Hoe doet de concurrentie het? Analyseer hun content marketing!

Hoe doet de concurrentie het

Depositphotos_21086373_xsModerne Marketing gebeurt vooral online. Online is veel zichtbaar en zijn je concurrenten makkelijker in de gaten te houden dan offline. In real life moet je elkaar bijna letterlijk op de hielen zitten om bijvoorbeeld nieuwe klanten binnen te halen op een beurs. Online bekijk je de activiteiten van je concurrenten op je gemak via allerlei social media en websites en doe je dit met behulp van verschillende tools. In dit blog geef ik een aantal voorbeelden van deze handigheidjes en wat zij precies voor je kunnen betekenen. 

Voordat je daadwerkelijk aan de analyse gaat beginnen moet je het vergelijkingsmateriaal verzamelen. Maak een lijst van één tot vijf concurrenten waarvan je graag weet hoe zij presteren. Bepaal vervolgens een klein aantal onderwerpen waarop jouw onderneming wil excelleren. Laat deze twee gegevens leidend zijn voor de analyse.

Keywords

De onderwerpen waarop je gevonden wilt worden zijn voor het gebruik van keyword tools erg belangrijk. Daarnaast moet je inlevingsvermogen hebben voor het bepalen van de woorden waarop je ideale klant online zoekt. Noteer deze woorden en gerelateerde termen. Er zijn verschillende tools die zoekwoorden testen. De meest gebruikte is denk ik de Google keyword tool. Typ de keywords in en de analyse gaat van start. Let bij de uitkomst op de mate van concurrentie voor iedere zoekterm en of deze veel gebruikt wordt. Wil je bijvoorbeeld gevonden worden op ‘SEO’ maar is ‘zoekmachine positie’ een meer gebruikte term en de concurrentie daarop lager? Dan is het verstandig die woorden vaker te gebruiken in je content. 

Positie op Google

Nu je weet welke zoektermen interessant zijn, is het tijd om te onderzoeken hoe goed je het doet op Google voor deze termen. Je kunt natuurlijk ieder keyword intikken op Google en bijhouden op welke positie jouw onderneming en je concurrenten staan, maar dit is een vrij omslachtige methode. Er zijn tools die dit voor je kunnen analyseren, deze zijn echter vaak alleen tegen betaling beschikbaar en vragen direct om je creditcard gegevens. Wij gebruiken zelf HubSpot SEO, deze tool geeft uitgebreid inzicht in de positie per keyword, de verandering hierin, de moeilijkheid van je zoekterm en hoe vaak je hierop gevonden bent plus de positie van concurrenten. 

Social media

Als het goed is richt je je niet alleen op zoekverkeer via Google, maar ben je actief op verschillende sociale media zoals Twitter, LinkedIn, Facebook, Google+ en misschien zelfs YouTube, Pinterest, Instagram en Vine. Bepaal per medium een aantal gegevens zoals aantal volgers, de frequentie waarop er content geplaatst wordt, de soort content, in hoeverre dit zelfgecreëerde content of afkomstig uit externe bronnen is, welke toepassingen er gebruikt worden (bijvoorbeeld advertentiemogelijkheden), betrokkenheid van volgers wat zich uit in retweets, reacties of hoe vaak een bericht gedeeld is en let op de planning van berichten. Bepaal dit voor jezelf en voor je concurrenten en bekijk waar voor jou verbeterpunten liggen en wat je juist moet volhouden. Het is ook interessant om te achterhalen of er influencers zijn binnen je netwerk die jou kunnen helpen een betere positie op social media te krijgen.

Andere content

Bezoek de websites van je vastgestelde concurrenten en dan vooral blogpagina’s en kennisbanken. Staan er social media knoppen boven, naast of onder de content? Bekijk dan goed hoe vaak de content gedeeld wordt op de verschillende platformen en vergelijk dit met je eigen gegevens. Zoek ook naar reacties of andere aanwijzingen voor interactie met publiek, misschien doe je hier wat ideeën op voor het delen van je eigen content. 

Aan de slag

Kom je er tijdens de analyse achter dat je concurrenten en jij best veel gemeen hebben en ongeveer op hetzelfde niveau blijven steken? Probeer dan boven jezelf (en hen) uit te stijgen door je bijvoorbeeld een tijdje op je beste punt te focussen, zoek naar nieuwe doelgroepen en probeer andere soorten content zoals video. Voer de analyse over een tijdje opnieuw uit en gebruik de resultaten nuttig!