5 tips om meer uit je marketingbudget te halen

tips meer uit marketingbudget halen

Meer_uit_je_marketingbudget_halen.jpgVraag jij je weleens af hoe je jouw marketingbudget het beste kunt inzetten? Dan ben je niet de enige. Tegenwoordig zijn er zoveel manieren en kanalen om je geld aan uit te geven, dat het soms lastig kiezen is. Wat heeft nu prioriteit en welke onderdelen verdienen het om continu van geld te worden voorzien? In dit artikel geef ik je vijf tips waarmee je jouw marketingbudget gerichter kunt inzetten om betere resultaten met moderne marketing te behalen.

Tip 1: meten is weten

Ik denk dat het meten van resultaten de beste manier is om te bepalen wat je investeringen uiteindelijk opleveren. Zelf ben ik wetenschappelijk opgeleid en hecht ik veel waarde aan het credo ‘meten is weten’. Ook in de marketingpraktijk gaat dit principe vaak op. Door alle marketingkanalen te meten en het resultaat te vergelijken met de kosten, krijg je een goed beeld van wat een onderdeel oplevert. Zo ontdek je misschien wel dat adverteren je relatief weinig geld kost en slechts tijdelijk veel websitebezoek oplevert, terwijl bloggen wat meer geld kost en je structureel aan nieuwe klanten helpt. Aan welk resultaat hecht je de meeste waarde en wat brengt simpelweg geld in het laatje? Verwerk deze resultaten in een periodiek rapport en vergelijk de verschillende onderdelen van je strategie over een langere termijn. Op basis van deze kennis kun je je marketingbudget beter verdelen. Behoud de rendabele onderdelen en stoot onderdelen die je niets opleveren weer af. Als je pas net bent gestart met moderne marketing, verwacht dan niet direct grandioze resultaten. Bij een slim ingerichte strategie komen traffic, leads en opportunities langzaam maar zeker je systeem binnendruppelen.

Tip 2: houd één oog op de concurrentie

Tenzij jouw onderneming de enige aanbieder is op de markt, is het slim om je concurrenten voortdurend in de gaten te houden. Je hoeft je online strategie niet volledig op hun acties te baseren, maar om je marketingbudget slimmer in te zetten raad ik je aan een oogje in het zeil te houden. Staat je concurrent bijvoorbeeld op nummer één in Google voor een keyword dat door jouw ideale klant veel gebruikt wordt? Probeer hen dan met een stevig blogartikel of slimme landingspagina rondom dat keyword van de troon te stoten. Dat levert je na een tijd meer bezoek naar die pagina op en misschien haal je de concurrent qua ranking zelfs in. Als je alleen maar investeert in het creëren van pagina’s rondom keywords zonder de positie van concurrenten hierin mee te nemen, dan ben je misschien wel geld aan het weggooien.

Tip 3: werk met sjablonen

Naast het slimmer inzetten van je marketingbudget, raad ik je aan om kritisch te bekijken waar je op kunt korten. Door met sjablonen te werken, bespaar je onduidelijkheid, tijd en dus geld. Stel, je werkt met een team van marketeers en jullie houden een zakelijk blog bij. Jullie redigeren elkaars teksten en het valt je op dat iedereen het bloggen anders invult. De één schrijft een korte tekst met veel opsommingen en afbeeldingen, de ander gebruikt geen keywords of vergeet tussenkopjes toe te voegen. Dan is het handig om een vast kader af te spreken. Zo bespaar je redigeerwerk van blogs die afwijken van dat sjabloon. Het artikel moet eerst voldoen aan de opzet, daarna wordt het pas geredigeerd en geplaatst. Sjablonen kun je bijna op ieder moderne marketing onderdeel toepassen. Denk aan het publiceren op social media, het maken van landingspagina’s of het schrijven van een content offer.  

Tip 4: vergelijk resultaten met hetzelfde marketingbudget

Om de ROI van een kanaal te kunnen bepalen, is het handig om een periode met hetzelfde budget te werken. Pas tijdens deze periode bijvoorbeeld het publicatiemoment aan om de sweet spot te bepalen. Ik geef je wat ideeën voor kanalen waarbij dit kan:

  • Adverteren: begin op ieder platform met hetzelfde budget om te zien welke advertentie je het meeste oplevert. Formuleer hierbij wel overal hetzelfde doel. Wil je bijvoorbeeld clicks meten of leads? Zorg dat je dezelfde resultaten kunt meten over de verschillende kanalen.
  • Bloggen: soms is het lastig te bepalen op welke dag of welk tijdstip je blog het grootste publiek bereikt. Houd de blogfrequentie gelijk en meet resultaten van de verschillende publicatiemomenten.
  • Social media: Het zoeken, maken en inplannen van social mediaberichten kan heel wat tijd kosten. Maar levert je huidige social mediaplan wel genoeg betrokkenheid op? En hoe staat het met websitebezoek vanuit je social mediakanalen? Houd de berichtfrequentie gelijk en vergelijk publicatiemomenten.

Tip 5: laat marketing en sales samenwerken

Om werkelijk te bepalen welke marketingactie uiteindelijk een klant heeft opgeleverd, moeten marketing en sales samenwerken. In het ideale geval gaat het zo:

  1. Marketing zet allerlei hengeltjes neer in een vijver vol potentiële leads.
  2. Een lead hapt en laat zijn gegevens achter.
  3. Marketing blijft deze lead voeren totdat deze zo vet is dat ie flink wat kan opleveren bij verkoop en geeft alle informatie door aan sales.
  4. Marketing weet precies via welk hengeltje de lead gevangen werd en welk voer hij in de volgende weken of maanden het lekkerst vond.
  5. Met al deze informatie kan sales een gericht gesprek gaan voeren met de lead en naar een verkoop toewerken.

Zonder de input van marketing zou sales (waarschijnlijk) zonder succes een cold call hebben gedaan. De informatieoverdracht naar sales en het maken en houden van koude belafspraken kost veel meer tijd dan interessante leads opvolgen in geautomatiseerde lead nurturing. Zo voorzie je de lead van relevante informatie, bind je hem steeds meer aan de onderneming en is hij uiteindelijk klaar om een aankoop te doen. Aan sales vraag je de resultaten per lead en je weet welk hengeltje omzet heeft opgeleverd. De hengeltjes die na maanden nog niets hebben gevangen, laat je in de vijver hangen, maar je investeert er geen tijd meer in. Of je vervangt deze door rendabele hengeltjes en je marketingbudget gaat steeds meer opleveren!

Hoe haal jij alles uit je marketingbudget?

Op welke manieren probeer jij meer uit je marketingbudget te halen. Wil je weten hoe je website meer leads oplevert? Lees dan ons ebook over Inbound Marketing.