Conversies verhogen met HubSpot Landing Pages: tips en strategieën

Conversies verhogen HubSpot landing pages

Een HubSpot Landing Page is een pagina waarop een websitebezoeker een conversie doet en waarmee je dus leads genereert. Zo kan je een landingspagina maken voor speciale evenementen zoals een productlancering of gebaseerd op een advertentie. Het verschil met een website pagina is dat een landingspagina primair is gericht op het genereren van leads als onderdeel van een leadgeneratie campagne. In deze blog geef ik je vijf tips waarmee je een HubSpot Landing Page optimaliseert voor conversies.

Tip 1: Identificeer de behoefte van jouw doelgroep en stem jouw pagina titel hierop af

Voordat je begint met het vullen van jouw pagina, bedenk een pakkende titel. Maar wat is pakkend? Visualiseer jouw ideale buyer persona. Deze persoon heeft een bepaald doel voor ogen bij het openen van jouw pagina. Jouw buyer persona is op zoek naar een oplossing voor een probleem en wil dit probleem bevestigd hebben. Informatie waar een prospect vrijwel altijd naar op zoek is:

  • Wat is het aanbod? (wat)
  • Hoe gebruik ik het aanbod? (hoe)
  • Waarom heb ik dit aanbod nodig? (waarom)

Deze vragen bepalen de informatie die je gaat opnemen in de titel van de pagina. Maar houd deze wel kort en bondig! HubSpot adviseert een limiet van 70 karakters zodat het niet wordt afgebroken in de zoekresultaten van Google. Geef in één zin antwoord op bovenstaande vragen en schrap of wijzig de woorden totdat je een pakkende titel vormt. Hierbij een voorbeeld exercitie:

  1. Lees in deze whitepaper (wat) hoe je jezelf verzekerd van een stroom aan kwalitatieve leads (waarom) door middel van Inbound Marketing (hoe). 
  2. Genereer een stroom aan kwalitatieve leads met deze whitepaper over Inbound Marketing.
  3. Eindeloos hoogwaardige leads met deze Inbound Marketing whitepaper!

Houd hierbij rekening met relevante zoekwoorden. Het is daarom ook aan te raden om vooraf een zoekwoorden onderzoek te doen met behulp van een keyword tool

Tip 2: Schrijf een effectieve Landing Page copy

Een landingspagina heeft geen uitgebreide copy nodig, maar wees wel volledig in je beschrijving van het offer. Bouw verder op de what, how en why vragen van hierboven. Afhankelijk van het doel van de pagina kan je een lange of korte copy maken. Een lange copy kan nodig zijn wanneer het content offer meer uitleg behoeft omdat het een nieuw(e) product/dienst betreft bijvoorbeeld. Echter komt dit niet vaak voor. In de meeste gevallen is een landingspagina de laatste schakel in jouw leadgeneratie campagne, dus een lange tekst met uitleg is dan ook niet meer nodig. Gebruik korte zinnen en schrijf actief. Als je zin meer dan drie komma’s bevat, kan je de zin beter splitsen.

Tip 3: Gebruik catchy call-to-actions (CTA’s)

Om de lezer echt tot actie aan te zetten, gebruik je call-to-action knoppen op jouw HubSpot Landing Page. De call-to-action op de pagina bevat een duidelijke en actiegerichte taal en creëert een gevoel van urgentie. Denk bijvoorbeeld aan een knop als ‘download nu’. De knop mag ook visueel opvallen. Gebruik contrasterende kleuren en vetgedrukte lettertypen om de aandacht te trekken. Een call-to-action knop kan worden geplaatst onder een leadgeneratie formulier of verwijzen naar een andere landingspagina in jouw conversiepad. In CMS Hub maak je een call-to-action volledig op in eigen stijl en kun je kiezen uit een knop of image call-to-action.

Tip 4: Maak een simpel leadgeneratie formulier

Een leadgeneratie formulier is een belangrijk conversie-element op de pagina, aangezien de prospect het volledig moet invullen om over te gaan tot conversie. Een leadgeneratie formulier bestaat uit een aantal velden die waardevolle gegevens uitvragen bij de prospect. Maar vraag niet te veel gegevens! Houd het simpel en vraag alleen de hoognodige informatie. Communiceer ook wat de prospect precies krijgt in ruil voor zijn gegevens. Verwerk deze verwachtingen in de landing page copy en titel van het formulier. Voeg ook een privacyverklaring toe en maak dit een verplicht veld. Een privacyverklaring kun je eenvoudig toevoegen als verplicht veld aan al jouw HubSpot leadgeneratie formulieren.

Tip 5: Vertoon geen menu navigatie op je HubSpot Landing Pages

HubSpot landingspagina's hebben automatisch geen menu navigatie, in tegenstelling tot HubSpot website pagina's. Dit zodat de bezoeker niet is afgeleid door andere content op de website, maar de focus direct wordt teruggebracht bij het maken van een conversie. 

Tip 6: Start met a/b testen van je HubSpot Landing Pages

Niet alleen call-to-actions, maar ook landingspagina’s kun je a/b testen in HubSpot CMS. Door verschillende versies van de landingspagina te testen, ontdek je welke elementen, zoals de call-to-action(s), koppen, afbeeldingen, kleuren en lay-out, het meest effectief zijn in het converteren van bezoekers naar klanten. Deze tests kun je regelmatig doorvoeren. Zo realiseer je een geleidelijke verbetering in de gebruiksvriendelijkheid en verbeter je de prestatie op de lange termijn.

Ga aan de slag met HubSpot Landing Pages en zorg voor een converterende website!

Naast het optimaliseren van je landingspagina’s zijn er nog enkele andere belangrijke criteria voor een goed converterende website. Ben je benieuwd waar je nog meer rekening mee moet houden? Download onze website checklist!