Dan is de keuze uit rapportages onvoorstelbaar groot. Er zijn zoveel statistieken die je kunt bekijken. Van het aantal social media volgers tot het aantal website bezoekers en van het aantal conversies tot het aantal leads - om er maar even een paar te noemen.

Maar hoe groter de keuze, des te lastiger het is om de juiste rapportage te kiezen. Waar kun je het beste beginnen? In dit blogartikel ga ik dieper in op drie belangrijke basis marketing rapportages.

Leads en bezoekers per kanaal

Als ondernemer of marketeer houd je het aantal website bezoekers wekelijks, of misschien wel dagelijks, in de gaten. Logisch, je wilt weten of het aantal gelijk blijft, stijgt of daalt. Als er zich grote pieken of dalen voordoen, wil je ook weten waar dat aan ligt. Zo kan een flinke toename van het aantal website bezoekers te maken hebben met een mailing of een social media campagne. Om hier achter te komen, is het waardevol om in HubSpot een kijkje te nemen bij ‘Sources’. Ga naar ‘Reports’ en klik vervolgens op ‘Sources’. Hier kun je precies zien vanuit welke bronnen jouw websitebezoekers komen. Dit geldt ook voor leads en klanten. De rapportage bij Sources laat het aantal bezoekers, leads of klanten per marketing kanaal zien:

Organic Search
Organisch zoekverkeer bestaat uit de mensen die via zoekmachines (Google, Bing, Yahoo enzovoort) op jouw website terecht zijn gekomen.

Referrals
Bezoekers vallen onder Referrals als zij via links van andere websites op jouw website zijn terecht gekomen. Zo komen mensen op onze website bijvoorbeeld binnen vanaf marketingtribune.nl of hubspot.com, omdat op die websites een verwijzing naar Vet Digital staat.

Paid Search
Paid search houdt in dat mensen via betaalde advertenties op jouw website belanden. Denk aan Google Ads advertenties.

Social Media
Mensen kunnen jouw website via diverse social media kanalen bereiken. Onder ‘Social media’ zijn alle websitebezoekers van onder andere Facebook, Twitter en LinkedIn gebundeld. Uiteraard kun je ook het aantal bezoekers per social media platform bekijken en dus achterhalen welk kanaal het meest oplevert.

Email Marketing
Verstuur je een mailing met daarin linkjes naar jouw website, dan is de kans groot dat mensen op die manier op jouw website terechtkomen. Deze bezoekers vallen onder Email Marketing.

Direct Traffic
Direct traffic is het verkeer dat handmatig jouw URL heeft ingevoerd. Deze mensen zijn al bekend met jouw bedrijf (ze gaan er rechtstreeks naar toe), vaak zijn dit eigen medewerkers.

Tijdsvakken met elkaar vergelijken

Voer een tijdsperiode in bij ‘Sources’ en vergelijk diverse maanden met elkaar. Merk je op dat een kanaal minder goed presteert? Ga dan op nader onderzoek uit. Enkele voorbeelden:

Valt het Social Media verkeer tegen? Vraag je dan af:

 • Ben ik wel actief op de juiste platformen?
 • Is de content wel voldoende interessant? 
 • Is de frequentie in balans?
 • Wie zijn mijn volgers?

Valt het Email Marketing verkeer tegen? Vraag je dan af:

 • Is de content wel voldoende interessant? 
 • Is de frequentie in balans?
 • Is mijn e-mail lijst wel up-to-date?
 • Neem ik voldoende links op naar mijn website?
 • Kom ik mijn beloftes na?

Valt het Organisch zoekverkeer tegen? Vraag je dan af:

 • Is de content op mijn website wel voldoende interessant? 
 • Bevat mijn content wel de juiste, kansrijke keywords?
 • Zijn mijn webpagina’s goed geoptimaliseerd voor SEO?
 • Trekken de titels van mijn blogartikelen wel aandacht?

Ga ermee aan de slag en vergelijk in de volgende maand weer de resultaten.

Blog views

Door het bijhouden van een zakelijk blog probeer je zoveel mogelijk verkeer naar jouw website te krijgen. Elk blogartikel vormt een aparte webpagina en dat helpt jouw online vindbaarheid te verbeteren, mits jouw blogartikelen natuurlijk goed zijn geoptimaliseerd. Of je nou twee of drie keer per week blogt, je wilt de resultaten weten. Hiervoor ga je in HubSpot naar ‘Content’ en vervolgens naar ‘Blog’. Je komt op het Blog Dashboard terecht en daar zie je direct het totaal aantal blog views van deze maand. In deze grafiek laat HubSpot ook zien hoe je het in de vorige maand deed, zodat je meteen kunt vergelijken hoe het ervoor staat. Uiteraard kun je onder de grafiek ook de views per blogpost bekijken en zien hoeveel er op de betreffende CTA is geklikt. Houd er rekening mee dat het aantal views van een blogartikel tijd nodig heeft. Zo bekijken abonnees jouw nieuwe blog niet altijd op de dag van publicatie en duurt het ook even voordat het (veelvuldig) is gedeeld op social media en is opgepikt door zoekmachines.

Mijn advies: bekijk welke blogartikelen goed scoren en hoe deze successen tot stand gekomen zijn. 

E-mail performance

Naast het versturen van de blogartikelen naar abonnees, verzend je ook andere mailings. Zo kun je via een e-mail bijvoorbeeld een nieuw e-book presenteren of een evenement aankondigen. Maar wat levert dat nu eigenlijk op? In hoeverre zijn mensen geïnteresseerd? Dit kun je te weten komen door de Email Performance in HubSpot te bekijken. Ga hiervoor naar ‘Content’ en vervolgens naar ‘Email’. Je komt nu wederom op het Dashboard terecht. Hierop zie je het aantal verzonden e-mails, het aantal ontvangen e-mails, het aantal geopende e-mails en hoeveel mensen op links hebben geklikt. 

Deze statistieken geven inzicht in de prestaties van jouw mailings en helpen erachter te komen wat wel en niet goed werkt. Bekijk bijvoorbeeld de gemiddelde clickthrough rate en open rate van alle mailings van de afgelopen maand en welke e-mails het meeste (of minste) succes hadden. Hier kun je veel van leren. Hadden de succesvolle e-mails zaken gemeen? Let onder andere op de toon, inhoud en opmaak.

HubSpot app

Wil je elk moment van de dag toegang hebben tot jouw HubSpot statistieken? Download dan de HubSpot app. Deze is zowel voor iPhone als Android beschikbaar en geeft je real time inzicht in alle statistieken. Ook kun je hiermee jouw social media accounts monitoren en contacten beheren.