De kracht van zakelijk bloggen: 5 tips voor een succesvol blog

Inbound Marketing

Depositphotos_12271060_xsEen tijdje terug schreef een collega een blog over de kracht van zakelijk bloggen. En tja, alleen al het feit dat jij op dit moment dit blog leest en onze website bezoekt laat de kracht van het bloggen zien.

Zakelijk bloggen biedt ontzettend veel voordelen. Het is de ultieme manier om regelmatig bezoekers naar je website te trekken en om nieuwe leads te genereren. Uit onderzoek van CopyPress blijkt dat bedrijven die bloggen gemiddeld 55 procent meer bezoekers naar hun website trekken en 67 procent meer leads genereren dan bedrijven die dat niet doen. Daarnaast is bloggen uitermate geschikt om kennis te delen en verkleint het de afstand tussen jouw bedrijf en jouw (potentiële) klanten. Heb ik je al overtuigd van de kracht van zakelijk bloggen? 

Veel MKB directeuren hebben toch nog wat moeite met bloggen. In dat geval kun je er voor kiezen een bedrijf in te schakelen om je te helpen, maar je kunt ook zelf aan de slag gaan. Onderstaande 5 stappen en blogtips helpen je alvast een heel eind op weg.

5 stappen en tips voor een succesvol zakelijk blog


1. Buyer persona

De allerbelangrijkste regel voor succesvol zakelijk bloggen is: schrijf niet voor jezelf maar schrijf voor je doelgroep. Probeer je daarom zo goed mogelijk te verdiepen in jouw ultieme buyer persona. ‘Welke vragen heeft hij of zij?’ ‘Wat houdt hem of haar dagelijks bezig?’ Kom erachter wat de problemen en mogelijkheden van je buyer persona zijn en houdt deze gedurende het schrijven van je blog voor ogen.

2. Editorial kalender

Een editorial kalender (ook wel: redactionele kalender) is een kalender waarin het tijdstip en de onderwerpen van je toekomstige blogs gepland worden. Zo’n kalender kan erg waardevol zijn om voldoende prioriteit aan zakelijk bloggen te geven. Een ander voordeel van de editorial is het vooruit plannen. Zo hoef je niet op het laatste moment nog een onderwerp te bedenken en informatie te zoeken als je even geen inspiratie hebt. Ook creëer je hiermee verbanden tussen blogartikelen en structuur op het blog in zijn geheel. Tip: zorg wel altijd dat je nog de mogelijkheid hebt om in te spelen op de actualiteit.

3. Onderzoek doen

Zodra je jouw buyer persona voor ogen hebt en het onderwerp van je blog vaststaat, ga je op onderzoek uit. Ook al weet je veel van het blogonderwerp af, het is toch altijd raadzaam om te checken wat er al over is geschreven. Het kan voorkomen dat er actuele ontwikkelingen omtrent het onderwerp plaatsvinden waar je misschien niet direct van op de hoogte bent. Ook is het goed om te onderzoeken of er nog andere zienswijzen zijn op het eventuele onderwerp van discussie.

4. Informeel en interactief

Vergeet niet dat je zakelijk blog informeel en interactief hoort te zijn. Een zakelijk blog verschilt op dit punt met een informatief artikel, wat meer formeel en passief is. De doelen van een blog zijn namelijk het uitlokken van een reactie, het uitwisselen van kennis en het delen van ervaring.

5. Call-to-action

Welk doel je zakelijk blog ook heeft, vergeet niet een call-to-action toe te voegen. Een call-to-action is, zoals de naam al verklapt, bedoeld om de lezer te verleiden om in actie te komen. Bepaal welke actie jij jouw lezers het liefst ziet nemen en stuur hier op aan. Enkele voorbeelden van een call-to-action zijn:

  • Volg ons op Twitter!
  • Het uitlokken van een reactie door het stellen van een vraag aan de lezer (zoals de vraag onderaan dit blog).
  • Download deze whitepaper of e-book (waarmee ik dit blog afsluit).
  • Aansturen op het maken van een afspraak.

Wil je graag meer lezen over Inbound Marketing? Download dan onderstaand whitepaper!