8 SEO best practices die iedereen zou moeten gebruiken!

SEO practices doe iedereen zou moeten gebruiken

8 SEO best practices die iedereen zou moeten gebruiken!Door de frequente updates van de algoritmen van Google staan de meeste SEO best practices lijstjes vaak vol met slechte, verouderde adviezen of richten ze zich op dingen die alleen invloed hebben op slechts een klein percentage van de bezoekers. In andere woorden: het zijn lijsten met SEO tips, geen best practices. Best practices echter zouden door iedereen gevolgd moeten worden, of je nou slechts een blog hebt of een hele webshop. In deze blog lees je 8 essentiële best practices die je voor elke pagina op jouw website zou moeten volgen.

1. Zorg dat jouw pagina’s snel laden

Hoe snel jouw website laadt heeft een grote invloed op de rangschikking in de zoekresultaten én de gebruiksvriendelijkheid van jouw website. Dit is op mobiel zelfs nog belangrijker! Wanneer de zoekmachine vergelijkbare pagina’s vindt die sneller laden dan jouw pagina zal het de vergelijkbare pagina’s eerder laten zien. Een langere laadtijd kan ook zorgen voor een hogere bounce rate, waardoor bezoekers liever een andere website bezoeken.

2. Gebruik een korte en beschrijvende URL

Google geeft aan het goed is om lange URL’s te vermijden omdat ze zoekers kunnen overdonderen. Deze lange URL’s worden vaak automatisch afgebroken door de zoekmachine en dat zorgt ervoor dat jouw zoekers nog niet aan de URL kunnen zien waar de pagina over gaat. Verwijder daarom stopwoorden en onnodige details zodat je een kortere en meer informatieve URL krijgt die ook niet zal worden afgebroken door Google.

3. Optimaliseer ook afbeeldingen

Afbeeldingen zijn belangrijk om er voor te zorgen dat jouw content toegankelijker en aantrekkelijker is voor gebruikers, maar ze zijn even belangrijk in termen van SEO. Afbeeldingen geven de zoekmachine relevante contextuele informatie. Om jouw SEO zo goed mogelijk te laten slagen, is het belangrijk om jouw afbeeldingen te optimaliseren. Je kunt jouw afbeeldingen optimaliseren door bijvoorbeeld te kijken naar het bestandstype, grootte en de resolutie. Hiermee zorg je dat de afbeeldingen goed en snel laden en dit vinden zoekmachines natuurlijk goed. Daarnaast is het belangrijk om een alt text aan afbeeldingen toe te voegen, waardoor de zoekmachine goed kan inschatten waar de afbeelding over gaat. Lees in dit blog alles over alt text!

4. Gebruik een https-protocol

Een URL protocol laat aan de browser zien hoe de informatie van jouw website moet halen. Je zult vast het bekendste http-protocol kennen. Tegenwoordig zou jouw website echter een https-protocol moeten hebben. Dit is de beveiligde versie van het voorgaande http-protocol. Wanneer je dit niet hebt, zullen sommige browsers de melding “deze pagina is niet veilig” weergeven en dit zal slecht zijn voor je SEO. Je kunt zien of jouw pagina’s al met een https-protocol beveiligd zijn aan het slotje voor de URL van de pagina. Mocht dit niet zo zijn dan moet je een SSL-certificaat aanschaffen. Wanneer je jouw website in HubSpot maakt, regelt HubSpot zo’n certificaat voor je!

5. Focus op long-tail zoekwoorden

Het is veel gemakkelijker om te scoren op long-tail zoekwoorden dan voor meer algemene zoekwoorden omdat minder websites concurreren voor hoge posities in de zoekresultatenpagina’s van Google. Hoe langer (en specifieker) jouw zoektermen zijn, hoe gemakkelijker het is om voor de term te ranken. Door de uitgestrektheid van het internet, is het gemakkelijker om jouw publiek te vinden voor jouw specifieke niche. Focussen op een groep van long-tail zoekwoorden kan resulteren in een grote hoeveelheid verkeer in totaal.

Een ander voordeel van het focussen op long-tail zoekwoorden is dat, hoewel deze zoekopdrachten minder vaak gedaan worden in de zoekmachine, de bezoeker van jouw website die je aantrekt door deze long-tail zoekwoorden te gebruiken meer kans heeft om te converteren/jouw producten te kopen omdat deze al redelijk specifiek aan het zoeken was. Lees alles over het gebruik van long-tail zoekwoorden in dit blog!

6. Gebruik interne links naar andere relevante pagina’s

Een interne link is een link van één van jouw pagina’s naar één van je andere pagina’s. De zoekmachines gebruikt interne links op jouw website om zich over de pagina’s te navigeren. Wanneer je interne links strategisch geplaatst worden, geeft dit een enorme boost aan jouw SEO. Goede internal links geven de zoekmachine de volgende informatie:

  • De relevantie van een pagina
  • De relatie met andere pagina’s
  • De waarde van de pagina

7. Zorg dat je meer backlinks krijgt

Google probeert zoekers altijd zo relevant mogelijke zoekresultaten aan te bieden. Hierdoor geeft de zoekmachine aan hoe interessant andere mensen denken dat jouw content is. Dit meet Google voornamelijk door backlinks. Backlinks zijn links die afkomstig zijn van andere websites en refereren naar jouw website. Een backlink is een signaal aan Google dat de website een bron van hoge kwaliteit is waar mensen naar willen verwijzen. Zowel de kwaliteit als de kwantiteit van backlinks is belangrijk, dus:

Meer backlinks + hogere kwaliteit backlinks = hogere ranking in zoekresultaten.

Lees daarom in dit blog wat linkbuilding is, hoe je het toepast en wat er allemaal bij komt kijken!

8. Zorg voor een goede title, tag en meta beschrijving

Het optimaliseren voor zoekmachines gaat niet alleen over het verbeteren van rankings, maar ook over het verleiden tot klikken. Daarom is het belangrijk om overtuigende title tags en meta beschrijvingen te schrijven, omdat ze beide in de zoekresultaten verschijnen:

Jouw title tag en meta beschrijving zijn in feite jouw verkoopverhaal. Als geen van beide opvalt, zullen zoekers op een ander resultaat klikken. Maar hoe kun je hiermee, naast het opnemen van jouw sleutelwoorden, de CTR verbeteren? Ten eerste moet je er voor zorgen dat de title tag onder 60 karakters en de meta beschrijving onder 150 karakters blijft, zodat ze niet worden afgebroken door de zoekmachine. Ten tweede, het klinkt misschien logisch, maar schrijf titels voor de title tag en gebruik hele zinnen voor de meta beschrijving. Ten derde, zorg dat jouw titel en beschrijving overeenkomen met de zoekintentie van de zoeker. Als laatste is het belangrijk om overtuigend te schrijven, je wil de zoeker als het ware naar jouw website lokken.

Aan de slag met SEO

Met deze best practices kun je weer even vooruit met het verbeteren van jouw SEO, maar we hebben nog veel meer informatie verzameld voor je. Download onze Inbound marketing whitepaper en ontdek het!