Out- en Inbound marketing op één kussen, slaapt daar de duivel tussen?

Inbound Marketing en Inbound Sales

Out- en inbound marketing op een kussen slaapt daar de duivel tussen.jpgZijn Outbound en Inbound Marketing twee onverenigbare strategieën of kun je beide benaderingen gerust tegelijk toepassen? En gaat dat botsingen opleveren of versterkt het je marketing juist? In dit artikel ga ik in op de combinatiestrategie waarbij je zowel Outbound als Inbound Marketing toepast. Wat kun je als ondernemer verwachten als je het marketingteam op twee manieren laat werken?

Welke marketingstrategie past bij jou?

Als je jouw onderneming wilt laten groeien, moet je nadenken over een passende marketingstrategie. Welke strategie bij jouw onderneming past, is onder meer afhankelijk van:

  • Het marketingdoel: wie wil je bereiken, op welke termijn en met welk resultaat?
  • De grootte van je marketingteam: kun je taken verdelen of komt alles op het bord van één marketeer?
  • De vaardigheden binnen je marketingteam: heeft je team alles in huis, moet er nog getraind worden of besteed je sommige taken uit aan een extern bureau?
  • Het marketingbudget: hoeveel kun je uitgeven aan marketing?

Outbound versus Inbound marketingacties

Vooral het te behalen resultaat en de termijn die je hieraan koppelt, zijn bepalend voor de keuze om Outbound of Inbound Marketing toe te passen. Wil je bijvoorbeeld binnen een maand een flinke contactenlijst voor de neuzen van je salesteam leggen? Daar passen Outbound marketingacties zoals het kopen van leadlijsten en adverteren het beste bij. Wil je binnen een jaar kennisleiderschap verwerven of je website substantieel meer leads laten opleveren, dan zijn Inbound Marketingacties zoals bloggen en growth driven design betere keuzes.

Marketingacties versterken elkaar

Outbound en Inbound marketingacties kunnen elkaar – mits slim ingericht – versterken en zo meer resultaat voor je onderneming opleveren. Ik neem je even terug naar de voorbeelden die ik hiervoor noemde. Stel, je wilt snel een flinke leadlijst aan je salesteam kunnen aanbieden zodat die direct kunnen gaan bellen. Je hebt 100 leads weten te verkrijgen via een leadgenerator. Nu blijkt dat slechts één contact open staat voor een tweede gesprek, maar drie andere contacten hebben aangegeven wel meer informatie te willen ontvangen. Dan kun je sales snel een mailtje laten sturen met een brochure, of – en hier komt Inbound Marketing om de hoek kijken – je neemt ze op in een lead nurturing campagne

Lead nurturing

Zo’n lead nurturing campagne werkt als volgt. Je verstuurt de geïnteresseerde contacten gedurende een langere periode relevante en waardevolle informatie waarin je jouw kennis en expertise toont. De campagne kan enkele weken tot maanden duren. De duur stel je zelf vast of laat je afhangen van het gedrag van de leads. Pas als zij veel interesse in deze documenten tonen (wat je meet door middel van een slimme marketing automation tool) benader je ze weer voor een tweede gesprek. Wil je het nog meer op de inbound wijze aanvliegen, dan wacht je totdat deze leads zelf aangeven toe te zijn aan een gesprek.

Dit is slechts één voorbeeld waarin je Outbound en Inbound Marketing combineert. Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden en combinaties te bedenken. Deel je eigen ideeën gerust in een reactie!

Besteed uit wat uit te besteden valt

In wat kleinere bedrijven bestaat een marketingteam soms uit één of twee marketeers, die niet perse ervaring hebben met moderne marketing. Daarnaast zijn voor het uitvoeren van bepaalde Out- en Inbound marketingacties speciale tools en specifieke vaardigheden erg handig. Controleer of jouw marketeers de middelen hebben en vaardigheden bezitten om de marketingacties te kunnen uitvoeren. Heb je niet alles in huis? Ga dan op zoek naar een extern bureau dat (tijdelijk) hulp kan leveren. Tenslotte maak je een berekening voor het benodigde budget. Komt dat uit? Dan kun je de marketingacties verdelen en alle marketeers laten samenwerken.

Dus op de duivel hoef ik niet te rekenen?

Of de combinatie tussen Outbound en Inbound Marketing voor jouw onderneming een succes wordt, is afhankelijk van de manier waarop jouw marketingteam met de verdeling omgaat. Bedenk van tevoren of je marketeers zowel Inbound- als Outbound taken laat uitvoeren of dat je het team opsplitst. Uiteindelijk is het erg interessant om resultaten van beide benaderingen te vergelijken en eventueel een definitieve keuze voor een volledige Outbound of Inbound strategie te maken. Gun beide strategieën de tijd en luister naar de adviezen van je marketeers. Zij ervaren hoe het is om dagelijks via een van de benaderingen te werken. Houd iedereen tevreden met zijn taken en laat de ‘harde cijfers’ uiteindelijk het oordeel vellen. Dan hoef jij niet bang te zijn dat de duivel zijn intrede doet. 

Meer weten over de Inbound Marketing strategie? Download dan het whitepaper dat we op basis van onze ervaringen over dit onderwerp schreven.