Overweeg je te stoppen met HubSpot? Lees dan even dit

HubSpot

Niet iedereen plukt de vruchten van HubSpots marketing automation software. Daar weten wij alles van. Veel ondernemers die niet vooruitkomen met de software, zoeken een HubSpot partner om hen te helpen bij de uitfasering. Zodra wij als partner worden ingeschakeld, krijgen we toegang tot het account en horen we de verhalen van deze ondernemers. Welk advies geven wij hen als ze echt overwegen te stoppen met HubSpot en wat er komt kijken bij het overzetten van de website naar een nieuw systeem? Dat bespreek ik in dit artikel.

‘Waarom wil je stoppen met HubSpot?’

Dat is natuurlijk de eerste vraag die wij stellen als we een dergelijk verzoek ontvangen. Dan horen we vaak dat de tool duur is en weinig oplevert, of dat moeilijk aan te tonen is wat marketinactiviteiten via HubSpot opleveren. Een ander veelgehoord argument is dat andere tools die het bedrijf inzet, hetzelfde kunnen en dat medewerkers daar beter mee kunnen werken. Vaak adviseren we de directeur in kwestie om het toch nog een half jaar te proberen en geven we tips. Inbound Marketing is nu eenmaal geen quick fix, wat betekent dat het even kan duren voordat je resultaten boekt. Is het kwaad al geschied en gaat de stekker er toch echt uit? Hieronder zet ik op een rij waar je allemaal rekening mee moet houden als je besluit te stoppen met HubSpot. 

Je website verhuizen

Het allerbelangrijkste bij het opzeggen van je HubSpot abonnement (wat trouwens ruim voor de vernieuwingsdatum moet!), is nadenken over de verhuizing van je website. Heb je die nu volledig of deels in HubSpot gebouwd? Dan moet je op zoek naar een nieuw content managementsysteem (CMS) en eventueel een partij die verstand heeft van het inrichten van websites op dat CMS. Denk hierbij ook aan de bestanden die de structuur, lay-out en opmaak van je website bepalen. Mogelijk moet je die opnieuw laten maken, door een programmeur die gespecialiseerd is in het gekozen CMS. Veel ondernemers die aan een verhuizing beginnen (zowel naar als van HubSpot) kiezen ervoor om hun website meteen van een nieuw jasje te voorzien. Dan maak je echt een nieuwe start.

Nieuwe marketingtools ontdekken

HubSpot bevat naast het CMS (wat HubSpot COS noemt) en automation functies een groot aantal marketingtools die het dagelijks leven van marketeers een stuk makkelijker kunnen maken. Deze combinatie van tools valt weg als je overstapt. Voor iedere HubSpot tool die je nu gebruikt, moet je dus een vervanger zoeken die minstens zoveel kan. Let daarnaast op gebruikersgemak en zoek naar online trainingsvideo’s om je marketingteam alle kneepjes van nieuwe tools te leren. Hieronder zet ik de marketingtools op een rijtje waar je in HubSpot over beschikt:

Wil je alle huidige marketingactiviteiten voortzetten en rapportagemogelijkheden behouden? Dan moet je niet alleen voor iedere tool een vervanger zoeken, maar ook een manier vinden om hun analyses en functionaliteiten aan elkaar te knopen en het wachtwoordbeheer voor de tools handig inrichten zodat collega’s er toegang toe hebben.

Wat doe je met goed presterende content?

De content die op jouw website te vinden is via Google, bepaalt voor een groot deel hoe goed je online marketing presteert. Denk aan de bezoekersaantallen en conversiepercentages op webpagina’s in het algemeen en landingspagina’s of blogs specifiek. Als je deze resultaten alleen in HubSpot hebt gemeten, verlies je deze zodra je het abonnement stopzet. Deze waardevolle informatie wil je natuurlijk nog kunnen inzien na de verhuizing. Maak daarom een goed overzicht van de websitestructuur, prestaties en SEO-gegevens per pagina, goedlopende conversiepaden en succesvolle nurturing workflows. Oftewel, voordat je verhuist, moet je hele website in kaart gebracht zijn. Net als bij een echte verhuizing eigenlijk: wat moet er mee en wat kan er weg?

Contacten en hun geschiedenis

Het vierde onderdeel is je contacten database. In HubSpot verzamel je niet alleen achtergrondinformatie zoals bedrijfsnaam, functietitel en adresgegevens, maar ook gedrag. Ieder contact dat zichzelf registreert via een formulier op je website bouwt een timeline met bezoekersinformatie op. Op basis daarvan zet je de meeste marketingacties uit. Als je jouw contacten gaat exporteren en verwijdert uit het systeem, verdwijnt ook deze cruciale marketinginformatie. In een ander systeem moet je dit opnieuw opbouwen – als je een geschikte tool vindt die dit gedrag op individueel niveau kan meten. Naast het overzetten van contacten in je nieuwe database, moet je hen opnieuw om een opt-in vragen. Dan mag je hen weer mailen, wat niet wil zeggen dat die mails ook aankomen. Wanneer je een nieuwe e-mail tool in gebruik neemt, loop je namelijk de kans dat de e-mail service provider van het contact deze tool niet accepteert en je mails rechtstreeks in de spam-box terecht komen. Een laatste argument om nog goed na te denken over het leegmaken van je contact database is de custom informatie die je over contacten verzameld hebt. Denk aan speciale velden die je zelf gemaakt hebt en velden die uniek zijn voor HubSpot.

Denk er nog even goed over na!

Stoppen met HubSpot is geen klusje voor tussendoor. Ik kan me voorstellen dat de tool jouw organisatie niet geboden heeft wat je ervan verwachtte, maar maak geen overhaaste beslissing om ermee te stoppen. Zet goed op een rijtje aan welke wensen en eisen HubSpot nu niet voldoet en welke functionaliteiten je mist. Zoek alvast naar alternatieven zodat je geen oude schoenen weggooit zonder nieuwe te hebben. Besluit je uiteindelijk toch je abonnement op te zeggen, bereid je dan goed voor op de overgang. Houd in ieder geval rekening met de consequenties voor de vier genoemde onderdelen. Betrek daarnaast iedereen die momenteel met HubSpot werkt bij je keuze voor nieuwe tools, zij moeten er tenslotte mee gaan werken in de toekomst. 

Wil je meer weten over Inbound Marketing?

Download de whitepaper