Met deze 5 stappen maak je van Marketing Automation een succes

Met deze 5 stappen maak je van marketing automation een succes

Met deze 5 stappen maak je van marketing automation een succesWe kennen het als marketeers allemaal wel: je hebt de hele dag in allerlei (zoom)meetings gezeten en nog staan er allerlei dingen voor je klaar die gedaan moeten worden. Zo staat er nog een hele lijst e-mails klaar die naar leads gestuurd moeten worden en je nieuwe blog staat ook nog niet online. Op deze momenten zal je jezelf ongetwijfeld afvragen of dit niet allemaal vanzelf zou kunnen gaan. HubSpot heeft hier de oplossing voor. Een oplossing die niet alleen het werk van je overneemt, maar dit ook efficiënter kan uitvoeren, zonder dat het lijkt alsof er een soort robotje achter zit. Deze oplossing heet Marketing Automation. In dit blog lees je de 5 stappen die cruciaal zijn in het succesvol maken van jouw Marketing Automation strategie.

Wat is marketing automation?

Marketing Automation stelt je in staat om meer te weten te komen over de timing en behoeften van je potentiële klanten. Met deze informatie kun je efficiënter communiceren met je potentiële klant. Hierdoor kun je de juiste informatie op het juiste moment aanbieden, waardoor je ze stapsgewijs kennis laat maken met jouw bedrijf. Met Marketing Automation kun je het aanbieden van deze informatie automatiseren. Zo maak je van websitebezoekers, door ze op het juiste moment te voeden met zinvolle content, kwalitatieve leads. Doordat je dit niet allemaal zelf hoeft uit te voeren kun je grotere doelgroepen op dezelfde persoonlijke manier benaderen en dus efficiënter te werk gaan.

Het opzetten van een Marketing Automation strategie is geen hogere wiskunde, maar er zijn enkele stappen die je moet volgen om zo efficiënt mogelijk te werk te gaan.

Stap 1: Bepaal je doel

De eerste stap die je moet zetten is het bepalen van je doel. Wil je de hoeveelheid nieuwe leads verhogen of wil je juist beter kwaliteit leads hebben? Ga je je richten op nieuwe leads of is je doel juist om oude leads te heractiveren? Het bepalen van je doelen zal uiteindelijk de richting van je strategie gaan bepalen. Het is daarom belangrijk hier goed stil bij te staan en een duidelijk antwoord te formuleren op bijvoorbeeld de vragen die hierboven staan. Naast je doelen formuleren is het slim om te bepalen wat het eindpunt van je werk is: wanneer is de lead klaar om doorgeschoven te worden naar sales? Door dit vooraf te specificeren creëer je ook een doel voor jezelf.

Stap 2: Kies je buyer persona

In de tweede stap ga je verder uitwerken wie je probeert te bereiken. De centrale vraag die je jezelf hier gaat stellen is: “Welk probleem probeer je op te lossen met je Marketing Automation strategie?”. Hiervoor kun je je buyer persona’s gebruiken. Door deze buyer persona in gedachte te nemen kun je in de volgende stappen eenvoudig bepalen welke content je in de automation strategie gaat gebruiken.

Stap 3: Hergebruik bestaande content

Vervolgens ga je bepalen welke content je aan de nieuwe leads gaat aanbieden. Het heeft geen zin om iemand die net kennis maakt met jouw bedrijf meteen een demo aan te bieden. Het is dus belangrijk om de marketing funnel er bij te pakken en per laag te bepalen welke content je gaat aanbieden. Als je al voldoende bruikbare content hebt hoef je natuurlijk geen nieuwe content te maken. De content die voorheen hoge conversiepercentages had, zal ook in de automation strategie van waarde zijn. Een tip die HubSpot zelf geeft: in plaats van laten zien dat jouw product het beste product ooit is, moet je eerst laten zien dat je waarde kan bieden. Met dit idee van waarde kies je vervolgens je relevante content.

Stap 4: Een tijdlijn opstellen

In je Marketing Automation strategie is het goed om 2 tot 3 mails te sturen in de hele buyer journey, ook wel lead nurturing genoemd. Het is verstandig om de leads dus niet te overspoelen met content, maar het zo natuurlijk mogelijk te laten overkomen. Het is dus belangrijk om te bepalen hoe lang het aankoopproces gemiddeld duurt en op basis hiervan te bepalen wanneer je de content gaat versturen. Duurt het aankoopproces bijvoorbeeld ongeveer 3 maanden, dan kun je er voor kiezen om elke maand één e-mail te sturen. Duurt het proces echter langer, dan zal je slechts om de zoveel maanden een mail gaan sturen. Je hebt dus geduld nodig met Marketing Automation!

Stap 5: Meten en verbeteren

In de laatste stap zorg je ervoor dat jouw Marketing Automation strategie zich blijft verbeteren. Met overzichtelijke statistieken kom je erachter wat wel en wat juist niet werkt. Met deze informatie kun je vervolgens je Marketing Automation strategie updaten en verbeteren. De tip die HubSpot zelf geeft bij deze stap is: zorg dat je statistieken aansluiten bij de doelen die je in stap 1 geformuleerd hebt. Heb je bijvoorbeeld in stap 1 als doel gesteld om nieuwe leads aan te trekken? Zorg dan dat je meet hoeveel nieuwe leads je binnenkrijgt. Wil je echter meer kwalitatieve leads? Zorg dan dat je de conversiepercentages in de gaten houdt en kijk naar de lead scoring. Door steeds te meten wat er beter kan zorg je ervoor dat de Marketing Automation strategie zich blijft ontwikkelen.

Marketing automation met HubSpot

Er zijn veel verschillende aanbieders van Marketing Automation. Veel van deze aanbieders bieden slechts e-mail automation aan. HubSpot is echter marktleider op het gebied van all-in-one Marketing Automation software. Zoals we al in een eerder blog hebben gezien heeft HubSpot ook een prominente plek in het Gartner Magic Quadrant for Marketing Automation software. Naast de e-mail automation tool heeft HubSpot ook tal van andere Marketing Automation toepassingen zoals een blogplatform en social media publisher. Allemaal slimme tools die helpen om er voor te zorgen dat elke lead de juiste content op het juiste moment ontvangt. Kortom: de mogelijkheden binnen HubSpot Marketing Automation zijn eindeloos!

Wil je meer informatie over Marketing Automation? Download dan onderstaand whitepaper!