HubSpot Marketing Automation, hoe werkt dat?

HubSpot Marketing Automation

Heb jij je marketingprocessen zo optimaal mogelijk ingericht waardoor je je complete CRM database op een persoonlijke manier aanspreekt op het moment dat het voor hen relevant is? Of merk je dat je door de steeds groter groeiende berg aan klantendata eigenlijk niet meer toekomt aan het rechtstreeks communiceren met je klant? De oplossing ligt onder andere bij het inzetten van Marketing Automation met de juiste marketingtool zoals HubSpot. Hierdoor zul je merken dat je weer met je klant in contact komt en op het juiste moment een voor hen relevante boodschap toestuurt. Dit maakt je marketing veel effectiever én persoonlijker. In dit blog leggen we uit wat Marketing Automation nou precies is en hoe HubSpot je in staat stelt om heel efficiënt en effectief je marketing in te richten.

Marketing Automation: het toverwoord van de laatste jaren. Dé oplossing als je nog werkt volgens een one-size-fits-all-benadering en hier niet meer het maximale rendement uit haalt. Dit geldt niet alleen bij B2C-bedrijven, maar in steeds toenemende mate ook bij B2B-bedrijven. Maar wat houdt Marketing Automation nu precies in? Kort samengevat stelt Marketing Automation je in staat om rechtstreeks te communiceren met je (potentiële) klant d.m.v. geautomatiseerde processen. Door op het juiste moment de juiste content, passend bij de customer journey van je lead of prospect, aan te bieden kun je ze veel beter aan je binden. Hierdoor zul je meer engagement en uiteindelijk ook meer conversies gaan genereren zoals offerte aanvragen of bestellingen. 

De trend term: Marketing Automation

De term wordt te pas en te onpas gebruikt en vaak slaat de term alleen op het inplannen en geautomatiseerd versturen van e-mails. Maar Marketing Automation is meer dan dat. Het gaat erom dat je door monitoring een goed beeld krijgt van je (potentiële) klant waardoor je precies de juiste boodschap kunt versturen om binding met je merk te creëren. Door deze processen te automatiseren ben je beter in staan om een grotere groep klanten op een persoonlijke manier te benaderen. Door met Marketing Automation te werken volgens het Inbound Marketingprincipe (klanten gaan zelf op zoek naar relevante content die hun vragen beantwoord) krijg je ook nog eens meer kwalitatieve leads binnen.

De voordelen van Marketing Automation op een rijtje:

 • Je werkt een stuk efficiënter en je marketingkosten gaan significant omlaag omdat standaard processen en marketing activiteiten zijn geautomatiseerd.

 • Je krijgt een database van klanten die een hogere klantenbinding hebben doordat je ze met de juiste content op het juiste moment benaderd.

 • Je begeleidt je klanten tijdens de hele customer journey. Je sales afdeling krijgt daardoor kwalitatief veel betere leads.

Marketing Automation met HubSpot

Er zijn veel verschillende Marketing Automation softwarepakketten & tools op de markt verkrijgbaar. De verschillen tussen de pakketten zijn vaak behoorlijk groot. De meeste tools richten zich uitsluitend op e-mailmarketing. Er zijn echter ook een aantal pakketten die een complete all-in-one marketingbenadering hanteren waarbij het gehele Inbound Marketing principe wordt gewaarborgd. HubSpot, marktleider op het gebied van marketing Automation software volgens G2 Crown Grid, is zo’n all-in-one aanbieder. Zie onderstaande afbeelding van het marktaandeel van HubSpot ten opzichte van andere Marketing Automation aanbieders:

Bureau Vet - Marketing automation - Hubspot vergelijking met andere marketing automation tools

Bron: G2 Crowd https://www.g2crowd.com/categories/marketing-analytics

Om je een idee te geven van de uitgebreide Marketing Automation mogelijkheden van HubSpot staan hieronder een aantal onderdelen van het Hubspot pakket beschreven die specifiek over Marketing Automation gaan. Afhankelijk van het Hubspot Marketing pakket dat je afneemt (Free, Starter, Professional of Enterprise) heb je onderstaande Marketing Automation opties:

 1. CRM database in HubSpot

 2. Lead nurturing in HubSpot

 3. Email marketing in HubSpot

 4. Workflows inrichten in HubSpot

Dit is slechts een greep uit de vele opties binnen HubSpot. Denk naast deze Marketing Automation opties ook aan de inzet van Smart content (content dat automatisch gepersonaliseerd wordt op basis van de behoefte van de lead of klant) op elke webpagina, het gebruik van Google Ads vanuit HubSpot, de mogelijkheden van SEO-optimalisaties, het gebruik van de social media tool, inzet van chatfuncties, het aanmaken van een volledige website CMS in HubSpot en de slimme integratie van marketing, sales en services. Wil je meer weten over de toepassingen van deze marketingtools binnen HubSpot en wil je weten wat HubSpot voor jou kan betekenen? Lees dan hier alles over deze Inbound Marketingtool.

1. CRM-database in HubSpot

Bij Marketing Automation draait alles om je klantendatabase; je CRM. Dat is het uitgangspunt van je marketing werkzaamheden, zo ook bij HubSpot.  

Het CRM is opgesplitst in contacten en bedrijven. Voor veel B2B-bedrijven is het belangrijk om goed inzicht te hebben met welke organisaties ze zaken doen in combinatie met een contactpersoon.

Bureau Vet - Marketing Automation - CRM in Hubspot - overzicht

In het CRM kun je o.a.:

 • Een heel goed inzicht krijgen in je contact door relevante data in te vullen óf geautomatiseerd aan te laten vullen door Hubspot d.m.v. workflows. Je bent compleet vrij in welke data je wilt verzamelen van je potentiële klanten en huidige klanten.

 • Er is een koppeling mogelijk tussen je persoonlijke email client waardoor je automatisch je mails kunt loggen in je CRM. Zo heeft iedereen inzicht in de status van een contact. Dit kan bijvoorbeeld belangrijk zijn als je met het contact in een offertetraject zit en je met meerdere sales mensen actief bent binnen je organisatie.  

 • Naast de data die je zelf invoert kun je ook de activiteiten van het contact volgen. Welke website heeft hij/zij bezocht, welke formulieren zijn daarbij ingevuld en vanuit welke bron (denk aan Ads, Social media of met organisch verkeer) is hij/zij binnen gekomen?

 • Met enkele klikken kun je actieve lijsten samenstellen waardoor je heel gemakkelijk segmenten of bepaalde doelgroepen kunt filteren uit je totale klantdata. Zo kun je nog persoonlijker communiceren met je contacten.

Dit is slechts een kleine greep uit de vele mogelijkheden van het CRM van HubSpot. Dit CRM is al te gebruiken in de gratis versie van HubSpot, echter zijn dan niet alle functies beschikbaar.

Bureau Vet - Marketing Automation - CRM in Hubspot

 

2. Lead nurturing in HubSpot

Het doel van marketing is bijna altijd om het maximale rendement te halen uit je nieuwe en bestaande contacten. Dit proces wordt ook wel lead nurturing genoemd; het volgen en bewerken van je contact om deze uiteindelijk een bepaald doel te laten bereiken (zoals een aankoop of een bepaalde actie) Lees hier meer over lead nurtering. Met HubSpot kun je ervoor zorgen dat klanten vanaf het eerste contact goed worden gemonitord waardoor je met slimme workflows en geautomatiseerde en gepersonaliseerde e-mails je lead door het kooptraject heen kunt begeleiden. Zo kun je van een lead ook daadwerkelijk een klant maken.

Bureau Vet - Marketing Automation - Inboundmarketing - lifecyclestage

3. E-mailmarketing in HubSpot

E-mail en Marketing Automation zijn heel sterk aan elkaar verbonden. Als je het hebt over e-mailmarketing dan gaat het om het versturen van nieuwsbrieven en updates naar je klantendatabase. Hubspot biedt hier diverse mogelijkheden voor. Lees ook dit blog voor alle informatie over de e-mailmarketing opties binnen HubSpot. Bij e-mailmarketing wordt vaak al een bepaalde segmentatie op de database uitgevoerd, maar het blijft vaak een generieke mail. Door Marketing Automation toe te passen heb je het beste van twee werelden; het marketingkanaal waarmee je direct in de inbox van je lead of klant terecht komt met de registratie van de interactie vanuit e-mailmarketing én de mogelijkheid om hierop te reageren met vervolgacties vanuit Marketing Automation.

Als voorbeeld; een lead heeft een nieuwsbrief ontvangen met een aantal blogs hierin. Eén van deze blogs gaat over een specifiek product. Doordat de lead hierop klikt, wordt er automatisch geregistreerd hoe lang de lead de pagina's heeft bezocht, waaruit je kunt opmaken dat hij interesse heeft in een bepaald product. Je kunt hierop een geautomatiseerde mail naar de lead te sturen met meer informatie over deze dienst met de optie om een whitepaper te downloaden, zorg je ervoor dat de lead sneller zal overgaan tot aankoop.  

 4. Workflows inrichten in HubSpot

Vanaf het HubSpot Professional pakket zit ook de optie voor het maken van workflows. Een workflow is een aaneenschakeling van activiteiten bij bepaalde acties van leads of klanten. Denk hierbij aan een workflow waarbij je een follow-up mail toestuurt op het moment dat iemand een premium content offer heeft gedownload. Of een flow waarbij je een taak aan één van je sales collega’s koppelt op het moment dat een lead sales qualified wordt. Dit is slechtst één voorbeeld. Je kunt hiermee alle kanten op afhankelijk van je doelstelling en je wensen. In dit blog lees je alles over de inzet van workflows.

Bureau Vet - Marketing Automation - Voorbeeld Workflow Actions hubspot

 

Benieuwd naar de Marketing Automation mogelijkheden van Hubspot?

Ben je na het lezen van dit blog benieuwd wat HubSpot voor jouw organisatie kan betekenen? Vraag dan nu vrijblijvend een HubSpot demo aan zodat je kunt ontdekken wat deze Marketing Automation tool allemaal voor je kan beteken. 

Wil je meer informatie over Marketing Automation? Download dan onderstaand whitepaper!