In deze 5 stappen maak je een social media plan waarmee je verder komt

Socialmedia plan


social_media_plan-1.jpgJe wilt graag aan de slag met moderne marketing, maar je gevoel zegt dat jij rustig moet beginnen en later stap voor stap je strategie alsnog kan uitbreiden. Je bent niet de enige, veel ondernemers beginnen met een klein stapje in de goede richting, zoals het aanmaken en inrichten van social media accounts. Deze accounts gebruik je als marketingkanalen. Dit is natuurlijk een goed begin, maar waarschijnlijk heb je niet genoeg (zakelijke) kennis van social media of weet je gewoonweg niet wat de volgende stap is. In dit blog geef ik je een 5-stappenplan waarmee ik jou op weg help bij het publiceren van content via je social media kanalen.

1. Optimaliseer je social media profiel

Wanneer je jouw content wil publiceren via social media, is het belangrijk om te controleren of je profiel up-to-date is. Het optimaliseren van jouw social media profiel bestaat uit drie onderdelen: Allereerst het instellen van jouw profielfoto, header en omslagfoto. Hiermee kun je jouw bedrijfsidentiteit zichtbaar maken. Daarnaast moet je denken aan het schrijven van een duidelijke beschrijving van jouw bedrijf. Het is handig om hierin voor jouw business interessante keywords te benoemen, zodat potentiële klanten of interessante vakgenoten jouw bedrijf gemakkelijker vinden. Ten slotte raad ik je aan een link te plaatsen naar jouw website. Daar geef je geïnteresseerde volgers meer informatie over wat jouw bedrijf te bieden heeft.

2. Stel een social media stijlgids op

Nadat je de visuele en praktische aspecten van jouw social media kanalen hebt verbeterd, is het tijd om je te richten op de content. Deze stap van jouw social media plan is met name belangrijk wanneer meerdere personen verantwoordelijk zijn voor het social media beheer. Je kunt als collega’s verschillende werkwijzen hebben die zich vertalen in inconsistent social media gedrag. Volgers die een bepaalde verwachtingen hebben van jouw updates, breng je hiermee in verwarring of je schrikt ze zelfs af. Om dit te voorkomen kun je een social media stijlgids opstellen. Hierin stel je regels op met betrekking tot het reageren op berichten, het delen van andermans content, het publiceren van eigen berichten enzovoorts. Zodra de ‘social media regels’ intern duidelijk zijn, kun je jouw netwerk gaan uitbreiden.

3. Pas je content aan per platform

De volgende stap is het aanpassen van content op basis van platform. Facebook, Twitter en LinkedIn zijn alle drie social media kanalen, maar trekken een ander publiek met andere verwachtingen. Die mogelijkheden vereisen een verschillende aanpak. Voor het publiceren op Twitter, dien je binnen de bekende 140 tekens te blijven. Je hebt weinig speelruimte om je boodschap over te brengen en dus is creativiteit vereist. Om toch het maximale uit dit platform te halen is het slim om gebruik te maken van tekst in combinatie met een link en foto of video, vergeet niet een hashtag aan je bericht toe te voegen. Als je aan de slag gaat met Facebook is het goed om binnen de 250 karakters per post te blijven. Facebook is ideaal voor het uitstralen van jouw merkpersoonlijkheid en voor het interacteren met jouw volgers. Waar het bij Facebook juist om persoonlijkheid draait, is LinkedIn vooral gefocust op professionaliteit. LinkedIn biedt een goede uitgangsbasis om interessante blogs of artikelen te delen met jouw branchegenoten. Dit brengt ons naar de volgende stap.  

4. Deel relevante content

Social media zijn ideaal voor het delen van relevante content over jouw vakgebied met je netwerk. Dit kan in de vorm van een blog, whitepaper of e-book, maar natuurlijk ook gewoon in een post. Bedenk altijd wat het doel van de content die je deelt is, zodat de vorm van je content hierop kan aansluiten. De kwaliteit van jouw content zal ervoor zorgen dat jouw publiek en vakgenoten jou als kennisleider zullen beschouwen. Maar hoe zit het met de kwantiteit van je content? 

5. Publiceer consistent

Voordat je überhaupt gaat nadenken over de frequentie, is het belangrijk om consistent te publiceren op social media. Een middel dat je hierbij kan helpen is een publicatieschema waarin er per platform publicatietijden staan aangegeven. Hiermee behouden jij en jouw collega’s het overzicht en houd je jouw publiek warm.

Wil je graag mee lezen over Inbound Marketing? Download dan onderstaand whitepaper!