Geen blog inspiratie? Maak gebruik van deze tips!

Inbound Marketing

Depositphotos_29313377_xsVoor moderne marketeers is het schrijven en verspreiden van blogs één van de belangrijkste bezigheden. Kennisdeling heeft tegenwoordig topprioriteit en als je dit goed aanpakt kan het heel wat aandacht en uiteindelijk leads opleveren. Niet iedereen heeft van nature een onuitputtelijke bron van inspiratie en creativiteit in zich. Sommige mensen vinden het lastig prikkelende onderwerpen te bedenken of hier met een scherpe visie over te schrijven. Voor hen deel ik in dit blog zes tips voor het verkrijgen van blog inspiratie.

Online tips

Tip 1: Zoekfunctie van Twitter

Je herkent het vast wel: één van je Twitter connecties stelt een vraag met de hashtag #dtv of #durftevragen. Misschien wil diegene weten of er ergens op het spoor vertraging is of is hij of zij benieuwd naar de ervaring van zijn volgers met een nieuwe webwinkel. Grote kans dat de vraag niet van belang is voor jou en je snel verder scrolt op je timeline. Natuurlijk is jouw connectie niet de enige die deze hashtags gebruikt, sterker nog: Twitter staat er vol mee! Maak hier gebruik van. Zoek op #dtv of #durftevragen en bekijk welke problemen of vragen mensen hebben. Wie weet zit er een onderwerp tussen waar je verstand van hebt en dat aansluit op de expertise van je onderneming. Zo kan er vrij snel een nieuw blog idee ontstaan.

Tip 2: LinkedIn groepen en discussies

Op LinkedIn vind je een enorm scala aan groepen in allerlei vakgebieden. Binnen deze (soms besloten) groepen worden door de leden onderwerpen aangedragen voor het starten van een discussie. Ook kan het zo zijn dat de ervaringen of meningen van mensen worden gevraagd. Zodra je je aanmeld voor een LinkedIn groep –en je in het geval van een besloten groep wordt toegevoegd- krijg je toegang tot deze content en kun je hier inspiratie uit halen om je eigen blogs over te schrijven. Bekijk van te voren goed of de groep zich in een interessant vakgebied bevindt, een ruim aantal leden heeft en er actief content geplaatst wordt. Niet alles wat mensen plaatsen is bruikbaar en hoe meer content, des te meer kans op inspiratie!

Tip 3: Interessante websites en blogs

Niet alleen sociale media bieden je de mogelijkheid inspirerende content te vinden, ook websites en blogs hebben vaak interessante rubrieken of onderwerpen waar je wat mee kan. Pas er wel voor op dat je content niet letterlijk kopieert. Refereren mag natuurlijk altijd, maar zorg dat je bijvoorbeeld duidelijk een andere/je eigen visie op het onderwerp geeft of verder gaat waar de originele auteur stopte. Benoem in het begin van je artikel dat het geïnspireerd is op het bronartikel en refereer hiernaar als je het op sociale media deelt.

Offline tips

Tip 4: Bezoek lezingen, bijeenkomsten en conferenties

Offline inspiratie opdoen kan net zo effectief zijn als het benutten van online mogelijkheden. Zoek naar lezingen, bijeenkomsten en conferenties en bekijk of er interessante sprekers komen. Evenementen variëren van conferenties met een enorme organisatie inclusief bijbehorende toegangsprijzen tot maandelijks georganiseerde gratis bijeenkomsten in een buurtcafé met een informele sfeer. Bekijk vooraf de beschikbare informatie zodat je niet tegen onverwachte kosten aanloopt of de invulling van het evenement tegenvalt.

Tip 5: Boeken

Dit klinkt een moderne marketeer misschien heel ouderwets in de oren, maar in deze tijd van whitepapers en e-books kan het effectief zijn om het computerscherm even aan de kant te zetten en een stapel vakspecifieke boeken door te lezen. Online is veel informatie te vinden, maar vaak ga je daar redelijk vluchtig doorheen. Selecteer op basis van de inhoudsopgave een aantal interessante hoofdstukken, neem de tijd deze te lezen en noteer bruikbare informatie in de vorm van steekwoorden of schema’s. Hierin ligt de basis van je blog. Je hebt vast genoeg ervaring om zelf voorbeelden bij de informatie te bedenken. En dan: publiceren maar!

Tip 6: Inspirerende locaties

Soms is het fijn even helemaal weg te zijn uit je werkomgeving, je hoofd leeg te maken en dan in een nieuwe, tijdelijke omgeving inspiratie op te doen. Als je de mogelijkheid hebt om op flexplekken of thuis te werken probeer dan een moment in te lassen om even naar buiten te gaan. Werk je op een vaste plek? Stel het aan je leidinggevende voor. Maak een wandeling of bezoek een gezellig koffietentje. Voor sommigen werkt dergelijke afleiding beter als ze even onder de mensen zijn, anderen komen juist meer tot rust als ze alleen zijn. Probeer uit wat voor jou het beste werkt. Samen met iemand kom je misschien op goede ideeën, maar alleen kun je juist wat dieper over dingen nadenken of natuurlijk gesprekken van vreemden opvangen!

Wil je meer lezen over Inbound Marketing? Download dan onderstaand whitepaper!