Zo vind je de perfecte afbeelding voor jouw zakelijke blog of website

Zo vind je de perfecte afbeelding voor jouw zakelijke blog of website

De_perfecte_afbeelding_zakelijke_blog.jpgKom jij ook veel mooie afbeeldingen en foto’s op websites tegen? Vraag je je dan ook af waar je zulk beeldmateriaal kunt vinden? Als je niet op de goede plekken of manieren zoekt, is het best lastig om soortgelijke foto’s te vinden. Veel bedrijven gebruiken stock foto’s om hun website, blogs, social media posts en andere content op te vrolijken en op te laten vallen. Maar hoe komen ze aan die mooie plaatjes? Ik help je de juiste afbeeldingen te vinden!

 

Auteursrecht

Allereerst moet je je er van bewust zijn dat je niet iedere afbeelding die je online vindt, zomaar mag gebruiken. Op nagenoeg alle afbeeldingen die bijvoorbeeld op Google staan, rust auteursrecht. Dat betekent dat alleen de oorspronkelijke maker het vrije recht heeft om de afbeelding te gebruiken. Jij moet toestemming bij de maker vragen om de foto te mogen gebruiken. Als je dit niet doet, loop je het risico op een geldboete voor het schenden van het auteursrecht. Dankzij Google image search zijn afbeeldingen makkelijk te traceren, dus neem dit risico niet.

Gratis rechtenvrije afbeeldingen

Veel ondernemers die starten met een klein budget voor moderne marketing, kiezen ervoor om gratis rechtenvrije afbeeldingen toe te voegen aan hun zakelijke blog. In dat geval moet je een bronvermelding naar de auteur opnemen in elk artikel. Zoals bijvoorbeeld gedaan is in dit blogartikel over het inzetten van Instagram als marketingtool. Er zijn verschillende websites die gratis afbeeldingen aanbieden. Maar je voelt ‘m al aankomen: hier vind je niet de mooiste plaatjes. Dat brengt me bij de tweede optie. 

Stock foto websites

Uit een wat ouder onderzoek blijkt dat het aantal views van een zakelijk blog met 80 procent toeneemt, als je er een afbeelding bij plaatst. Reden genoeg om een stukje visuele content aan je blog toe te voegen. Natuurlijk is het wel van belang dat de afbeelding aansluit op de inhoud van het artikel. Dan neemt het aantal views toe en versterk je tegelijkertijd jouw boodschap. Bovendien maakt het jouw blog ook op andere plaatsen herkenbaar, zoals in social media posts en in je eigen e-books. Het vinden van de perfecte afbeelding kan soms wat tijd kosten. Maak het jezelf makkelijk door alle mogelijkheden die diverse stock foto websites aanbieden, te benutten. Soms kun je bijvoorbeeld de kleuren aangeven die in de afbeelding moeten voorkomen, aangeven dat er mensen op moeten staan of afbeeldingen met een bepaalde positie (staand of liggend) uitsluiten. Gebruik ook eens zoekwoorden die een bepaalde sfeer in plaats van concreet voorwerp beschrijven. Een stock foto van klein formaat kost los meestal maximaal twee dollar. Als je van plan bent regelmatig te gaan bloggen, is het vaak voordeliger om een abonnement af te sluiten. Op deze websites kom je vaak al zeer geschikte foto’s tegen, al vergt dat soms wat zoekwerk.

Nieuwe trend: anti-stock

“Maar waar halen mijn concurrenten die prachtige foto’s vandaan die zij op hun website gebruiken?” denk je nu vast. Grote kans dat zij mee gaan in de trend van de anti-stock foto. Foto’s die zijn gemaakt voor zakelijk gebruik, maar geen standaard uiterlijk hebben. Ze ademen sfeer en zijn van goede kwaliteit. Zeer geschikt voor ondernemers die hun website en content een professionele, maar toch persoonlijke uitstraling willen geven. Hier hangt een prijskaartje aan: anti-stock foto’s kosten los minstens vijf dollar. Ik ben ze ook voor het tienvoudige tegengekomen. Kies voor deze afbeeldingen als je wat verder bent met je marketingstrategie en je weet dat de investering zich uiteindelijk zal terugbetalen. Daarvoor heb je helaas niet genoeg aan alleen een prachtige foto, jouw content moet het verhaal vertellen!

Extra tip!

Welke afbeelding je ook toevoegt aan je zakelijke blog of gebruikt voor je website, geef hem altijd een meta-tag mee. Dat maakt een afbeelding vindbaar op Google en zo verhoog je de kans dat jouw ideale klant op je website terecht komt.

Hoe ver ben jij met het doorvoeren van de moderne marketing strategie? Ben je al gestart met bloggen en heb je daar vragen over of heb je andere tips om de perfecte afbeelding te vinden? Laat het weten in een reactie!