Marketing Automation implementatie: 5 essentiële technische bouwstenen

Marketing automation implementatie: 5 essentiële technische bouwstenen

marketing-automation-implementatieWanneer je er als ondernemer voor gekozen hebt om met Marketing Automation aan de slag te gaan, is het cruciaal dat je je in het begin vooral focust op een degelijke technische implementatie van je platform. Tijdens de technische implementatie leg je immers het fundament voor een succesvol en langdurig gebruik van deze software.

Pas nadat de technische implementatie succesvol is voltooid, zou je aan de slag moeten gaan met het uitvoeren van je marketing activiteiten met het systeem. Het is immers ook niet handig om te proberen een hele stad te bouwen op een bodem van drijfzand. In dit artikel sta ik daarom kort stil bij de technische bouwstenen die je minimaal nodig hebt om te komen tot een degelijke inrichting van je Marketing Automation platform.

1. Koppelen platform aan juiste domeinnaam/domeinnamen

De eerste stap bij een technische Marketing Automation implementatie bestaat uit het koppelen van je nieuwe platform aan je domeinnaam.

Voor landingpagina’s kun je hiervoor één of meer sub-domeinnamen gebruiken, veel gebruikt zijn: info.jouwdomein.com of whitepapers.jouwdomein.com. Deze subdomeinen dien je te knopen aan het CNAME-record dat bij je Marketing Automation platform hoort.

Voor e-mails moet je zorgen dat de DKIM (DomainKeys Identified Mail) goed wordt ingesteld. Hierdoor vergroot je de kans op betere afleverpercentages van e-mails die uit je eigen domeinnaam verstuurd zijn (vanuit je Marketing Automation platform).

Tot slot is het belangrijk om de trackingcode van je platform te plaatsen op iedere webpagina van je website(s). 

2. Inrichten templates voor landingpagina en e-mails

De volgende stap is ervoor zorgen dat belangrijke communicatie-elementen (digitale assets) worden ingericht in je huisstijl. Zo moeten je landingspagina’s naadloos passen in de layout van je website. Indien je nog andere templates wenst, bijvoorbeeld in het geval van actie-websites en/of microsites, is het handig om deze ook al te (laten) ontwikkelen.

Daarnaast zullen er minimaal twee e-mailtemplates moeten worden ingericht:

3. Inrichten werkruimte(n), lead partities en gebruikersrollen

Wanneer je onderneming uit meerdere bedrijfsonderdelen bestaat - die ieder hun eigen marketingactiviteiten uitvoeren - is het raadzaam om binnen je platform meerdere afgeschermde werkruimten aan te maken. Door dit te doen heeft ieder marketingteam de beschikking over zijn eigen werkomgeving.

Als het daarnaast wenselijk is om lead databases gescheiden te houden is het handig om meerdere lead partities aan te maken. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld leads uit afgescheiden geografische gebieden aan de juiste bedrijfsonderdelen worden toegewezen.

Tot slot is het van belang dat je gebruikersrollen definieert en deze vervolgens in het platform inricht met de juiste authorisatie-niveaus. Immers niet iedere gebruiker hoeft toegang te hebben tot alle onderdelen van je platform. Een veel voorkomende verdeling is: admin, senior marketing user, junior marketing user, business analyst.

4. Inrichten programma-templates

Om in de toekomst zo efficiënt mogelijk te kunnen werken aan je marketingprogramma's is het verstandig om in de implementatie-fase al enkele programma-templates in te richten zoals:

  • een landingspagina voor downloadable content, bedankpagina en een autoresponder met daarin de link om de aangevraagde content te downloaden
  • een webinar programma
  • een offline event programma, bijvoorbeeld voor een vakbeurs of bedrijfsevenement
  • een lead nurturing programma en/of
  • een engagement stream programma 

5. Koppeling met CRM (indien mogelijk en/of aanwezig)

Wanneer je onderneming beschikt over een CRM systeem, zoals Salesforce of Microsoft Dynamics is het verstandig om deze voorafgaand aan het gebruik van je Marketing Automation platform te koppelen. Let er hierbij op dat je bestaande velden uit je CRM op de juiste wijze aan (eventueel nieuw aan te maken velden uit je Marketing Automation platform) elkaar koppelt ('field mapping').

Ondertussen: begin met je marketing planning!

Tijdens de technische implementatie van je Marketing Automation systeem kun je al aan de slag met het brainstormen over de eerste marketing campagne. In een volgend artikel zet ik de onderdelen van een dergelijke brainstorm voor je op een rijtje.

Wil je graag meer lezen over Inbound Marketing? Download dan onderstaand whitepaper!