Gebruik deze 10 best practices voor jouw on-page SEO

SEO page

nisonco-pr-and-seo-yIRdUr6hIvQ-unsplashOn-page SEO is het optimaliseren van verschillende elementen aan de voor- en achterkant van jouw website, zowel dus het optimaliseren van visuele content als het optimaliseren van HTML-code. Het doel van het optimaliseren van jouw on-page SEO is het hoger ranken van jouw pagina’s in zoekmachines en het binnenbrengen van meer bezoekers naar jouw website. In dit blog lees je waarom on-page SEO belangrijk is en geven we je 10 best practices die je kunt gebruiken om van jouw on-page SEO een succes te maken.

Waarom is on–page SEO belangrijk?

Google kijkt naar de content van jouw pagina’s om te bepalen of het een relevant resultaat is voor de zoekopdracht. Een deel van dit proces omvat natuurlijk het schrijven over relevante zoekwoorden. Maar er komt meer kijken bij on-page SEO dan het opnemen van zoekwoorden in jouw content. Google is uiteindelijk op zoek naar het meest relevante zoekresultaat voor een zoekopdracht, dus het algoritme van de zoekmachine kijkt ook naar andere relevante content op jouw pagina als bijvoorbeeld afbeeldingen, videos of opsommingen. Deze relevantie is zo'n belangrijk onderdeel van on-page SEO dat je waarschijnlijk niet hoog zal scoren in de zoekresultaten wanneer je je alleen op relevante zoekwoorden richt. Daarom hebben we deze 10 best practices voor jou verzameld:

1. Voeg zoekwoorden toe aan je title tag

Het eerste waar je naar kijkt op een zoekresultatenpagina is toch vaak de titel van de pagina. Zorg er voor dat jouw titel maximaal 60 karakters bevat zodat deze goed te zien is op de zoekresultatenpagina en plaats de meest belangrijke zoekwoorden aan het begin van de titel.

2. Zorg dat jouw URL’s niet te lang zijn

Aan de URL kun je natuurlijk zien waar de de pagina over gaat, maar de meest mensen kijken toch naar de titel om te bepalen of deze pagina relevant is. Om jouw pagina te crawlen is het voor Google voldoende als de zoekmachine de relevante zoekwoorden uit de URL kan halen. Het is dus niet nodig om de volledige titel van de pagina in de URL te plaatsen. Zorg dat je alleen de meest relevante zoekwoorden gebruikt voor de URL zodat deze niet te lang wordt.

3. Gebruik verschillende tags voor koppen

Zorg ervoor dat je voor jouw koppen de <H1> en <H2> tags gebruikt om deze van elkaar te onderscheiden. Dit zorgt ervoor dat het voor de zoekmachine eenvoudiger wordt om jouw pagina’s te rangschikken. Tip: zorg er meteen voor dat er relevante zoekwoorden in deze tags staan!

4. Multimedia

Google laat liever pagina’s zien waar mensen een langere tijd op blijven aan een zoeker. De zoekmachine wil natuurlijk zoekers sturen naar pagina’s waar andere mensen een goede gebruikerservaring hebben (en dus niet meteen op bouncen). Video’s en foto’s in jouw content zorgen hiervoor. Let wel op dat de laadtijd van jouw pagina niet te lang wordt door te grote bestanden op jouw pagina’s te plaatsen.

5. Maak lange(re) blogs

Blogs met meer dan 1000 woorden doen het over het algemeen beter in de zoekresultaten dan korte blogs. Hoewel Google het verdacht vindt wanneer je te veel zoekwoorden gebruikt in jouw blog, moet je er wel voor zorgen dat je jouw zoekwoord op zijn minst 1 keer gebruikt in de eerste 100 woorden.

6. Gebruik interne links in jouw content

Het linken naar andere pagina’s in jouw content zorgt er voor dat er als het ware een web ontstaat met jouw relevante content. Dit is goed voor jouw SEO. Gebruik dus minstens 2-3 interne links per pagina.

7. Gebruik externe links in jouw content

Externe links laten Google weten waar jouw content over gaat en maken het makkelijker om deze te rangschikken. Let er wel op dat deze links er voor zorgen dat bezoekers jouw pagina weer verlaten. Zorg er dus voor dat deze pagina altijd in een extra venster opent.

8. Verbeter de laadtijd van jouw website

Grote afbeeldingen en video’s zorgen voor een langere laadtijd van jouw pagina’s. Aangezien deze multimedia wel goed is voor jouw SEO moet je er dus voor zorgen dat de omvang van deze afbeeldingen en video’s optimaal zijn voordat je deze op de pagina plaatst. Dit zorgt er voor dat je geen straf van de zoekmachine krijgt vanwege een te lange laadtijd van jouw pagina.

9. Gebruik alt text

Alternative text (alt text) beschrijft waar een afbeelding over gaat zodat het algoritme van de zoekmachine deze het beste kan plaatsen. Zorg er dus voor dat je zoekwoorden toevoegt aan deze alt text (en in de bestandsnaam van de afbeelding).

10. Voeg social icons toe aan jouw pagina’s

Des te eenvoudiger het is voor mensen om jouw content te delen, des te groter is de kans dat ze dit ook daadwerkelijk doen. En hoe meer mensen dit daadwerkelijk doen, hoe meer mensen jouw content te zien krijgen. Wanneer je social icons toevoegt aan jouw content maak je het dus eenvoudiger om jouw content te delen en zullen meer mensen het te zien krijgen!