On page SEO verbeteren? HubSpot helpt je daarbij

SEO

on_page_seo1Als ondernemer of marketer met een moderne marketing strategie begrijp je dat het schrijven van een zakelijk blog een effectieve manier is om jouw buyer persona te bereiken. Het schrijven van een goed blog is noodzakelijk, maar daar houdt het niet bij op. Je wilt natuurlijk ook dat het blog waar jij aan hebt gewerkt, gevonden wordt door jouw doelgroep. Een van de manieren waarop jouw blog goed vindbaar is, is via de zoekmachine. Het liefst wil je ook zo hoog mogelijk terecht komen in de ranking van bijvoorbeeld Google, Bing of Yahoo. Een manier om de vindbaarheid van jouw blog te verbeteren, is door jouw On page SEO te verbeteren. In dit blog leg ik jou uit wat on page SEO inhoudt en geef ik enkele elementen die de vindbaarheid hiervan kunnen optimaliseren.

Wat is on page SEO?

On page Search Engine Optimization heeft betrekking op de vindbaarheid van je blog in de zoekmachine. Hierbij ligt vooral de nadruk op technische aspecten van je website, zoals HTML code en de laadtijd van je webpagina.

Dit is echter minder gecompliceerd dan het klinkt, mede doordat de software van HubSpot je een handje helpt. HubSpot herinnert je bij het inplannen van jouw blog aan welke voorwaarden er voldaan moet worden om een 100% on page SEO score te krijgen.

Hieronder beschrijf ik kort zeven elementen waar HubSpot op let.

1. Paginatitel

In het geval van je paginatitel is dit meestal ook jouw blogtitel. Een eis die gesteld wordt aan je titel, is dat de lengte onder de 70 karakters moet blijven. De reden hiervoor is dat jouw titel goed zichtbaar blijft voor gebruikers van de zoekmachine. Wanneer jouw blogtitel te lang is, wordt deze afgekapt. Daarnaast wordt er als voorwaarde gesteld dat je titel tenminste één keyword bevatten.

2. Metabeschrijving

De metabeschrijving is het stukje tekst in de zoekmachine dat zich onder de titel en domeinnaam bevindt. Dit is een korte beschrijving die de lezer moet prikkelen om jouw blog te lezen. De maximale lengte van dit stukje tekst is 150 karakters. De zoekmachine wenst niet dat de pagina titel voorkomt in de metabeschrijving.

3. H1 tags

HubSpot raadt aan om niet meer dan tien H1 tags te gebruiken in je blog. Wel wordt aangemoedigd om tenminste één keyword in je H1 tag te verwerken.

4. Afbeeldingen

Het gebruiken van afbeeldingen maakt je blog aantrekkelijker voor je websitebezoeker. Er hangen echter wel voorwaarden aan visueel materiaal. Zo beveelt HubSpot je aan om niet meer dan 50 afbeeldingen te weergeven op één pagina. Ook hebben grote afbeeldingen een negatieve invloed op de laadtijd van je pagina wat natuurlijk nadelig is voor je on page SEO. Afbeeldingen bieden je wel weer de kans om een keyword te verwerken in de alt tekst.

5. Calls-to-Action

Het schrijven van een zakelijk blog doe je vanzelfsprekend met een bepaald doel. Jij wilt jouw websitebezoeker na het lezen van jouw blog meer interessante content bieden in de vorm van e-books en whitepapers. Door middel van een Call-to-Action (button) probeer je jouw klant daarbij over te halen.

6. Interne links

In je blog verwerk je links die jouw lezer doorverwijzen naar andere gerelateerde blogs op je website. Wanneer een link niet meer werkt, verslechtert dit je on page SEO score. HubSpot hanteert een maximum richtlijn van 100 links op de gehele pagina.

7. Laadtijd van je webpagina

Ten slotte zal je rekening moeten houden met de laadtijd van jouw blogpagina. Uit onderzoek blijkt dat een vertraging van één seconde leidt tot een conversiedaling van 7%.

Wat vind jij van de zeven elementen waarmee HubSpot de on page SEO probeert te verbeteren? Laat het mij weten in een reactie!